USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Millete Af, Devlete Kaynak…

03-05-2018

Halk yasaların altında, kanunların baskısı altında ezilirken, bunlardan yani kanunlardan kaçınmanın yolu olarak çareyi kaçakçılıkta buluyor…
Devlet sistemini oturturken, kendine göre bazı kanunlar çıkararak, kendini ve gelirini garanti altına almaya çalışıyor…
Bu kanunları çıkarırken, vatandaşın, halkın çıkar ve menfaatlerini gözetlemiyor, bir vergi veya bir harç alınacaksa, bir yapı ve bir inşaat yapılacaksa…
Vatandaş tarlasını nasıl ekeceğini, inşaatını ve konutunu, nerde ne kadar ve nasıl yapacağını devletin belirlediği kriterlere göre yapmak zorundadır…
Salınan vergi ve harçlarda, dolaylı ve dolaysız vergilerde hep devletin belirlediği oranlar ve miktarlar geçerlidir…
Bu şekilde vergi vermek veya ihtiyaçlarını karşılamak halkın ve vatandaşın çıkarına, rahatına uymadığı zaman, vergi kaçırma, kaçak mal alama veya kaçak yapılaşma gibi yollara baş vurmaktadır.
Devlet istatistikleri ve belgeleri gösteriyor ki, kayıt dışı ekonomi ve kaçak yollar reel ekonominin çok üstünde bir varlık göstermektedir.
Bu gün olduğu gibi, iktidarlar seçime giderek halkın oyunu almak için bazı ödünler vererek bu kaçak insanların bir çoğunun oyunu almaya çalışırken, popülist bir politika uygulamak zorunda kalıyorlar…
Ama her şeye rağmen yine devlet karlı çıkıyor ve iktidar daha uzun yaşamaya devam ediyor, bunu vatandaşlar fark etmiyor…
İktidar emeklinin oyunu almak için, emekliye iki maaş ikramiye verirken, arkasından hemen vergi barışı ile tahsil edemediği vergi ve cezaları bir şekilde toplamak için, bu yolda mağdur olan vatandaşına elini uzatırken, bütçesini ve açığını kapatmaya çalışıyor…
İmar barışı ile milyonları bulan vatandaşı ile barışırken, kasasını çok büyük miktarlarla doldurmaya çalışıyor….
Küçük bir örnek ile bakın devlet yalnız İmar affı ile ne kadar büyük bir servet topluyor…
“Gazetecilerin, “Hazine arazisine, Boğaza, kıyıya, ormana, meraya, tarlaya yapılan binalar ya da İstanbul Avcılar’da 5 kat izni verilen yerde 8 kat bina yapan da getirdiğiniz düzenlemeden yararlanabilecek mi” sorusuna Özhaseki, “Ruhsata eklemeler genelde 50,60, 70, 80’li yıllarda yapılmış. Sosyal devletin amacı vatandaşına ev yapabileceği ortamı sağlamaktır. Aksi halde şimdiki durumla karşılaşırsınız. Evet, imar durumunun üzerindeki artı 2-3 katı veya her ne yapmışsa ödemesini yaparak yapı kayıt belgesi alabilecek. Orman, kıyı, mera, Boğaziçi’ne istisna getirmiyoruz. Tasarıya istisna maddesi koymadık. Komisyonda koyarlar mı bilmiyorum. Parasını yatıran herkes yararlanabilecek. Ama saydığınız şekildeki imara aykırılıklar herhalde on binde birdir” cevabını verdi.
HAZİNE’YE 50 MİLYAR
Özhaseki, Türkiye’nin 1950’lerden başlayarak nüfus artışı ve hızlı göçe bağlı olarak imar sorunları yaşandığını savundu. Türkiye genelinde 26 milyon bağımsız yapının 13 ila 15 milyonunun bir şekilde devletle ihtilaflı olduğunu anlatan Özhaseki, bu sorunu çözmek için yapılacak barışın devlete katkısının 40-50 milyar liradan aşağı olmayacağını söyledi. Özhaseki, bu paranın kentsel dönüşüm ve depreme hazırlık için kullanılmak üzere belediyelere sıfır faizle kullandırılacağını anlattı. Özhaseki, böylece yılda 500 bin binanın dönüştürülerek, ekonomiye 100-150 milyar liralık katkı sağlayacağını vurguladı.”
Bu af ve barış yalnız bütçe açığını doldurmaya yeter artar bile ama buna rağmen seçim sonrası büyük ekonomik krize hazır olmalıyız…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?