Son günlerde sosyal medya ve yazılı medya da gündem olan, bir konu, özellikle iktidara bağlı belediyelerin borç miktarlarının, astronomik boyutu.
Bir de bizim gibi yani Kayyum atanan belediyelerin ise aşırı borçlanarak, bu belediyelerde israfa varan harcamalara imza atmaları!
Belediyeler, özellikle kayyum atanan belediyelerin bu kadar aşırı borçlanmasının altında iki neden var, bunları iyi bilmek lazım.
Birincisi kolay borçlanmaları, ikincisi ide yandaşa kaynak aktarmada rahat olmaları, bu iki nedenden dolayı, kontrol dışı borçlandıklarına inanıyorum.
Her gittiğin bankada limitsiz ve kefilsiz verilen yüksek krediler ve yüksek faiz beklentisi nedeniyle, özellikle devlet bankaları…
Limitsiz ve projesiz açılan bu kredilerin birçoğunu ileride bu belediyeler iktidar partisi tarafından yönetilirse, devlet garantisi altında olacakları hesabı yapılmaktadır.
Gerçi devlet kurumu olan belediyelerin devlete borçları borç sayılmaz nihayetinde halka hizmet olmuş ise!
Denetlenemeyen bu belediyelerin ileri de denetlenmesi halinde yaptıkları harcamaların uygunsuz ve yersiz, yasa dışı ve proje dışı dağıtıldığı ortaya çıksa!
Birde birçok yandaş aldıkları ihalelerde yüksek kar oranları ve kırım sız doğruda teklif yöntemi ile yapılması sıkıntı çıkaracak önemli bir konu!
Batman belediyesi 3 milyar 53 milyon 977 bin 75 lira 91 kuruş borcunun olduğu açıklanınca, kimse hayret etmedi!
Şaşıran veya aşırı tepki gösteren de yoktu, iddialara göre bu borçların çıkacağı beklenmekteydi, nedeni ise aşırı savurgan ve aşırı harcama yapıldığı biliniyordu!
Parklar ve bahçeler ile yollara verildiği. Kadar yandaşlara verilen diğer sosyal ve kültürel harcamalarda, doğrudan teklif verilerek pazarlıksız verilen ihaleler!
İşi zor olan ise bundan sonra gelen ve muhalefet olan belediye yönetiminin bu borçlar ile mücadelesi olacaktır.
Çoğu devlet bankalarına olan bu borçlar yüzünden ve yüksek faiz ile alınan bu borçlardan dolayı, birçok birime haciz uygulanması veya bloke edilmeleri olabilir!
Bu da yeni yönetimi bir hayli zor şartlarda belediyeyi yönetmek zorunda bırakacağı, hatta borç bulmakta imkansız olacağını gösteriyor!
Özellikle bu borçların ne borcu olduğu, borçlanma şartları ve ödeme takvimlerinin belirtilmesi gerekir, ayrıca bu borçların ne kadarı piyasadan, ne kadarı ise finans kurumlarından alındığı ve ödeme vadeleri açıklanmalıdır.
Tam bir tablo açığa çıkmadan, bu borçların ne kadarının zorunlu ödenmesi gerektiği, ne kadarının ise ertelenebileceği ortaya çıkacaktır.
Örneğin kamu maliyesi ve devlet bankalarının borçları ise bunların uzatılması veya yeniden yapılandırılmasına gidilebilir.