Gündem

EĞİTİMCİ-YAZAR MİSBAH ERATİLLA “ÇOCUKLARIMIZI İYİ TANIMALIYIZ”

Gazetemiz yazarlarından Misbah Eratilla, “Eğer sorunsuz, bunalımsız bir gençlik yetiştirmek istiyorsak çocuğumuzu bulunduğu yaşa göre iyi tanımalıyız” dedi.

EĞİTİMCİ-YAZAR MİSBAH ERATİLLA “ÇOCUKLARIMIZI İYİ TANIMALIYIZ”
03-01-2024 15:40
BATMAN

Misbah Eratilla ile Efsus Yayınlarından çıkan “Gönül Kumbarası” kitabı üzerine konuştuk.

*Daha önce Kırmızı Kurdele’nin Sırrı (2019), Kayıp Çocuklar (2020), Öğretmenin Selamı Var (2021), Böyle Buyurdu Babam (2022), Çamurlu Pantolon (2023) kitaplarınızı yayımlamıştınız. Şimdi de serinin 6. Kitabı Gönül Kumbarası isimli öykü kitabınız yayımlandı. Neler söylemek istersiniz?

oplam 7 kitabım yayınlandı. Her kitap farklı tat ve lezzette yaşanmış hikayelerle doludur. Kısa sürede okuyucunun eline ulaştı ve güzel dönüşler alıyorum.

*KİTABINIZIN İSMİ “GÖNÜL KUMBARASI”. BU İSMİ KOYMANIZIN BİR HİKÂYESİ VAR MI?

Gönül Kumbarası’nın hikâyesi, yapılan bir iyiliğin çok uzun yıllar sonra unutulmadığı ve kat kat fazlasıyla karşılık bulduğu bir hikayedir. Çocuklarımıza iyilik yapmanın, iyi olmanın kesinlikle geri dönüşünün olacağını anlatmak gerekir. Yıllar sonra ya da öbür dünyada karşımıza çıkacaktır. Her insan gece başını yastığa koyduğunda bugün gönül kumbarasına ne iyilik attığını sorgulaması gerekir. Bu iyilikler toplumsal ve ibadet şeklinde olabilir. Ahirete gittiğimizde gönül kumbaramızdaki sermayemizi her an düşünmemiz gerekir. Bu kumbara hayatımıza bir düzen vererek tüm kötülüklere rağmen kumbaramızı iyilik ve hayırla doldurmamız gerekir. Eğer bunu küçük yaştan itibaren çocuklarımıza aşılayabilirsek huzurlu, mutlu bir geleceğe sahip oluruz.

*YAKLAŞIK 44 YILDAN FAZLA BİR SÜRE EĞİTİM CAMİASI İÇİNDESİNİZ. ÖĞRENCİLERİ, ÖĞRETMENLERİ VE VELİLERİ YAKINDAN TANIYORSUNUZ. İLK BEŞ KİTAPTA EĞİTİM ODAKLI HİKÂYELER VARDI. BU KİTABINIZDA HANGİ HİKÂYELERE ÖNCELİK VERDİNİZ?

Önceki yıl yaklaşık 45 okula söyleşi ve imza günü etkinliğine davet edildim. Geçen yıl 20’den fazla okula davet edildim. Bu süre içinde kitaplarım öğrencilerin yanında öğretmenler ve velilerde tarafından da ilgiyle okunduğunu gördüm. Kitaplarda çocuğu anlamak üzerine yaşanmış hikâyeler yazdım. Çocuk kitabı okuduğunda hikâyelerde kendini buluyor. Veli ve öğretmenler çocuğuna nasıl davranması gerektiğini yaşanmış hikâyelerle öğreniyor.

*SİZİ BU KİTABI YAZMAYA SEVK EDEN ŞEY NEYDİ? OKUYUCULARLA NEYİ PAYLAŞMAK İSTEDİNİZ?

Eğer sorunsuz, bunalımsız bir gençlik yetiştirmek istiyorsak çocuğumuzu bulunduğu yaşa göre iyi tanımalıyız. Çocuk her yaşta farklı tepki vermektedir. Bir bilgisayarı kullanırken nasıl kullanma kılavuzunu dikkatle inceleyerek açıyorsak, çocuğumuzu tanımak ve yanlış tuşlarına basmamak için onu tanımanın yollarını bulmalıyız. Çocuğumuzun dünyasını kurtarmak istediğimiz gibi ahiretini de kurtarmanın yollunu bulmalıyız. Bu yolla giderken birinci önceliğimiz çocuğun sevgi deposunu sürekli dolu tutmamız olmalıdır.

