Dünya da şişirilmiş piyasaların gerçek yüzü ortaya çıktıkça, piyasalar ve para değerleri yeniden yön bulmaya çalışıyor…
ABD piyasalarının ani çöküşü ve Asya borsalarının, büyük kaybını şimdilik görmeyen Türkiye, piyasası ve para değerinin önümüzdeki günlerde büyük bir düşüş olacağı tahmin ediliyor…
Bütün dünyada çok büyük düşüşlerin yaşandığı sermaye piyasaları, Türkiye de fazla bir değer kaybı olmadan ilk iki günü atlatmasının ardından, uzmanlar pek iyimser konuşmuyor…
Bir an önce Türk lirasından kaçış ve borsadan çıkışı öneren uzmanların, kabus senaryoları, bu güne kadar sağlanan tüm güven telkinlerini alt üst edecek güçte…
Altına hücum olacağı ve diğer bir güçlü enstrümanın ise Dolar olacağı tahmin ediliyor, birden bir yöneliş olması halinde, hem borsanın, hem de TL nin değer kaybı yaşayacağı ve bu kayıp ile birlikte ekonomik krizin tüm piyasayı saracağı tahmin ediliyor.
Bazı uzmanların görüşleri şöyle…
“HAFTA başından bu yana küresel piyasalar karışmış durumda. Özellikle hisse senedi piyasalarında ciddi düşüşler yaşanıyor. Dün itibariyle doların değer artışı biraz törpülenmiş gözüküyor ama yine de faiz artırımları konusunda eski beklentilerin kırılmaya başladığı da açık.
TL ise bu dalgadan en az etkilenen ulusal para birimlerinden biri oldu. Hisse senetlerinde düşüş eğiliminin ise bu gelişmelerle birlikte sürmesinden endişe ediliyor.
Piyasa oyuncuları şimdilik az etkilense bile, ileride küresel gelişmelerin TL’nin değer kaybını artıracağından endişe ediyorlar. Türkiye’ye ilişkin risk algısının görece yüksek seyredeceği bir sürecin geleceği beklentisi, bu tedirginliğin artmasına neden oluyor. Yabancı yatırımcıların olası olumsuz haberler ya da doların küresel değerlenme hareketinin devam etmesi halinde, TL’deki yüklü pozisyonlarına kapatma eğilimine girebileceği konuşulmaya başladı. Bunun da TL’nin değer kaybında önemli rol oynamasından korkuluyor.”
“BORSADA bir süredir teknik “düzeltme” olarak görülen kâr satışları ivme ve derinlik kazanmaya başladı. 114.000 ilk destek olarak görülürken bu seviyenin üzerinde gelen tepki alımlarının 115.500 seviyesinin üzerinde tutunması önemli olacak. Aksi takdirde satış baskısının devamı beklenebilir. Bu durumda düşüş formasyonlarından “yükselen takoz” formasyonu gündeme gelebilir. 114.000 seviyesinin altında verilecek destek noktaları sonraki 111.500-111.000 seviyelerinde. Tepki alımlarıyla yukarı yönlü hareketlenmelerde verilecek direnç seviyeleri ise 116.500-117.000 ve 120.000 seviyelerinde. Dalgalı seyirle birlikte bir süre daha destek ve denge arayışı sürebilir. “
Bu görüşlere bakılacak olursa yakında iç piyasada büyük bir devalüasyon ve sermaye piyasasında ise büyük çöküşlerin olacağı, bu yüzden bir an önce yapısal tedbirlerin alınması ve piyasanın rahatlatılması gerekir…
Zaten kırılgan olan ekonomimiz, dışa bağımlı bir üretim yapımız ve dış borçlarla, ağır olan yükümüzü, bir ekonomik kriz halinde, genel bir krizden kurtulmak çok zor olur…
Ne kadar siyasi istikrardan söz edersek edelim, ekonomik yapılarında güven vermesi gerekir.
Bu kriz beklentisi Dolara doğru bir eğilimle sonuçlanması veya borsa riskinden dolayı sermaye çıkışı başlarsa, hem iç ekonomi, hem siyasi istikrara, hem de, sosyal güvence büyük bir darbe alır.