USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

YAĞLIK AYÇİÇEĞİ EKİMİ YAPILDI

Batman Valisi Ekrem Canalp'ın himayelerinde hayata geçirilen Yağlı Tohumlu Bitkilerin Üretiminin Yaygınlaştırılması projesi kapsamında Beşiri ilçemize bağlı Asmadere Köyü’nde birincil ürün olarak, 73 dönüm tarlada yağlık ayçiçeği ekimi gerçekleştirildi. 

YAĞLIK AYÇİÇEĞİ EKİMİ YAPILDI
05-04-2024 12:25
05-04-2024 12:30
Google News

Batman Valiliği öncülüğünde İl Özel İdaresi ve Tarım ve Orman Bakanlığının yüzde yüz hibe desteğiyle yağlık ayçiçeği ekim etkinliğine katılan Vali Canalp, çiftçilerle bir araya geldi. 

Programda bir konuşma yapan Vali Canalp, Batman’da göreve başladığı ikinci haftada ayçiçeği çalıştayı gerçekleştirdiklerini belirterek “Yapmış olduğumuz bu çalıştayda önerimiz şuydu; Batman’da tarımın en temel problemlerinden bir tanesi, toprağa sürekli aynı ürünün ekiliyor olması ve toprağın da aşırı şekilde sulama dediğimiz usul ile sulanmaktan dolayı topraktan alacağımız verimin azalacağı gerçeğidir. Bizim bunu değiştirmemiz ve dönüştürmemiz gerekiyordu. Bunun için de her yıl sadece mısır ekmek değil. Bazı yıllar mısır ekelim ama bazı yıllar değiştirelim diye bir öneri getirmiştik. Bu değişikliği yaptığımız zaman bizim düşüncemiz şuydu; Toprak yorgunluğunu üzerinden atacak, dinlenecektir ve zenginleşecektir. Dolayısıyla bunu yaptığımız zaman; çocuklarınızın da torunlarınızın da bu şekilde bu toprakları güzel bir şekilde kullanmasının yolu açılmış olacaktır. Bu güzel amaca ulaşmak için çalıştaydan elimizden çıkan sonuçlardan bir tanesi Batman’da ayçiçeği üretilebilir mi? Evet üretilebilir. Bu çalıştayı yaptıktan sonra Ziraat Odası Başkanımızla beraber onunda vermiş olduğu destek ile başladık. İkincil ürün olarak ayçiçeğini ürettik.

Temmuz ayının ilk haftası içerisinde toprak hazırlanıyor ikincil olarak ayçiçeği ekiyorsunuz ve toprak bir yıl içerisinde verim olarak tek bir ürün değil iki ürünü birden alıyorsunuz. Bunun, memleketimizde çok güzel örnekleri var. Bizim Batman’da yapmaya çalıştığımız şey tek üründen ikinci ürüne geçiş sağlamak. Bu da kıymetlidir, çok değerlidir. Çünkü tek ürün alarak toprağı fakirleştirmek yerine toprağı zenginleştirmek çok daha kıymetli çok daha değerli. Yapmış olduğumuz denemelerde çok değişik ayçiçeği tohumları var. Altı tane türün bizim için çok iyi sonuçlar verebileceğini değerlendirmiştik. İçlerinde iki tür gerçekten de Batman ikliminde Batman coğrafyasında en mükemmel sonuçları verdi. Artık herkes şunu gördü ki, Batman’da ikincil ürün olarak ayçiçeğini ektiğiniz zaman çiftçinin elde edeceği gelir tek başına mısırdan elde edeceği gelirden daha fazladır. Sadece geliri fazla değildir.

Gelir fazlalığının ötesinde toprakta korunmaktadır. Tarım topraklarımızın korunması bizim için çok kıymetli çok değerlidir. Değerli topraklar çok aşırı sulandığı zaman suda tuzlanma oluyor. Tuzlanma olduğu zaman toprak elinizden çıkıyor. Çünkü siz sulamayı yapıyorsunuz, sulamayı yaptığınız zaman buharlaşma oluyor, buharlaşmadan sonra suyun içerisindeki tuzlar toprakta kalıyor. Eğer bu döngü çok fazla olursa toprakta kendini toparlayamayacak şekilde olursa bu seferde sizin topraklarınız tuzlu topraklar haline gelir.  İşte bunun da önünü kesmek için yapmamız gereken şey her yıl farklı ürünler ekmek. Bakın ben ayçiçeğinin Türkiye’de en çok ekildiği yerden Trakya’dan Edirne’den Vali olarak Batman’a geldim. Edirne’deki çiftçiler bir sene ayçiçeği ekerler, bir sene hububat ekerler. Ayçiçeğinin getirisi hububata göre çok daha yüksektir. Ama getirisi yüksek diye çiftçiler her sene ayçiçeği ekmezler. Siz her sene toprağa aynı ürünleri ekerseniz bu aynı ürün her yıl topraktan aynı mineralleri alır. Ve toprak bir zaman sonra fakirleşir. Dolayısıyla değişik ürünler ekerek, bir defa ekmiş olduğunuz ürünlerin bir defa farklı mineralleri almaya imkan sağlarsınız. Toprağı da bu şekilde uzun vadede aslında korumuş olursunuz. 

Bu yıl 42 çiftçimizle 3 bin 200 dönümlük bir arazide inşallah ikincil ürün ekimini yapacağız. Ama bugün burada çok farklı bir şey yapıyoruz. Burada ayçiçeğini ikincil ürün olarak değil, ana ürün olarak ekeceğiz. Batman’a farklı bir şeyi göstereceğiz burada. Değerli Asmadere köylülerimiz öncülerimiz olacaksınız. Nasıl ki, geçen Kocalar köyümüzde oradaki çiftçilerimiz vatandaşlarımız Batman’da ikincil ürün olarak öncülük yaptılar. Siz de ayçiçeğini ilk defa eken olarak diğer köylerimize önderlik yapacaksınız, önder çiftçilerimiz olarak bunu tarım tarihindeki yerini almış olacaksınız.

Bu şekildeki ayçiçeği ekimine destek de veriyoruz. Mazot, tohum, gübre ve ilaç desteğimiz ve aynı zamanda da hasat desteği vereceğiz. Tüm bu desteklerimizi de İl Özel İdaremiz üzerinden sağlayacağız. Kısmen de Tarım Bakanlığımız desteklerini görmeye devam edeceğiz. 
Bu yıl ve önümüzdeki yıl İl Özel İdaresi bütçemizin de önemlice bir kısmını aynı buradaki örnekte olduğu gibi bu şekildeki projelere ağırlık vererek yöneteceğiz. Bu saatten sonra bize yeni bir vizyon gerekiyor. Bu saatten sonra bize yeni bir bakış açısı gerekiyor. Sadece tarımla değil her alanda, turizmde, sanayide, kırsal kalkınmada ve aklınıza gelecek tüm sektörlerde İl Özel İdaremizin bütçesini bu yıl ve önümüzdeki yıl bu işlere amade kılacağız. Buradan da ilan ediyorum ve buradan da bütün ilçelerimize de beldelerimize de ve köylerimize de şu mesajı vermek istiyorum; eğer elinizde projeniz varsa, iyi bir fikriniz varsa, biz o projelerinizi de iyi fikirlerinizi de desteklemeye hazırız” diye konuştu.
Programa; Beşiri Kaymakamı Muhammed Yılmaz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdulkadir Özer, İl  Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş ve çok sayıda çiftçi katıldı. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA