USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

MEDENİYET VE KOLOKYUM…

07-11-2019

İnsanoğlu ilkel yaşam tarzından, medeni yaşam tarzına geçmesi, şehirleşme ve birlikte yaşama ile başlamıştır, bu yüzden medenileşme sürecinin başlangıcı sayılır, şehirleşme…
Şehirleşmenin başlangıcı önceleri, güvenlik sorunlarından kaynaklanan, sorunlarla başlamıştır ve bu sorunlar için çözüm önerileri ve önlemleri alınmıştır…
Daha sonra şehirleşme geliştikçe ve şehirlere yığılmalar oldukça, bu yığınların bir çok sorunları ortaya çıkmış ve bu sorunlarla başa çıkılmak için projeler geliştirilmiştir.
Güvenlikten sonra, konutlaşma, konutların ardından altyapı, altyapıdan sonra, sosyal güvenlik ihtiyaçları, ekonomik ve yaşam standartları kalitesi, derken daha sonra sanayileşme ve enerji ihtiyacı ile güvenli barınma…
İşte tüm bu sorunlar İnsanların medeniyete kavuşması ile büyük sorun haline gelmiştir. Arapça da şehirlere, Medine adının verilmesi işte bu nedenlerden dolayı verilmiştir…
Zaman geçtikçe, köylerden ve kırsal bölgelerden şehirlere göç eden bir çok kişinin yığılması sonucu, her alanda bu medeni şehirlerde, sorunlar oluşmuş ve bu sorunlar gün geçtikçe büyümüştür.
İşte bu sorunlardan biri de kentleşmenin getirdi, çarpık şehirleşme ve mimari sorunlar olmuştur, bizler bu sorunların çözümüne odaklanmadığımız için ve ciddiye aşmadığımız içim…
Hem fiziki açıdan, hem de altyapı sorunları açısından her gün çok ağırlaşan sorunları yaşamaktayız, şehirlerimizde, medeni toplum yapısında…
Bu sorunların temelinde ise plansız gelişme ve ekonomik sıkıntılardan oluşan problemler en ağırlıklı sorunlardır.
İşte bu sorunlara özellikle işin akademik seviyesinde oluşan birimler ve meslek odaları tarafından bir farkındalık yaratılması için uluslararası, şehircilik anlayışının gelişmesi için Kolokyum…
Yani Şehir planlamacılığının gelişmesi ve uyumu için farkındalık oluşturan bu meslek kuruluşu…
“Planlama meslek alanı hem akademik hem mesleki pratik içerisindeki farklı boyutlarıyla derin bir değişim ve dönüşüm yaşamaktadır. Planlamanın ülkemizde kurumsallaşmasının en önemli ögelerinden Şehir Plancıları Odası'nın Kuruluşunun 50. Yılı'nda, planlama meslek alanındaki sorunları kapsamlı biçimde değerlendirme gerekliliği ortaya çıkmıştır. Planlama bir varlıktır! Meslek alanımızdaki dönüm noktalarının yakalanabilmesi için, planlamaya yön veren kuramsal tartışmaların gelişimi, uygulama yöntemleri ile aktörlerin değişimi, mesleki örgütlülüğün ve kurumların dönüşümüne bakmak, plancının değişen rolünün de daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır.
Yarım asırlık pratik ve teorik düzlemdeki gelişim ve birikimini temsil eden Şehir Plancıları Odası, ülkemizin politik, ideolojik ve ekonomik sorunlarının derinleştiği bu ortamda, planlamanın kuramsal ve kurumsal köklerini hatırlamak, bunları günümüz sorunlarına yanıt verebilecek şekilde yeniden düşünmek ve meslek alanımızın dönüm noktasındaki rolünü ortaya çıkarmayı önemsemektedir.
Planlama meslek alanı, imar affı gibi yasal düzenlemeler ile içi boşaltılarak araçsallaşma tehlikesi yaşayan imar disiplini içinde, kamu yararını esas alan planlama pratiklerinin terk edilmesi ile toplumdaki temel meşruiyet zemininin de aşınmasıyla karşı karşıyadır. Mesleki eğitim alanında, kadro ve mekan yetersizliklerine rağmen kontenjanların artırılması, zaten kamu ve özel sektörde "planlamanın varlık olarak kabul edilmemesi" yaklaşımının yaygınlaşmasıyla, yoğun bir işsizlik sorunu yaşayan planlama alanındaki riskleri daha da artırmaktadır. Bu nedenle planlama meslek alanının yaşamakta olduğu değişim ve dönüşümleri değerlendirmek, sorunları saptamak ve çözüm önerilerini ayrıntılı olarak ele almak amaçlanmaktadır.”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?