Gündem

İSVİÇRE’DEN BATMAN’A CESUR KIZLAR KÖPRÜSÜ

İsviçre’de yaşayan Türk Asıllı Yazar Aslıhan Dağıstanlı Yasev, Mardin, Batman, Şanlıurfa, Siirt gibi illerde açtığı kitap evleriyle yürekleri fethetmeye devam ediyor.

İSVİÇRE’DEN BATMAN’A CESUR KIZLAR KÖPRÜSÜ
23-06-2022 00:28

ÖNCE İKİ KİTAP YAZDI, SONRA KİTAP EVLERİ AÇMAYA BAŞLADI

2 kız çocuğu annesi sosyal girişimci Aslıhan Dağıstanlı Aysev, Cesur Kızlara Yol Arkadaşları ve Asla Pes Etmeyenler adlı kitaplarıyla serüvenini sürdürüyor.  Kitaptan elde ettiği gelir ve halk dayanışması ile internet erişimi olmayan köylerde Cesur Kızlara Yol Arkadaşları isimli kütüphaneler kuran Yasev, Mayıs Ayında ziyaret ettiği Batman’ın Gercüş İlçesi’ne bağlı Yolağzı, Nurlu ve Arıca Köyleri’nde kütüphanelerinin açılışını yaptı. Köylüler tarafından papatyalarla karşılanan Yasev, amacının kız çocuklarının önüne çıkarılan engelleri ortadan kaldırmak olduğunu söyledi.

İSVİÇRE’DEN TÜRKİYE’NİN GÜNEYDOĞUSU’NA UZANAN YOLCULUK

“Ankara’da doğdum, büyüdüm. ODTÜ İşletme bölümü mezunuyum. Ardından İngiltere’de master yaptım. Tabi bütün bunları burs kazanarak yaptım. Uluslararası bir kariyer yaptım. Dünyanın birçok ülkesinde işler yaptım ve büyük markaları yönettim. Hepimizin ortak sorunları var. Kadın olarak var olmak, bütün dünyada ortak bir mücadele. Hangi ülkeden gelirsek gelelim, kadınların, kız çocuklarının önüne çıkan engeller var. Bu konularda yazan bir yazar oldum ve çocuklara özellikle hitap eden ama büyüklerinde okuduğu kitaplar yazmaya, gazete yazıları yazmaya başladım. Cesur Kızlara Yol Arkadaşları’nı yazdım. Türkiye’de başarılı olan kadınların hikayelerini anlatım ve bu süreçte araştırmalar yaptım. 300 kadar kadını araştırdım. Sonra aralarında ulaşabildiğim geçmişten günümüze, bilimden sanata farklı alanlarda öncülük etmiş kadınların hikayelerini derlemeye başladım. Ortak noktaları da cesaret oldu. Bütün hikayeleri bunun etrafında kurguladım. Bu hikayeleri Türkiye’de ki kız çocukları da öğrensin diye kitap haline getirdim.  Her yıl Dünya Kız Çocukları Günü’nde arklı kadınların hikayeleri ile çocuklarımızı buluşturuyorum. Kadın hikayelerini anlatarak, bunları okuyan erkek çocuklarının kadınlarında kahraman olabileceklerini görmelerini istiyorum. Pandemi döneminde ilk kitabımın çıkması 11 Ekim 2020 Dünya Kız Çocukları Günü’nde oldu. İnsanlar bu kitapları kız çocuklarına ve köylere göndermeye başladı. Şanlıurfa’da bir öğretmen bu kitabı önce kız çocuklarına daha sonra da erkek çocuklarına okutmuş. Bu durum beni duygulandırdı. Köyde okulların kapalı olduğunu ve internetin çekmediğini öğrendim. Böylece ilk kütüphanemizi Şanlıurfa’da kurduk. Daha sonra kitabımız Batman’a geldi. Arıca İlkokulu’nun harika öğretmeni Özlem Hoca’mızla yollarımız kesişti. Milli Eğitim Müdürlüğü gerekli izinleri verdikten sonra öğrencilerimiz ile kavuştuk. Buraya da kütüphanemizi kurduk. Kızlarımız ve oğlan çocuklarımız hepsi çok güçlü. Bizlerin köprüler kurması için bunlar birer adımdır. Bu okullara online İngilizce Dersleri veriyoruz.

Çocuklarımızın sevgiyle, umutla, birbirini severek yetişmesi çok önemli. Hepimiz bunun için çalışmalıyız” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER