Gündem

HALK KÜLTÜRÜ KİTABININ TANITIMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Batman Halk Kültürünün kayıt altına alınması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla Batman Üniversitesi tarafından yayımlanan Batman Halk Kültürü kitabının tanıtım programı gerçekleştirildi.

HALK KÜLTÜRÜ KİTABININ TANITIMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
18-01-2023 16:25
18-01-2023 16:26
BATMAN

Batman Halk Kültürünün kayıt altına alınması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir ile Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Halk Bilimi Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Zehra Görkem Duran Gültekin’in editörlüğünde yayımlanan Batman Halk Kültürü kitabının tanıtım programı gerçekleştirildi.

Merkez Kampüs Konferans Salonunda düzenlenen programa, Vali Ekrem Canalp ile eşi Dr. Ayten Canalp, Cumhuriyet Başsavcısı Murat Şahingöz, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, İl Jandarma Komutanı Albay Adem Taşkın, il yöneticileri, mahalle ve köy muhtarları, basın mensupları, akademik ve idari personel ile kaynak kişiler katıldı.

DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLTEKİN “GİDİLEN KÖYLERDE VE EVLERDE ÇOK İYİ AĞIRLANDIK”

Batman Halk Kültürü belgeselinin izlenmesinin ardından Rektör Demir ile birlikte kitabın editörlüğünü yapan Dr. Öğr. Üyesi Zehra Görkem Duran Gültekin, Batman Halk Kültürü kitabının yayımlanmasından önceki derleme süreçlerinden bahsetti. Gidilen köylerde ve evlerde çok iyi ağırlandıklarını kaydeden Gültekin, Batman halkının cana yakınlığının ve misafirperverliğinin çok etkileyici olduğunu, derlemelerin bu sayede çok samimi havada gerçekleştirildiğini vurguladı. Batman Halk Kültürü Projesi kapsamında Batman’ın 5 ilçesinin 25 köyünde 150’den fazla kaynak kişiyle görüşme yapıldığını belirten Gültekin, kitabın Batman halk kültürünün envanterinin oluşturulması ve kadim değerlerinin unutulmasının önüne geçilmesine katkı sunması temennisinde bulunarak sözlerini tamamladı.

REKTÖR DEMİR “ÖĞRENCİLERİMİZİN, BİRİNİN BİLE HAYATINA DOKUNABİLMEK DÜNYALARA BEDELDİR”

Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan müzik dinletisinin ardından programda bir konuşma yapan Üniversite Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, şehir-üniversite bütünleşmesinin temel hedeflerinden biri olduğunu “Batman Halk Kültürü Projesi”nin de bu doğrultuda hayata geçirildiğini ifade etti.

Bu kadim toprakların bir evladı olarak Batman’da doğduğunu ve burada yetiştiğini söyleyen Rektör Demir, çocukluğuna ve gençliğine dair en güzel, en kıymetli hatıraları bu güzel şehrin sokaklarında biriktirdiğini dile getirerek ahde vefayı, yokluk içinde dahi paylaşmayı, paylaşarak arttırmayı, öz değerlere sımsıkı tutunarak benliğe kavuşmayı bu topraklarda öğrendiğini belirtti.

Çalışmanın değerini, çalışarak kazanılan helal bir lokmanın tüm dünya nimetlerine bedel olduğunu merhum babasından öğrendiğinin altını çizen Rektör Demir, çalışarak kazanılan başarıları bu aziz ve necip milletin karşılıksız bırakmadığını vurguladı.

Batman Üniversitesinde göreve başladığı tarihten itibaren ağır bir sorumluluk aldıklarını kaydeden Rektör Demir “Ciğerparelerim dediğimiz, evlatlarımızdan ayırmadığımız öğrencilerimizin, bu memleketin pırıl pırıl evlatlarının birinin bile hayatına dokunabilme, hayat yolunda onlara bir ışık tutabilme mutluluğuna nail olabilmek bizler için, her bir öğretim elemanımız ve Batman Üniversitesi personeli için inanın dünyalara bedeldir” ifadelerinde bulundu.

