Beğenerek her hafta izlediğim, Memduh Bayraktaroğlu, hafta sonunda Türk siyasetini tarif ederken, örnek verdiği Türk sineması karakterleri ile eşleştirmesi, dikkatimi çekti.
Bende eski Türk sineması karakterlerinin yabancısı değilim, Yılmaz Günel, Cüneyt Arkın, Ayhan Işık, Tarik Akan, Erol Taş… İyi ve Kötü Karakterler ve birde Fatma Girik, Türken Şoray, Hale Soygazi gibi, saldırıya uğrayan veya aldatılan zayıf karakterler!
Bayraktaroğlu; Türk siyasetçileri filim oğlanları olan jönlere benzeterek onların zayıf ve güçsüz karakterleri kötülerin elinden çıkartmaları…
Daha sonra kurtardıkları bu karakterleri kendilerinin kötü adamların yapmaya çalıştıklarını yapmaları gibi!
Örneğin Ayhan Işık in Türkan Şoray a saldıran kötü adamların elinden kurtarması ve ona kurtarıcı olarak davranması ile başlayan ilişkilerden sonra aynı işi bu sefer rızası ile yapması!
Türk siyasetinde bu karakterlerin daime hakim olduklarını görüyoruz, bu karakterler, sürekli değişse de halkı zalim siyasetçilerin elinden kurtaran, siyasiler en sonunda onlarda aynı zalimlikle halkın tepesine binim onu ekonomik ve sosyal olarak, iğfal etmektedir.
Ne kadar güzel ve yerinde bir benzetme ve örnek, çok takdir ediyorum bu güzel yorumları, birde biz yakın siyasi tarihimizi gözden geçirirsek bu Türk filimler ve bu iyi kötü jönleri kendimiz de bulabiliriz.
Sürekli siyasi tarihte kurtarıcı olarak gelen siyasi liderler, daha sonra ekonomiyi batırarak, çekilmek ve kaçmak zorunda kalmışlardır!
Ecevit iktidarında, bir sente muhtaç olan Türkiye yi Kurtarmak için 2001 yılında Ayhan Işık rolünde kurtarıcı siyasetçimiz bizleri onların elinden kurtararak, şirin, tatlı, sevecen ve güvenilir kollarına bizleri aldı!
Yirmi yıl içinde bir sente değil, sıfırın altında eksi açık veren bir merkez bankası ve hazine ile bizi baş başa bıraktı!
Ne olacak şimdi? Bizler yeni bir kurtarıcı beklemek zorundayız, halk olarak, yine çaresiz yine saldırıya uğramış ve yine yardım için çığlık atıyoruz!
Bayraktaroğlu bu karakterlere ne diyordu , Protagonist bu kelimenin telaffuzu bile çok zor ama bu siyasi karakterlerin aynı zamanda kötü adam emellerini de gerçekleştirdikleri için onlara, Antagonist yani kötü karakter de denilir tabi filmin sonunda!…
Ama karşılıklı rıza ile olan ve iki tarafın memnun olduğu mutlu son ile biten tüm Türk filimlerinden herkes memnun ayrılırdı!
Bu ayrıntıyı tahminime gör Bayraktaroğlu gözden kaçırmış olacak, alan memnun veren memnun ise neden mutluluk olmasın!
Bu halka Eğrelti gelin gerekmiyor, bu siyasilere de İnisiye ye ihtiyaç yok onların asil kanlarında mevcut olan bu karakterlerin, alanı da vereni de memnun, bırakın sonunda hem kız, hem oğlan mutlu olsun!
Yani biraz acı, biraz göz yaşı, biraz pişmanlık olsa da iki taraflı zevk aldıkları ortada!