Kötü alışkanlıklar, zararlı alışkanlıklar, bağımlılıklar… Bu tür insanoğlunun iradesine ve psikolojik yapısına göre değişen alışkanlıklar…
Birçok faktörü olan bu tür alışkanlıkların edinmesinde ise, çevre koşulları, sosyal koşullar ve eğitim koşulları ile ekonomik koşullar bu faktörlerin başında gelmektedir.
Birçok eğitimli kişi, akademisyen ve hatta uzmanın bu kötü alışkanlıkların en başında gelen Sigara alışkanlığının zararlarını anlatırken, bir elinde de sigarayı tüttürdüğüne şahit oluyoruz!
Oysa kötü ve zararlı alışkanlıkların başında sigara gelmektedir. Psikolojik olarak vücudun rahatlamasını sağlamak amacıyla bünye ye gönderilen dış rahatlatıcıların başında sigara gelmektedir.
Sigaraya alışan bünye zamanla bu uyarıcıya karşı bağışıklık kazanmakta ve daha güçlü uyuşturucuya ihtiyaç duymaktadır.
Daha sonra alkollü içecekler ve daha sonra, otlar ve kimyasallar, bu yüzden biz tüm kötülüklerin anası sigaradır diyebiliriz.
Sigara içmeye alışmayan ve içmeyenlerin kolay kolay diğer kötü ve zararlı alışkanlıklara bulaşması olmaz.
Bu gün Dünya sigara ile mücadele günü olması münasebeti ile bu alışkanlıkların anası olan sigaranın zararları üzerinde durmak istedim.
Yapılan istatistiklere göre, sigara içmekten dolayı, “ Dünyanın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olan tütün kullanımı, önlenebilir hastalık ve ölüm sebeplerinin başında gelmektedir. Tütün kullanımı, doğum öncesi dönemden başlayarak, yaşamın bütün evrelerinde 50’den fazlası kanser olmak üzere, akciğer hastalıkları, kalp-damar hastalıkları gibi ölüme kadar götüren pek çok kronik sağlık sorununa yol açmaktadır.”
“ Dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin 6 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımının sonucu iken yaklaşık 1 milyon kişi de tütün kullandığı için değil tütün dumana maruz kaldığı için hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde de her yıl yaklaşık 100.000 kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.”
Sigaranın sağlık üzerindeki etkileri yukarıda sağlık bakanlığı verileri verilerek açıklanmaktadır, bir de bunun yanında bütçeye verdiği zararlar ve çevre zararlarından da söz etmek lazım.
Özellikle dar bütçeli ve yoksul aileler arasında, aile bütçesine çok fazla yük olmakta ve hatta ailelerin ekonomik çöküşüne kadar gitmektedir.
Bir sigara için her türlü teklife açık olan Kadın ve Erkekler, bir sigara için her türlü suçu işlemeye meyilli olan Çocuk ve Gençler…
Biz bu tür önemli konuları hep gözden kaçırmaktayız ve bu konulara dikkat etmemekteyiz, sigara nın sadece sağlık sorunlarını ön plana çıkarmaktayız.
Oysa sosyal etkileri sağlık etkilerinden daha fazla olduğu ortada, bu konuya da 9 Şubat gününde tüm sonuçları ile ele alınması gerekir.
Birde çevre ye yani havamızı bozmaya ve çevremizi izmaritlerle kirletmeye, evlerde kötü kokuları ile bizi rahatsız etmekte…
Bu kötü ve zararlı alışkanlıkla mücadele etmek için, sadece yasaklarla olmayacağı, bunun eğitimle, bilinçli bir uyanışla mümkün olacağına inanıyorum.