Son günlerde başımıza gelen olalar ve doğal kazalardan sonra hızla çözüm odaklı düşünmeye başlamak ve olayların kazların ardında suçlu aramak!
Bunlar boş ve beyhude çabalardır, savaş gelmeden önce önlem ve caydırıcılık için silahlanmak, yangın çıkmadan önce altyapı ve üst yapı tedbirlerini alma, hastalıktan önce önleyici tedavi…
Bit hafta ara ile iki büyük doğal afet veya kazalı afet yaşadık, bu afetlerden sonra suçlu ve ihmali kusurlu tarafları aramaya başladık!
Oysa kaza ve afetlerden sonra giden gidiyor, bunların telafisi çok zor, gidenler geri gelmeyeceği gibi, önceden önlem almasını bilmeliyiz.
Doğal afet ve kazalar tabi ki olacak, am en az zayiat ile atlatmak varken, bir çok can ve mal kaybından sonra dizimize vurmanın ve suçlu aramanın anlamı yok!
Bu hafta içinde Organize sanayi bölgesi yolunda meydana gelen ve çoklu can kaybına yol açana trafik kazasında, herkes yol şartlarını ve yetersiz fiziki koşuları neden olarak gösterdi!
Kimse sürücünün dikkatsizliğini ve ihmalini, yoldan geçen yayanın kusurunu sorgulamadı bile, oysa akşam karanlığında ve yoğun trafik ortamında, karşıdan karşıya geçmenin kuralları var!
Ayrıca sürücünün bu yoğun trafik ortamında ve en az beş düğün salonun yola sıfır noktasında, misafir ve yolcuları neredeyse yolun ortasında park yapacak kadar kusurlu davranışlar içinde!
Bu tamamen insan kusurundan kaynaklanan ihmallerin göz önünde bulundurulması ve hem sürücülerin, hem de yayaların daha dikkatli olup kurallara uymaları gerekir!
O saatte o yolda aşırı hız ve dikkatsizlik, yayaların ise düğün heyecanı ile kendilerini yola atmaları insani ihmal ve hattalardır!
Yolun şartları ve fiziki kuralları ise tamamen dikkatsiz olmamızı gerektirmiyor, yayalar sanki köy meydanındaymış gibi dikkatsiz ve sürücülerin ise ralli pistindeymiş gibi aşırı hızlı olmaları kazanın nedenlerini oluşturmaktadır!
Bakın trafik kazalarının sebeplerine ve ders alın lütfen; “Trafik kazalarının çeşitli nedenleri olabilir ancak sürücü hataları, hız, dikkatsizlik, alkollü araç kullanımı ya da kötü hava koşulları gibi unsurlar kazalara yol açabilir. “Trafik kazalarına sebep olan faktörler nelerdir?” sorusunun yanıtları aşağıdaki gibi olabilir:
AŞIRI HIZ
“Trafik kazalarının en önemli sebebi nedir?” sorusunun yanıtı aşırı hızdır. Sürücülerin belirlenen hız sınırlarını aşması, tepki süresini azaltarak kazalara yol açabilir. Hızlanma, aynı zamanda durma mesafesini de uzatarak çarpışmalardan kaçınmayı zorlaştırır. Örneğin, virajı alamayan bir sürücü yoldan çıkarak kaza yapabilir.
DİKKATSİZLİK VE DALGINLIK
Cep telefonuyla konuşma, mesajlaşma veya sosyal medya kullanımı, yeme içme, müzik çalma gibi dikkati dağıtan aktiviteler, kazalara neden olabilir. Örneğin; bir sürücünün mesaj yazarken kırmızı ışıkta durması gerektiğini görmemesi sonucu çarpışma yaşanabilir.
ALKOL VE UYUŞTURUCU ETKİSİ
Alkol ya da uyuşturucu maddelerin etkisi altında araç kullanmak, tepki süresini yavaşlatır, koordinasyonu bozar ve karar verme yeteneğini azaltır. Alkollü bir sürücü kavşakta geç kaldığında manevra yapmaya çalışırken kontrolünü kaybedebilir.
TRAFİK IŞIKLARINA UYMAMA
Trafik kazalarının sebepleri arasında bulunan kırmızı ışıkta geçmek ya da yeşil ışıkta beklememek gibi trafik ışıklarına uymama, kavşaklarda çarpışmalara neden olabilir. Örneğin; bir sürücü, kırmızı ışıkta durmak yerine hızla geçtiğinde kavşakta çaprazdan gelen araçla çarpışabilir.
ŞERİT İHLALİ
Şerit değiştirme kurallarına uyulmaması, yanlış şeritte gitme ya da şerit değiştirirken sinyal vermeme gibi nedenler, yan yana çarpışmalara neden olabilir.
YORGUNLUK VE UYKUSUZLUK
Uykusuzluk ve yorgunluk; sürücünün dikkatini dağıtır, tepki süresini uzatır ve kaza riskini artırır. Özellikle gece yola çıkan bir sürücü, uzun süre boyunca araç kullanmanın etkisiyle uykusuzluk yaşayabilir. Direksiyon hakimiyetini kaybederek yol kenarındaki bariyerlere ya da yayalara çarpabilir.
KÖTÜ HAVA KOŞULLARI
Yağmur, sis, kar veya buzlanma gibi kötü hava koşulları, görüş mesafesini azaltır. Yol tutuşunu olumsuz etkileyerek kazaları tetikleyebilir. Yoğun sis nedeniyle diğer araçları göremeyen bir sürücü, arkadan diğer bir araca çarpabilir.
YETERSİZ SÜRÜŞ DENEYİMİ
Yeni ehliyet sahipleri ya da az deneyime sahip sürücüler, kritik durumlarda doğru tepki verme yeteneğine sahip olmayabilir. Bir sürücü, panikleyip frene basmak yerine direksiyonu kavraması gereken bir durumda hatalı manevra yapabilir. Bunun sonucunda kaza yaşanabilir.
ARAÇ BAKIMI VE KONTROL İHMAL
Frenlerin, lastiklerin ya da farların düzenli bakımının yapılmaması, aracın kontrol edilememesine ve kazalara yol açabilir. Örneğin; aracın frenlerinin aşınmış olduğunu fark etmeyen bir sürücü, bir anda durması gerektiğinde çarpışma yaşayabilir.
Düzenli bakımların yapılmayıp uzun yola çıkılması bazen beklenmeyen araç arızalarını da getirebilir ve yolda kalabilirsin. Yolda kaldım ne yapmalıyım yazımızdan detayları öğrenip hazırlıklı olabilirsin.
YAYA VE BİSİKLETÇİLERİN DİKKATSİZLİĞİ
Yayaların yaya geçitlerini kullanmaması, bisikletçilerin trafik kurallarına uymaması veya yaya geçitlerine dikkat etmemesi kazalara neden olabilir. Bir yaya, karşıdan karşıya geçerken aniden yola fırlayabilir ve sürücünün kontrolsüz bir şekilde manevra yapmasına neden olarak kazaya yol açabilir.
KIRSAL ALAN KAZALARI
Kırsal bölgelerde dar ve virajlı yollar, beklenmedik durumlara ve çarpışmalara yol açabilir. Sürücüler, bu yollarda önüne çıkan bir hayvana çarpmamak için ani bir manevra yapabilir.
YANLIŞ GEÇİŞ VE AŞIRI MANEVRA
Trafik kazalarına sebep olan en önemli unsurlardan biri yanlış geçiştir. Geçiş kurallarına uymamak veya aşırı manevra yapmak, diğer sürücülerle çarpışmaları tetikleyebilir. Sürücüler, diğer araçları geçmek için karşı şeride geçebilir ve karşı yönden gelen araçla çarpışarak kaza yapabilir.”
Lütfen daha dikkatli olalım!