*KİTABINIZDAKİ HER HİKAYE GERÇEK HAYATTA YAŞANMIŞ BİR OLAYA DAYANIYOR. BUNDAN DOLAYI DA OKUYUCUYU HAYLİ ETKİLİYOR. SİZİ EN ÇOK ETKİLEYEN HİKÂYELER HANGİSİ?

Bu soruyla en çok söyleşilerde karşılaşıyorum. En çok ilgi çeken hikayelerde yüreğe dokunan hikayeler öne çıkıyor.

*OKUYUCULAR EN ÇOK HANGİ KİTABINIZA İLGİ GÖSTERİYOR?

Genelde kitaplarımın birini okuyan çıkacak kitapları soruyor ve takip ediyor. Tüm kitaplara ilgi var. En çok da birinci kitabım olan “Kırmızı Kurdelenin Sırrı”.

*20. yüzyıl dünya çapındaki savaşlar nedeniyle göç hareketlerine neden oldu. Savaşlar, dolayısıyla göç hareketleri günümüzde de devam ediyor. Kitabınızdaki “Hıristiyan Komşumuz” hikâyesine bu gözle bakıldığında çok hüzünlü. Bu hikâyede Kurtuluş Savaşı yıllarında ülkelerine göç edememiş bir ailenin durumunu anlatıyorsunuz. Şimdilerde benzer gerekçelerle Suriyeliler, Afganlar, Iraklılar hatta Türkler bile doğdukları toprakları terk etmek zorunda kalıyorlar. Terk etmeyenler de türlü zorluklara katlanmak zorunda kalıyorlar. Ne dersiniz?

Komşuluk hakkına dinimiz kadar değer veren başka hiçbir inanç sistemi yoktur. Bir insana önce insan olduğu için şefkat ve merhamet göstermek lazım. Çocukluğumda Hıristiyan bir komşumuzla insani güzel hatıralarım olmuştu. Dinimizin olmazsa olmazı yardımlaşmadır. İslamiyet insanlığa karşılıksız yardımlaşmayı hediye ederek huzurlu komşuluğu sağlamıştır.

*HİKÂYELERİNİZDE BEDİÜZZAMAN ETKİSİ ÇOK FAZLA HİSSEDİLİYOR. BEDİÜZZAMAN VE RİSALE-İ NUR SİZDE NEREDE DURUYOR?

Çocukluğumdan beri Risale-i Nur’la tanışmışlığım var. Olaylara bakış açımda, yazılarımda Risalelerin bakış açısı var. Risale-i Nur’un şefkat, merhamet ve muhabbet düsturları yazı ve hikâyelerimde kendini gösteriyor. “Âlim-i mürşit koyun gibi olmalı.” sözünü esas alarak yazılarımı süt gibi faydalı, zararsız yazıyorum. Aynı zamanda yazdıklarımı sevgiyi temel alarak gönüllere hitap ediyorum. Sevgiyle anlatılan her şey akan su gibi yolunu bulur.

*DEĞİŞİK YERLERDE YAYIMLANMASINA RAĞMEN KİTAPLARINIZA GİRMEMİŞ HİKÂYELER VAR. ŞİMDİLERDE TEZGÂHTA NELER VAR?

Elimde hayli hikâye var. Yakın zamanda farklı bir kitap hazırlığım var. Risale-i Nur bakış açısıyla 45 yıla yakın eğitimcilik tecrübemle ve biraz da edebiyat tadıyla kitapları yayınlamaya devam edeceğim.

*BEDİÜZZAMAN VE TALEBELERİ HAKKINDA HİKÂYELER YAYIMLIYORSUNUZ. BUNLARIN BİR KISMINI “BEDİÜZZAMAN’IN ŞARK YILDIZLARI” İSMİYLE KİTAPLAŞTIRDINIZ. BU KONUYLA İLGİLİ BAŞKA ÇALIŞMALARINIZ VAR MI?

Bediüzzaman’la ilgili kitabım “Bediüzzaman’ın Şark Yıldızları” 2023 yılında Hiçbişey Yayınlarından çıktı. Bu seride çok sayıda kitap çıkarmayı düşünüyorum. Bediüzzaman’ı anlamanın bir yolu olarak yaşanmış hatıraları hikaye tadında anlatmak istedim. Bu yazı şeklim okuyucu tarafından ilgi gördü.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER