Gündem

Kayıp yakınları 321 haftadır alanlarda

Her hafta Batman Gülistan Caddesi Özgürlük Anıtı önünde bir araya gelen kayıp yakınları 321.’sini düzenledikleri ‘Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın’ eyleminde, adil bir şekilde soruşturma, yargılama ve davaların hakkaniyete uygun bir şekilde sonuçlandırılmasını talep etti.

Kayıp yakınları 321 haftadır alanlarda
05-04-2015 17:54

İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi tarafından Gülistan Caddesi Özgürlük Anıtı önünde 321.’si düzenlene ‘Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın’ eyleminde konuşan İHD Batman Şube Başkanı Mehmet Bağatır: “Devletin güvenlik güçlerince gözaltına alınarak kaybedilenlerin, katledilenlerin aileleri ve insan hakları savunucuları olarak, devletin yasadışı gurupları tarafından organize edilmiş ya da desteklenmiş insanlık suçlarının tarafsız, adil bir biçimde soruşturulması ve yargılanmasını, davaların hakkaniyete uygun bir şekilde sonuçlandırılmasını talep ediyoruz” dedi.

‘Yüzlerce insan gözaltında kaybedildi’

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi tarafından gerçekleştirilen ‘Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın’ eyleminin 321. haftasında, Türkiye’de cezasızlığa yol açan önemli nedenlerden biri olan zamanaşımı ve etkin soruşturmanın yokluğuna dikkat çekildi. Gülistan Caddesi’nde düzenlenen eylemde konuşan İHD Batman Şube Başkanı Mehmet Bağatır: “Çok sayıda zorla kaybetme dosyasında, etkin soruşturma yürütülmeden evrensel hukuka aykırı bir biçimde zamanaşımı gerekçe gösterilerek, takipsizlik kararı verildi. Yalnız kayıp dosyaları değil, 90’larda işlenen insanlığa karşı suç kapsamındaki binlerce ’faili meçhul’ dosya aynı hukuksuzlukla kapatılmak isteniyor. Oysa insanlığa karşı suçlara zamanaşımının uygulanmayacağı kuralı, uluslararası bir hukuk normudur ve Türk devleti bu kurala uymakla yükümlüdür. Bu topraklarda yüzlerce insan gözaltında kaybedildiği halde kayıp iddiaları ile ilgili yürütülen az sayıda dava bulunmaktadır. Bu davalarda ağır insanlık suçlarıyla itham edilen kamu görevlileri, tutuksuz yargılanmakta ve emekli olmayanlar kamu görevlerine devam etmektedirler. Mahkemeler, kamu görevlileri hakkında isnat edilen ağır suçlamalara rağmen yargılamalara insanlığa karşı suç kapsamında değil, sıradan bir ceza davası olarak yaklaşmaktadır. Gözaltında kayıp ve failli meçhul bırakılmış cinayetler, Türk Ceza Kanunu’nda insanlığa karşı suçlar başlığı altında düzenlenmeli, bu suçların yargılanmasında devlet sırrı ve zaman aşımı savunmasına yer verilmemesini sağlayacak yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Mevcut yasalardaki cezasızlığı besleyen düzenlemeler iptal edilmelidir. Gözaltında kayıplara dair soruşturma dosyaları yeniden açılmalı ve etkili soruşturma yapılmasının önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Geçmişte nasıl devletin gözaltında kaybetme politikasının önünde set olduysak, bugün de devletin cezasızlık politikası önünde set olacağız” ifadelerinde bulundu. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER