USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Su Kaynaklarımız Yetersiz…

19-03-2018

İlimiz doğal kaynaklar bakımından çok zayıf bir il olması nedeniyle, doğal kaynaklar olarak en önemli kaynaklardan olan Su ilimizin son yıllarda en çok sıkıntısını çektiği bir kaynak…
Yeryüzü su kaynakları gibi yeraltı su kaynakları da hem az, hem de kullanışsız olduğu görülmektedir. 
Su kaynakları bir bölgenin zenginliğini ve gelişmişliğini gösteren en büyük etkendir, suyu olmayan bir bölgenin yerin gelişmesi mümkün değildir…
Su hem bitki örtüsü, hem tarımsal gelişmeye, hem de sanayi için çok önemli bir kaymaktır, su insan için nasıl hayat ise, kalkınma ve ekonominin de can damarıdır.
22 Mart Dünya su günü olması nedeniyle, doğada kısıtlı olan bu kaynağın iyi kullanılması ve dikkatlice korunması için çalışma yapılması gerekir.
Başta ilimiz olmak üzere, hem insanın yaşaması, hem de doğanın canlanması için su ya çok ihtiyaç vardır.
İnsan vücudunda büyük bir oranda su bulunması, aynı zamanda, doğanın varoluşunda da o oranda suya ihtiyaç vardır.
Uzmanlar su ve İnsan ile ilgili yaptıkları bilimsel araştırmalarda:
“Su kaybı hayati tehlike oluşturur
Aç kalmaya çok uzun süre dayanabilirken, susuz en fazla birkaç gün yaşayabiliriz. Bir örnekle açıklamak gerekirse yetişkin bir insanın vücut ağırlığının yüzde 55 - 75’i sudan oluşur. Vücut ağırlığının yüzde 1’i oranında su kaybıyla halsizlik, baş ağrısı gibi yan etkiler görülürken, bu oran yüzde 20’ye ulaştığında hayati tehlike baş gösterir. 
Vücudumuzun çalışması suya bağlı
Vücudumuzdaki bütün sistemler, organlar ve hücreler, fonksiyonlarını sürdürmek için suya ihtiyaç duyar. Suyun; besinlerin sindirimi, emilimi, hücrelere taşınması, vücuttaki zararlı maddelerin atılması, sindirim sisteminin çalışması, vücut ısısının denetlenmesi, eklem ve vücut sıvılarının devamlılığı, çeşitli biyokimyasal süreçlerin gerçekleşmesi, toksinlerin atılması, vücudumuzdaki detoksifikasyon mekanizmaların çalışması gibi sayısız faydası vardır.”
“Bir daha başka bir ülkeye gidip de gazoz ya da Coca-Cola alırsanız içerdiği suyun nereden geldiğini bir düşünün. Hindistan'da bu işlenmiş yağmur suyu, Maldivler'de arıtılmış deniz suyu olabilir. Su kaynaklarının bu kadar çeşitli olmasının nedeni ise dünya yaşanantatlı su krizi.
Dünyanın yüzde 70'i suyla kaplı ve bu suyun miktarı 1,386,000,000 kilometre küp. Bu miktar değişmediği halde su sorunu neden kaynaklanıyor?
Bu suyun yüzde 97,5'i tuzlu su olduğundan insan tüketimine uygun değil. Hem dünya nüfusu hem de sıcaklığı arttığı için tatlı su sorunu yaşanıyor.
2000 ile 2050 yılları arasında suya olan talebin yüzde 55 artış göstermesi bekleniyor. Tatlı suyun yüzde 70'i tarımda kullanılıyor. Artan nüfusu beslemek için gıda üretimi 2035'e kadar yüzde 69 artacak. Ayrıca elektrik enerjisi üretiminde soğutucu olarak da su kullanılıyor ve bu enerjinin yüzde 20 oranında artması bekleniyor.”
Bu araştırmalar gösteriyor ki, su çok önemli ihtiyaç fazla ama kaynaklar sınırlı ve kısa zamanda tükenmeyle karşı karşıya…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?