Kelime anlamı; Belirli bir amaç doğrultusunda, birçok bakımdan ölçülebilen ve çoğunlukla Ekonomi deki üretim kapasitesinde olan artışı ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Ekonomik büyüme, toplam sanayi ürünü olarak büyüme, milli gelir toplam milli hasıladaki artış veya kişi başına düşen ürün miktarındaki artış şeklinde birçok bakımdan ölçülebilir. Ekonomik büyümenin ölçüm yollarından hangisinin daha verimli olduğu, ölçümün hangi amaçla yapıldığına bağlıdır.
Ekonomik büyümeyi etkileyen bazı faktörler vardır.
Teknolojinin Buna Etkisi:
Teknolojik gelişme büyümeyi tetikleyen en önemli faktörlerden biridir. Çünkü büyümedeki kasıt daha fazla üretim demektir. Buda ancak teknolojik gelişmeye bağlı olan bir durumdur. Dünyadaki hızlı teknolojik gelişmeler sayesinde üretim çok artmıştır. Bu gelişmeler sayesinde her ülke kendi payına düşeni almıştır. Örneğin; üretilen bazı telefon markların ülkemizde ekmek-su gibi satılması buna güzel bir örnektir. Yani biz üretmeden dünyadaki teknolojik gelişmeden nasiplenmişizdir.
Sermaye Birikimi:
Sermaye birikimi kalkınmanın temel koşulu olarak kabul edilir. Fakat sermaye birikimini iktisadi büyümenin temel koşulu olarak görmek yanlış olmamakla birlikte teknolojik gelişme ve istihdam artışı gibi diğer ana faktörler ile girişimci eksikliği, sosyal, siyasi, kültürel koşullarında iktisadi kalkınma üzerinde önemli etkileri olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Bunun yanında sayılan bu unsurların büyümeyi engellemeyecek ve ona destek olacak şekilde değiştirilebilmeleri, ancak sermaye birikimi ile sağlanabileceği için sermaye birikimini iktisadi büyümenin olmazsa olmaz koşulu olarak ele alabiliriz. Son dönemde çalışanlara getirilen zorunlu BES uygulaması ile hükümet sermaye birikimini güçlendirmek istemiş ve %25 devlet katkısını vermiştir.
Fakat ekonomik büyümenin en önemli belirleyicileri olan sermaye birikimi, Teknolojik gelişme ve istihdam artışının ülkelerin gelişmişlik düzeyine göre (Gelişmiş – Azgelişmiş) farklılıklar gösterdiği belirtilmektedir. Bazı araştırmacılar tarafından yapılan hesaplamalarda, sermaye birikimi ve teknolojik gelişmenin ekonomik büyümeye katkıları, genel olarak, sırasıyla yüzde 30 ve yüzde 70 dolayında olduğu tahmin edilmiştir. Dolayısıyla istihdam artışından ekonomik büyümeye herhangi bir katkı olmadığı sonucuna varılmıştır. Yani teknolojik gelişmelerin sermaye biriminden daha fazla ekonomiye katkı sunduğu ortaya çıkmıştır.
Yine ( G – 7)ülkelerinin ekonomik büyümelerinin en önemli unsurları sermaye birikimi ve teknolojik gelişmeler olduğu belirlenmiştir.
Büyümede, ekonomide halkın değer yargıları, dünya görüşü ile tüketim ve davranış kalıplarındaki değişmeler çok önem arz etmektedir.
Ekonomik büyüme ;Ekonominin iyi olma durumuna işaret eder. Sürdürülebilir politikalarla desteklenmiş ve yaşam standartlarını yükselten tutuma verilen isimdir. Eylem olarak, belli bir alandaki geçim faaliyetlerinin olumlu seyrini belirtir. Ekonomideki nicel ve nitel iyileşme olarak da tanımlanır. İnsan sermayesi, kritik altyapı, bölgesel rekabet, sürdürülebilirlik, girişimcilik, sağlık, güvenlik, eğitim alanlarındaki gelişime işaret eder. Türkiye’nin ekonomik büyümesinin değerlendirmesini taktirlerinize bırakıyorum.