İnsanlar ilk çağlarda yiyecek gıda bulamadıklarından veya bu gıdaları güncel hareketleri ile erittiğinden dolayı, şişmanlama ve obezite sorunları yoktu.
Çağımızda küçük yaşlarda başlayan ve özellikle gençlerde yaygınlaşan obezite, ciddi hastalıkların en büyük faktörü olarak bilinmektedir.
Önceleri yani gıdanın ve proteinli yiyeceklerin çok az olduğu dönemlerde, şöyle laflar kullanılırdı, can boğazdan gelir, erkeğin kalbine giden yol midesinden geçer…
Daha sonraları işinden ziyade aşı iyi olan kadınlar tercih edilerek onlarla bir yuva kurmayı tercih ettiler, erkeler ve büyük aileler…
Bunun yanı sıra, daha çok ağız tadı olan ama insanları aşırı tüketime yönlendiren, fast food yemekler ve abur cubur hazırlarla, ev yemeklerinden uzaklaştı gençler ve çocuklar…
Bu yanlış ve bu zararlı beslenmeyle birlikte şehir ortamında tamamen oturarak hayatlarını geçiren, çalışma, yürüme ve spordan uzaklaşan yeni nesil tamamen obeziteye teslim oldu.
Her köşe başında açılan feetnes ve spor salonlarına rağmen, toplumda fiziksel şekilleri bozuk bir çok kadın ve erkek gençlerin sayısında artış olduğuna şahit olduk.
Yapılan bilimsel araştırmalarda…
“Tüm dünyada en önemli sağlık problemlerinden biri obezite; yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam ve bilgi eksiklikleri nedeniyle ortaya çıkıyor. Ülkemizde de obezite görülme sıklığı bu nedenlerle gün geçtikçe artıyor. Obezite, vücuttaki dengeleri altüst ederek kanser gibi pek çok ciddi hastalığa ve en önemlisi yaşam kaybına neden olabiliyor. Yapılan araştırmalar, obezite görülme sıklığının kadınlarda %40’ın üzerinde ve erkeklerin 2 katı olduğunu gösteriyor. “
Obezite yani aşırı kilolar ile şişmanlığın yol açtığı hastalıklar ise…
“Obezite sorunu olan erkeklerde, aşırı kiloya bağlı olarak sperm kalitesi düşüklüğü öne çıkan bir problemdir. Normalde erkeklerde, yağ dokusundan östrojen hormonu az miktarda salgılanmaktadır. Ancak obezite düzeyinde kiloya sahip kişilerde erkeklik hormonu olan testesteron daha çok östrojene dönüşür ve kandaki testesteron seviyesi azalır. Buna bağlı olarak da sperm kalitesi düşüş gösterir. Fazla kilosu olan erkeklerde hormon düzensizlikleri ideal kiloya sahip olanlara göre daha yüksektir. Obezite erkeklerde, kolon ve prostat kanserlerinin görülme sıklığını da artırmaktadır.
Obezite bir estetik veya duruş problemi değil, hastalıktır. Yapılan araştırmalar 2030 yılında obezitenin yılda 500 bin kanser vakasına neden olacağını göstermektedir. Kanserlerin %7’sininin oluşumunda obezitenin doğrudan etkisi görülmektedir. Ayrıca pek çok kronik hastalığın en önemli nedenlerinden biridir. Eğer bir kişi yaklaşık olarak 1 kilo verirse, dünyadaki yıllık 100 bin kanser vakası engellenebilir.”
Son yıllarda bu hastalıkları ile doğal yollardan başa çıkamayan, kısacası boğazına ve mideye inen yemeklere engel olamayanlar, çareyi mide küçültme ameliyatlarında bulmaktadırlar.
Yakınlarımızdaki her on hastadan beşinin bu hastalık nedeniyle bıçak altına yattığına şahit oluyoruz, cerrahi müdahale geçirenler ise bunu çevrelerine tavsiye etmektedirler.
Bu şekilde bu hastalık devam ederse, mide cerrahi sektörü ciddi bir sektör olmaya devam edecektir.
Açıklamalar ve müdahaleler gösteriyor ki, mide cerrahi yöntemi ile küçültme yoluna gidenler, bu operasyondan çok memnun…
Uzmanlar bu yolla tedaviyi önermekte ve daha etkin görmektedirler.
“ Obezitenin kalıcı tedavisi cerrahi
Obezitenin tedavisinde, diyet ve egzersizle daha düşük oranda başarı sağlanırken, cerrahide bu oran oldukça yüksektir. Obezite cerrahisi kişinin sadece estetik görünümünü iyileştirmekle kalmaz yaşam kalitesine de olumlu katkı sağlar. Bu nedenle; kalp ve damar hastalıkları, psikolojik bozukluklar ve uyku apnesi gibi hastalıklara karşı cerrahi ile kalıcı kilo verilmesinin sağlanması çok önemlidir. Obezite cerrahisinde yöntem kişiye özel olarak belirlenmektedir. Hastalar konforlu bir ameliyat sürecinin ardından kısa sürede iş ve sosyal yaşamlarına dönebilme, uygun planlama ile ideal kilolarına kavuşabilmektedir.”
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?