Batman ve çevre yerleşim birimlerinde anız yakanların derhal polise ve jandarmaya bildirilmesi istenirken, 110 itfaiye, 177 numaralı telefonlarla Orman Müdürlüğü’nün de aranması istendi. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamada “Ülkemizde hububat hasadından sonra kalan artıkların yakılması ve toprağa karıştırılmasının verim ve toprak üzerine etkileri yapılan araştırmalarla belirlenmiştir. Ülkemizde olduğu gibi bölgemizde de anız yakılması ile sap, saman ve organik maddenin yok edilmesi sonucu; toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesi bozulmaktadır. Buna bağlı olarak su ve rüzgar erozyonu artmakta ve çok önemli kayıplar meydana gelmektedir” denildi.
ÇEVRE CİDDİ ETKİLENMEKTE
Yapılan açıklamada ayrıca, “ağaç, çalı ve toprak üstü canlılar, henüz hasat edilmemiş komşu tarlalardaki ürünler, meyve bahçeleri, süne mücadelesi kapsamında Bakanlığımızca yapılan ağaçlandırma çalışmaları zarar görmektedir. Telefon ve elektrik direkleri, etraftaki yerleşim bölgeleri zarar görmektedir. Anız artıkları ile beslenen yaban hayvanları ölmekte, hava kirlenmekte, meydana gelen duman nedeniyle zaman zaman karayollarında görüş azalmakta ve trafik kazaları ile can ve mal kayıplarına neden olmaktadır” şeklinde bilgi verildi.
CEZALAR 5 KAT ARTTI
İlimizin konumu itibariyle ürün hasadından sonra anızların yakılması çevre ve toplum sağlığı, kamu düzeni, halkın güvenliği ve esenliği ile kamu malları üzerindeki olumsuz etkileri önlemek için anız yakmanın yasaklandığı vurgulandı. Ayrıca, bu yasağa uymayanlar hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacak ve dekar başına 40,87 TL idari para cezası uygulanacak. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ise; cezaların beş kat arttırılacağı ifade edildi.
Gündem
Valilikten anız genelgesi!
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, anız yangınlarının yasaklanması ve ceza-i işlem konusunda uyarıda bulundu. Valilik kararıyla anız yakanlar para cezasından hapis cezasına kadar cezalandırılabilecek.