REKTÖR DEMİR “BATMAN ŞEHRİNE KATKI SAĞLAMAK ADINA, GECE GÜNDÜZ TÜM İMKÂNLARIMIZLA ÇALIŞTIK VE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Batman Üniversitesinde hayata geçirilen her çalışmayı, her projeyi bu şehre ahde vefa borcunu ödemek hissiyatıyla yaptıklarını belirten Rektör Demir konuşmasına şu şekilde devam etti “Batman şehrine katkı sağlamak adına, iki yıl içerisinde öncelikle üniversitemizin hak ettiği nitelikli kurumsal kimlik ve yapılanması için gece gündüz tüm imkânlarımızla çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Alanında uzman, nitelikli gerek yurt içinde gerekse uluslararası camiada saygın bilim insanlarını, devlet büyüklerimizi, gazeteci ve sektör uzmanlarını üniversitemizde öğrencilerimizle bir araya getirdik. Kendilerinin birikim ve tecrübelerinden istifade eden ciğerparelerimizin böylece gelecek ufuklarına bir adım daha yaklaşmalarını arzu ettik.

Düzenlediğimiz uluslararası sempozyum ve kongrelerle adeta birer kültür elçisi misyonuyla hem üniversitemizin hem de şehrimizin tanınırlığını arttırırken bir taraftan da faaliyet gösterdiğimiz her türlü bilimsel alanda Batman Üniversitesi olarak “Biz de varız, daha da güçlenerek var olacağız” dedik ve bunu çalışmalarımızla her defasında kanıtladık. Pandemi döneminde dahi durmadık. Şehrimizin 2030 vizyonu doğrultusunda şehrin dinamikleriyle bir araya gelerek 12 başlık altında Batman’ımızın gelecek vizyonunu değerlendirdik ve bunu 2021 yılında kurmuş olduğumuz Batman Üniversitesi Yayınevimiz tarafından kitaplaştırdık. Bilgiyi Enerjiye Dönüştüren Üniversite mottosuyla çıktığımız yolda yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde Kasım 2021’de ‘Enerji Alanında Pilot Üniversite’ seçilmenin gurur ve mutluluğunu yaşadık

REKTÖR DEMİR “ŞEHRİMİZİN PAYDAŞLARIYLA HER ALANDA İŞ BİRLİKLERİ YÜRÜTÜYORUZ”

Şehrimizin paydaşlarıyla her alanda iş birlikleri yürüttüklerini ve bu iş birliklerini arttırmaya devam ettiklerini dile getiren Rektör Demir sözlerine şu şekilde devam etti “Şehrimizden güç aldığımız gibi, bu çalışmalarla şehrimizi daha da güçlü kılmak istiyoruz. TÜPRAŞ, DİKA, KOSGEB ve TÜBİTAK’la yürütülen projeler kapsamında hem gençlerimiz, ciğerparelerimiz için iş istihdam alanları oluşturulmasına katkı sağlıyor hem de bilimsel niteliğimizi daha da kuvvetlendiren çalışmalarla yol alıyoruz. Batman Üniversitesi olarak 2022 yılı Şubat ayında müthiş bir organizasyonla ev sahipliğini yaptığımız, ulusal ve uluslararası camiada büyük beğeni toplayan ve etki yaratan Bilişim Kongresi’ni bu yıl 9-11 Şubat tarihleri arasında bir festivale dönüştürüyor daha da güçlü bir organizasyonla taçlandırmak ve gelenekselleştirmek istiyoruz. Batmanımızı tanıtmak, anlatmak ve literatüre daha zengin verilerle adeta nakşetmek adına 28-30 Eylül 2022 tarihleri arasında düzenlediğimiz Uluslararası Batman Sempozyumu’nda, Türkiye’den ve yurtdışından katılan çok saygın bilim insanlarının sunumlarıyla Batman, her yönüyle ele alınıp çok değerli sunumlarla konuşuldu. Bu kıymetli organizasyon yine üniversitemiz yayınevi tarafından e-kitap olarak yayınlanarak literatüre kazandırıldı. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzle ortaklaşa yürüttüğümüz projeler kapsamında sadece üniversitemizdeki ciğerparelerimiz için değil lise öğrenimine devam eden evlatlarımıza da değer katmak, faydalı olabilmek adına iki yıldır akademisyenlerimiz tarafından merkez ve ilçelerde yer alan ortaokul ve liselerde ders ve konferanslar verilmekte, onların gelecek hedeflerine daha iyi imkânlarla kavuşabilmesi adına tüm gücümüzle çalışmaktayız” dedi.

Batman Halk Kültürü Projesinin göreve geldiği günden itibaren aklında ve kalbinde yer ettiğini belirten Rektör Demir, bu projeyi tamamlamaktan, Batman halk kültürünün kitaplaştırılarak kaydedilmesinden ve gelecek nesillere aktarılacak olmasından memnuniyet duyduğunu söyleyerek konuşmasını tamamladı.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER