Son dört halife döneminden tutunuz, günümüze kadar gelen bir sürede Ortadoğu ve İslam coğrafyasında yaşanan hadiselere bakıldığında insanın kahr olmaması ve başlarına gelen musibet ve belaların neden kaynaklandığını merak etmemek imkansız oluyor adeta. Zaten bizler başımıza gelen her musibetin sebebini başkalarına atma ve kabahati kendinde değil de onlarda bulma alışkanlığımızın altını çizerek hatırlatmak isterim.
Milletlerin başlarına gelen musibetlerin ,toplumun yapmış oldukları ile alakalı olup olmadığı konusunu merak edip biraz araştırma yaptım. Araştırmayı İslami penceren yaparken bazı ilginç analizler ile karşılaştım. Bu konu ile ilgili bazı tespitleri kısa bir şekilde sizlere arz etmek isterim.
İLGİMİ ÇEKEN ŞÖYLE BİR SORU İLE KARŞILAŞTIM: Milletlerin başlarına gelen bela ve musibetler, işlenen suçun çeşidine göre mi olur sebepleri ne olabilir?
Ceza amelin cinsindendir manasındaki meşhur kuralın doğruluğunu teyit eden pek çok ayet ve hadis vardır. Konuyla ilgili bazı ayetlerin mealleri şöyledir:
*”Sana gelen her iyilik Allah’tandır. Başına gelen her fenalık ise senin kendi nefsindendi.”(Nisa, 4/79)
*“Göklerde ne var, yerde ne varsa hep Allah’ındır. Böyle olduğu için, sapıtanı ve doğru yolda olanı pek iyi bildiği, yaptıklarını kaydettiği içindir ki, kötülük işleyenleri, yaptıklarının karşılığı ile cezalandırarak, iyi hareket edenlere de en güzel mükâfatı verecektir.”(Necm, 53/31).
*“İyi ve güzel davranışlarda bulunanlara en güzel mükâfat (cennet) ile daha da fazlası da (Allah’ın cemalini görmek) var.”(Yunus, 10/26)
*“Sonra, o fenalık yapanların akıbetleri, en fena bir akıbet oldu.”(Rum, 30/10).
*“İyiliğin karşılığı iyilikten başka mı olacak!”(Rahman, 55/60).
Konuyla ilgili bir kaç hadisin meali şöyledir:
* “Kim dünyada Müslüman kardeşinin ayıbını örterse, Allah da kıyamet günü onun ayıbını örter.”
*“Kim kardeşinin bir dünyevî sıkıntısını giderirse, Allah da kıyamet günü onun bir sıkıntısını giderir.”
*“Allah kullarından ancak merhametli olanlara merhamet eder.”
Cezanın, işlenen suçun çeşidine göre olması; öncelikle, genel olarak iyiliğin karşılığı iyilik, kötülüğün karşılığı kötülük olması anlamındadır. Bununla beraber, verilen mükâfat veya cezanın yapılan işlere uygun bir şekilde olması da ikinci derecede düşünülebilen bir anlamdır.
Hz. Peygamber (asm), bir hadislerinde de on beş kötü özelliğe dikkat çekip şöyle der: "Ümmetim on beş özelliği kendinde gösterdiğinde belalar onları bulur:
1. Devlet malı ganimet sayılıp, belli bir zümrede olduğunda.
2. Emanete hıyanet edildiğinde.
3. Zekat vermek zor geldiğinde.
4. 5. Kişi hanımının (helal olmayan, heves ve kapris dolu) isteklerini yerine getirip, annesine karşı geldiğinde.
6. 7. Arkadaşlarına ikram edip, babasına kaba davrandığında.
8. Mescitlerde sesler yükseltildiğinde.
9. Bir kavmin en rezili onlara önder olduğunda.
10. Kişiye şerrinden dolayı ikram edildiğinde.
11. İçki içildiğinde.
12. İpek elbise giyildiğinde (erkekler için).
13. Şarkıcı ve şarkı aletleri yaygınlaştığında.
14. Bu ümmetin sonra gelenleri önce gelenlere lanet ettiğinde.
15. Dinsiz eğitim yapıldığında.
İşte o zaman, bir kızıl rüzgâr veya bir hasf veya bir meshi bekleyiniz.”
Bir hadisinde Hz. Peygamber (asm) şu beş şeye dikkat çeker:
1. Bir toplulukta açıktan fuhuş işlenir hale geldiğinde, onlar için taun (salgın hastalık) ve daha öncekilerde görülmeyen hastalıklar ortaya çıkar.
2. Ölçü ve tartıda noksanlık yaptıklarında kıtlığa maruz kalırlar, geçim sıkıntısı çekerler ve zalim idareciler başlarına geçer.
3. Mallarının zekâtını vermediklerinde semadan gelen yağmurdan mahrum kalırlar. Eğer hayvanlar olmasa, kendilerine hiç yağmur gönderilmez.
4. Allah ve Resulünün ahdini yerine getirmediklerinde, Allah onlara dışardan düşman musallat eder. O düşmanlar onların ellerindeki bir takım mallara sahip olurlar.
5. Onların idarecileri Allah'ın indirdiğiyle hükmetmediği ve Allah'ın indirdiğini seçmediklerinde, Allah onlara kendi içlerinde dahili fitne verir.” OKUDUKLARIMDAN ÇOK ETKİLENDİĞİMİ BELİRTEREK BİTİRMEK İSTİYORUM…ALLAH BİZLERİ ISLAH ETSİN DİLEĞİ İLE…SELAM VE DUA…