Hazır ürünlerin daha çok tercih edilmesinden dolayı eskisi gibi rağbet göremediklerini belirten çarşı esnaflarından terzi İrfan Kaymak, mesleklerinin yok olmakla karşı karşıya olduğunu söyledi. Çarşı esnaflarından terzi İrfan Kaymak, mesleklerinin sıkıntılı bir süreçten geçtiğini dile getirdi. Eskiden bir çocuğa bile elbise dikildiğini belirten Kaymak, “Eskiden bir çocuğu bile babası elinden tutup götürüp mecburen terziden pantolon, gömlek diktiriyordu. Fakat hazır ürünler çıktıktan sonra gittikçe iş seviyesi düştü. Konfeksiyonun daha cazip görülüyor. Örneğin bizde bir elbise 550, 600 lira iken hazır elbise 250, 300 liraya veriliyor. Kredi kartının çıkması da etkiliyor. Para kartla çekiliyor, 5-6 taksit yapılıyor.” dedi.
Elle dikilen elbiselerle fabrika malı elbiselerin arasında büyük fark olduğunu ifade eden Kaymak, “Bizim diktiğimiz cekette el emeği çok fazla. Hazırla olanla dikilmiş ceketin bir durması mümkün değil. Hazır ceket ince ve hafif duruyor. Ama diktiğimiz ceket kalıplıdır daha oturaklı duruyor. Millet ekonomik durumdan dolayı hazıra gidiyor. Yoksa gücü olsa herkes diktirmek ister." diye konuştu.
Hazır elbiselerde genelde poliester, naylon ve ucuz kumaşalar kullanıldığını belirten Kaymak, "Naylon kumaşlar yazın yakar kışın dondurur.” şeklinde belirtti.
Eskiye oranla çok iş yapamadıklarını dile getiren Kaymak, “Eskiyle bugünü kıyas edecek olursak iş oranı yüzde yirmilere düştü. Eskiden kumaş geldiği zaman daha tambura sarmadan müşteri beğenirdi. Ben ustamın yanında çalıştığım zaman duvarda kırk takım elbiseden aşağı elbise olmazdı. Ama şimdi zaten ustalar da tek çalışıyor. En fazla işi olan bir terzinin beş takım on takım işi var.” İfadelerini kullandı.
"BÖYLE DEVAM EDERSE TERZİLİK MESLEĞİ YOK OLACAK"
Böyle devam ederse terzilik mesleğinin yok olacağını söyleyen Kaymak, “Şu anda diyebilirim ki hiçbir terzinin yanında çırak yok. Babaları terziye verse bile anneleri vermiyor. Terzilik zor bir meslek, iğne ile kuyu kazmak... Millet daha kısa yollardan çocuğum gitsin bir memur olsun, gitsin rahat bir yerde ne de olsa terzilik daha ilerlemez, terzilikte bundan sonra ekmek yok diyerek göndermiyorlar. Bizden sonra terzilik biter. Yani 40 yaşından sonra ölçü alarak dikenler bittikten sonra daha paça, fermuar tamircileri kalır. Bundan sonra terziliğe kimse tenezzül etmez.” diyerek yakındı.
Gündem
"Terzilik mesleği yok olmakla karşı karşıya"
Hazır ürünlerin daha çok tercih edilmesinden dolayı eskisi gibi rağbet göremediklerini belirten terziler, mesleklerinin yok olmakla karşı karşıya olduğunu söyledi.