Bu yıl özellikle vatandaşlardan gelen en büyük şikayet, doğalgaz faturalarının şişmesi ve ısı tasarrufu konusunda tavsiyeler!
Geçen gün oturduğum kafeye giren bir vatandaş, kafe sahibine alacağı pastadan önce sorduğu soru bu oldu; Siz bu ay ne kadar doğalgaz faturası ödediniz?
Piyasadan duyduğum ve benimde şahit olduğum kadarıyla, küçük bir ailenin yakacağı iki oda ve mutfak ile banyo ısıtılmasına bu yıl 500 ile 700 arası fatura ödediği…
Geçen yıla göre bu oran yüzde elli yükseldiği açıkça ortada, aileler doğal gaz faturalarını ödemekte zorluk çektikleri gibi, ısınma ile cep yakması arasında kararsız kaldılar…
Ben doğal gaz kullanan biri olarak bu faturanın bana fazla bir maliyet yüklemediğine inanıyorum, oturduğum sitede merkezi ısınma sistemi mevcut.
Bizler geçen yıl 300 ile 400 TL arası fatura öderken, bu yıl 400 ile 500 arası bir fatura ödemek zorunda kalıyoruz, konutumuzu kendi isteğimize göre değil, yönetimin kontrolünde ısıtmak zorunda kalıyoruz!
Bu avantaj mı? Dezavantaj mı? Bilemiyorum, ama doğal gaz sıkıntısının ve yüksek faturalarının tüm yurtta sorun olduğuna şahit oluyoruz…
Hatta Türkiye nin Doğal gaz boru hatlarının kavşağında yer almasına rağmen, Avrupa ülkelerinden daha fazla maliyetle tükettiği iddia ediliyor….
İstanbul gibi bir metropolde doğalgaz dağıtım firması İGSAŞ tüketicilerin faturalarını daha rahat ödemleri için, taksit sistemine geçtiğini açıkladı.
Batman da yaklaşık yüzde seksen Doğalgaz la ısınmaya başlayan konutlarda, bütçeleri zorlayan faturaların kısa sürede bir çözüme kavuşturulması gerekir…
Daha şimdiden bazı semtlerde elektrik panolarının erimesinin nedeni vatandaşın, doğalgaz yerine elektrikli ısınmayı tercih ettiğinden olabilir…
Yapılan genel açıklamalarda ise :
“Doğalgaz faturaları: Fiyatlar neden düşmüyor, zamlar neden art arda geliyor?
Türkiye genelinde artan soğuklarla birlikte konutlarda tüketilen doğalgazın miktarı da, maliyeti de yüksek seviyelere ulaştı. "#Doğalgaz Faturası" etiketiyle paylaşılan faturalar kısa sürede Twitter' da Türkiye gündemine girdi. Peki Türkiye neden doğalgazı Avrupa ülkelerine kıyasla daha pahalıya alıyor, fiyatların düşürülmesi için yapılan öneriler neler?”
“Enflasyon yüzünden alım gücü düşen ancak gelirinin aynı oranda artmadığını söyleyenler, sosyal medyada paylaştıkları doğalgaz faturalarıyla fiyatlara tepki gösteriyor.
Enerji uzmanları ise Türkiye'nin yurtdışından aldığı doğalgaz maliyetinin fazla olduğunu ve 'gerçek fiyatların' uzun süredir sübvanse edildiğini ifade ediyor
Nitekim Avrupa piyasalarında bin metreküp doğalgazın fiyatı ortalama 120 Dolar seviyesindeyken Türkiye bin metreküp doğalgazı yaklaşık 280 Dolar seviyesinden (1.660 TL) alıyor, BOTAŞ'ın güncel tarifesine göre ise bin m3 satış fiyatı 1251 TL.
Artan doğalgaz faturalarının, konutlardaki doğalgaz tüketimini de azalttığı değerlendiriliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (BB) Açık Veri Portalı'nın güncel verilerine göre, İstanbul'da doğalgaz tüketiminin geçen yıla göre azaldığı görülüyor.
İBB iştiraki İGDAŞ de artan doğalgaz faturalarıyla ilgili olarak, fatura ödemelerinde kredi kartıyla taksit uygulaması için 13 banka ile anlaştığını açıkladı.