USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

SİGARAYA BAŞLAMADAN, BIRAKMALI…

10-02-2019

Cumartesi günü yani 9 şubat dünya sigarayı bırakma günü, bu gün ile ilgili bir etkinliğin olmaması dikkatimi çekti, en az trafik kadar can alıcı olan bu kötü alışkanlığa dikkat çekmek lazım… 
Doğrusu ben bu gün vesilesi ile tüm toplu yerlerde, eğlence mekanları ve toplu oturma yerlerinde, sigara yasağı denetiminin yapılmasını beklerdim.
Birkaç basın metni ve birkaç uyarı ile iş geçiştirildi ve bu gün ile ilgili hiçbir etkinlik ve farkındalık oluşturulmadı…
Tıpkı Trafikte denetimlerin olduğu gibi, ya cumhurbaşkanı veya bakanlık düğmeye basacak işte o zaman herkes bir şeyler yaptığını göstermek için eyleme geçecek…
Bizde idari ve yönetim kadrosu maalesef Halk için değil, koltuk ve gösteriş için görevlerini yapmaya çalışıyorlar, birileri onları dürtmezse, harekete geçecekleri yok…
Sigaranın zararlarının yanında ve bırakılmasının gerektiği ile fazla laf yapmadan önce, sigaraya başlamamak için ne önlemler almalı…
Sigaraya başlama yaşının çocuk yaşları olduğunu uzmanlar söylüyor, bu yüzden işe çocuklarımızdan başlamamız gerekiyor…
Özellikle özenti ile başlayan bu kötü alışkanlık çocuk aklı ile çevrenin baskısı ile olduğunu iyi biliyoruz, birde feodal toplum yapısında, ataerkil aile arasında yaygınlaşması daha kolay oluyor…
Örneğin bayramlarda, ve düğünlerde, özellikle büyük baba ve büyük annelerin, kucağında büyüyen şımarık çocuklar arasında!...
Dini bayramlarda, çocukların daha çabuk ve kolay ulaşabildikleri ve büyüklerine özendikleri ortamlarda, herkesin müsamahakar ve hoşgörülü olduğu zamanlarda… 
Düğün ve derneklerde, herkesin özgürce eğlenme ehliyetine sahip olduğu zamanlarda, işte o zaman ipin ucunu kaçırıyor ve çocukları kontrolden çıkarıyoruz…
Bayramdır kalp kırmayın, düğündür herkes eğlensin, çocuktur onu üzmeyin, baba engel olsa büyük baba, amcaya sığınarak işi kurtarmaya çalışan çocuk, o zamanlarda esir düşüyor! 
Bu toplumsal tespitlere göre, çocuklarımızı seviyorsak ve sağlıklarını düşünüyorsak onları bu kötü alışkanlıklardan uzak tutmalı ve bu konuda müsamahakar davranmamalıyız…
Bilimsel araştırmalar: 
“On beş yaş ve üzeri dünya nüfusunun %24'ü yani 1 milyar 164 milyon kişi sigara kullanıyor. Sigaraya çoğunlukla ergenlik döneminde başlanıyor ve ilk denemelerin hemen tümü 18 yaşından önce gerçekleşiyor. Sigara içme sıklığı erken erişkinliğe kadar artıyor ve daha sonra yaş ilerledikçe azalıyor. Küresel Yetişkin Tütün Araştırması verilerine göre; Türkiye'de sigara içenlerin %44,9'unun son bir yıl içinde tütün kullanımını bırakmayı denediğini belirten Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Esra Uzaslan şunları söyledi: “Bu oran 2008 yılında %40,8'di.[1] Halen tütün kullanan bireylerin %35,4'ü (2008 yılında %27,8'di) gelecek 12 ay içerisinde bırakmayı planlamaktadır.”
Bir başka araştırmaya göre ise:
(“Sigara kullanımı, en öldürücü toplumsal zehirlenme olayıdır. Her bir sigara, vücut için zehirli, tahriş̧ edici, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4000’den fazla kimyasal madde içerir. Bunlardan en az 81 tanesinin doğrudan kansere neden olduğu ispatlanmıştır” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Melahat Bekir Külah, açıkladı.
Erkeklerin Yüzde 35’inin Kadınların Yüzde 15’nin Ölüm Nedeni “Sigara”
İnsanları sigaraya bağımlı hale getiren madde nikotindir. Nikotinin, vücudumuz üzerinde kalp atışlarını hızlandırıcı, tansiyonu yükseltici ve kanın pıhtılaşma riskini artırıcı olumsuz etkileri vardır. Erkeklerde tüm kansere bağlı ölümlerin yüzde 35'inin, kadınlarda ise yüzde 15'inin nedeni sigaradır. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 90’ının nedeni sebebini yine sigara oluşturmaktadır.)
Bu kadar tehlikeli ve bu kadar can alıcı, bu kadar mal bitirici vr bu kadar rahatsızlık verici bir alışkanlığı bırakmamak için hala neyi bekliyorsunuz… 
Sigarasız dumansız ve sağlıklı bir yaşam dileği ile… 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?