USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ZORUNLU BES TEN KAÇIŞ…

16-03-2017

Çalışanların zorunlu bireysel emeklilikm kapsamına alınması ile ilgili olarak birkaç gündür medyada bazı yazılar kaleme alındığı görülmektedir.
Konu ile ilgili olarak daha önce iki tane yazı kaleme almış ve bu sistemin doğru yürümeyeceğini, işverenlerin büyük sıkıntılar çekeceklerini yazmıştım.Sene başında çalışan sayıları 1000 ve üzeri olan büyük kurumsal firmalar ile başlanılmış ,devamında 250 -999 arasında çalışanı olan firmalarda 1 NİSAN ,100 -249 arasında çalışanı olan firmalarda 1 TEMMUZ ,50-99 çalışanı olan firmalarda  1OCAK  2018,10-49 çalışanı olanlarda 1 TEMMUZ 2018 ve 5-9 çalışanı olan firmalrda ise 1 OCAK 2019 dan itibaren kapsama alınacakları belirlenmiştir.
İşin kokusu şimdiden çıkmaya başlandığı görülüyor.Özellikle sistemden çıkmak için sigorta şirketlerinin çok büyük zorluklar çıkardıkları gözlemlenmektedir.ÖRNEĞİN;,BES'ten çıkış için yaklaşık bir ay önce başvuru yapan yurttaşa, emeklilik çağrı merkezine ulaşması gerektiği söylendi. Bunun üzerine verilen çağrı merkezi numarasını arayan yurttaş, sürekli meşgul çalan numaraya ulaşamadı.Şeklindeki ifadeler yazılı medyada yazılmaktadır.
İşin devamında,bu kez bankaya giden yurttaşa, bankada çalışan BES görevlisi de merkeze ulaşamamaktan şikayette bulundu ve kendisi de yanıt alamadığını ilettiği belirtiliyordu.Daha sonra istenen belgeleri sigorta şirketine faksla yollayan yurttaş, aradan geçen uzun süreye rağmen henüz bir geri dönüş sağlayamadığını aktarılmış.
 Sisteme dahil olanlardan 571 bin kişi yani yaklaşık yüzde 34'ü 15 şubat itibariyle geri çıktığı,çıkışların daha ilk iki günde olması ise kafaları karıştırdığı  şeklindeki yazılı medyadaki yazılar ,işin pekte tutmayacağı tezini kuvvetlendirmektedir.
Cayma hakkının ilerleyen günderde daha da aratabileceği dikkat çekiliyor.  Caymanın Varlık Fonu korkusu ile yapıldığı iddiaları ise gündeme geldi. Bazı çıkan haberler fonların ilerde Varlık Fonu tarafından kullanılabileceğini dikkat çekmişti.  Rakamın bu kadar büyük olması ekonomi yönetiminin de şaşırmasına neden oldu. Ekonomi yönetimi bu fonların ileride Varlık Fonu tarafından kullanılmayacağına yönelik net bir açıklamayı halen yapmaması ise kafaları karıştıran bir başka gelişme olmuştur.

Bu arada BES'e zorunluluğun dışında girişlerde de ciddi bir azalma olduğu belirtiliyor. Yetkililer, geçmiş yıllardaki hızın artık görülmediğini bunun nedeni olarak da işsizlik ve yaşanan ekonomik sıkıntı olduğu belirtiliyor. Bir çok bankanın BES kampanyalarının ancak yüzde 30'unun başarılı olabildiği de öne sürülüyor.

Bireysel Emeklilik Sisteminden ayrılmak (sözleşmenin iptali) için nasıl bir yol izleneceği konusunda birçok soru sorulmaktadır.
Öncelikle sistemden ayrılmaya karar vermemiz gerekiyor. Bireysel Emeklilik Sisteminden ayrılmaya karar verdiysek önce yapmamız gereken şirkete başvurmak. Bu başvuruyu şirketin müşteri hizmetlerini arayarak, dilekçeyle (faks veya posta) veya online işlemler menüsünden yapabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik şirketi bu başvuruyu aldıktan sonra 5 iş günü içerisinde ayrılma işlemleri için gerekli belgeleri tarafınıza e-mail, faks veya posta yoluyla ulaştırmak zorundadır. Bu aşamada size gönderilecek belgeler ayrılma bilgi ve talep formu ile hesap özetinizdir. Peki, nedir bu belgeler?
Ayrılma Bilgi Formu:
Bu formda BES hesabınızla ve sistemden çıkışınızla ilgili bilgiler yer almaktadır. Toplam birikiminiz, getirisi, biriken devlet katkısı tutarınız gibi mevcut birikimleriniz ile sistemden çıkmanız halinde yapılacak kesintiler ve elinize geçecek toplam tutar yine bu formda açıkça belirtilmektedir.
Ayrılma Talep Formu:
Kimlik bilgileriniz, sözleşme numaranız ve iadeyi alacağının banka hesap bilgilerinin yer aldığı formdur. Anket amaçlı ayrılma nedenine ilişkin kısmı doldurmak zorunda değilsiniz.
Hesap Özeti:
Bireysel Emeklilik Hesabınızla ilgili genel  bilgiler (sözleşme tarihi, birikiminiz,kesintilerv.b.)’in yer aldığı bilgilendirme amaçlı hazırlanan formdur.
Ayrılma Talep Formunun Gönderilmesi
Bu aşamada yapmanız gereken size ulaştırılan ayrılma talep formunun gerekli alanlarını doldurup nüfus cüzdanı fotokopinizle birlikte şirketinize faks veya posta yoluyla iletmektir.
Formun şirkete ulaşmasından sonra 20 iş günü içerisinde Ayrılma Bilgi Formunda belirtilen tutar şirkete bildirdiğiniz hesap numarasına yatırılacaktır.

Baştan beri tutmmayacağı açık ve seçik olan bir konuda ve ekonominin sıkıntılı günler geçirdiğği bir dönemde çalışan ve işverenleri bu dayatma ile karşı karşıya bırakmak çok mantıklı olmamıştır kanısındayım….

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?