Batman ekonomisi, ülke ekonomisinden ve gelişmelerinden en çabuk etkilenen bir yapıya sahip, nedeni ise ekonomimiz devlet desteğine dayalı olarak dönüyor…
Örneğin çiftçi ve hayvancılık yapan köylülerimiz, aldığı destekler olmazsa, hiçbir gün ekip biçmeyeceğinden eminim.
Bir diğer alan ise son yıllarda bölgemizde gelişme gösteren ve özellikle Batman çayı kenarında yer alan, köylerde sebzeciliğin gelişmesine ön ayak olan seracılık…
Devlet desteği ile başlayan seracılık, yine örtü ve karkas yapı devlet tarafından sağlanmazsa, yani devlet desteği olmazsa, ayakta durması mümkün değil.
Hayvancılıkta pek bir mesafe kat ettiğimiz söylenemez, çünkü bu sektörde devlet desteği planlı bir şekilde yapılmamaktadır, yapılan desteklet hep sonuçsuz kalmıştır.
Oysa hayvancılıkta da, seralara verilen destekler gibi, işi ehline ve bu işi yapana sağlamak lazım, bunun için Balpı9nar (Gresira) tam bir canlı örnek…
Yalnız salatalık eken ve uzun süre tek ürünle yetinen Balpınar’lı çiftçiler bu gün bahçe ve sebzecilikte Batman ve çevre ilçelerinin ihtiyacını karşılayacak seviyede…
Geçen gün ziyaret ettiğim birkaç Balpınar’lı seracı ve çiftçi, bu yıl sebze konusunda çok ileri seviyede ürün elde ettiklerini ve fiyatların da iyi olması nedeniyle kara geçtiklerini ifade ettiler…
Hatta bir çiftçi ürün çeşitlemesine giderek, Karnabahar, lahana ve Kabak gibi ürünleri yetiştirmeye başladıklarını ifade ettiler..
Ancak devlet desteğinin bu alanda çok az olduğu ve planlamanın yapılmadığından şikayetçi oldular, birkaç metre naylon desteği ile yetinen il özel idaresinin bu desteği arttırması…
Hatta beldelerinin su ve bataklık açısından uygun olduğu için, il özel idaresinin talep eden köylüye, Manda desteği vermesi, bunların ürünlerinin pazarlanması için proje hazırlamasını istediler.
Başka bir alada özellikle ekonomimizin lokomotifi ve santral gücü haline gelen tekstil atölyeleri, gittikçe kan kaybına ve yalnızlığa itildikleri söyleniyor…
İlimizde çok büyük yatırımları olan LC Waikiki, De Fakto, Ozon… bu gibi firmaların ülkedeki talep dengesinin bozulması ve dış piyasaların döviz, faiz belirsizliği nedeniyle riskli olması…
Bu gerekçelerle küçülmeye gidildiği ve şimdiden yüzde 20 oranında işçi çıkarmaya başladıkları iddia ediliyor, bu doğru ise kısa sürede işsiz oranında büyük bir atış olacağı açık..
Yani uzun süreden beri söylemeye çalıştığımız markalaşma ve ihracata yönelik çalışma olmadığı sürece ilimiz bu tür yatırımlarda, dış etkenlerden çok çabuk etkilenecek.
Bu işten çıkarmaların önünün kesilmesi için, devlet desteğinin arttırılması ve bölgenin daha cazip hale getirilmesi gerekir.
Bizler bir çok sektörde olduğu gibi bu adını verdiğimiz sektörlerin ciddi anlamda devlet desteğine ihtiyacı vardır.
Vali bey in bir an önce ilimizin ciddi ekonomik dinamiklerini bir araya getirerek, tarım politikası ve tekstil politikasını gözden geçirerek, önlemlerin geç kalmadan alınması gerekiyor.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?