Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanları yaz aylarında yüzme sezonunun açılmasıyla birlikte, yeterince temiz olmayan havuz sularının, dış kulak yolu iltihabı riskini arttırdığını dile getirdi. Dış kulak yolunun rahat havalanamayan dar yapısının ıslanınca tam kuruyamayıp nemli kalmasına yol açtığını, eğer kulak sürekli neme maruz kalırsa kolaylıkla enfeksiyonlara yakalanabileceğini vurgulayan KBB Uzmanı Dr. Ahmet Erdoğan: “Özellikle yüzücülerde ve doğuştan dış kulak yolu dar olanlarda bu şikayetler ile daha sık karşılaşılır.” dedi.
Dış kulak yolu iltihabının tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade eden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Erdoğan: “Dış kulak yolu iltihabında kulak tıkanıklığı ve işitme kaybının yanı sıra şiddetli ağrı şikayeti de vardır. Kulakta kötü kokulu akıntı da olabilir. Kulak kepçesine (kulak kanalı girişine) dokunma ile oluşan şiddetli ağrı tipik bulgusudur. Kulakta başlayan ve kısa zamanda artan ağrı, kimi zaman kişinin günlük aktivitelerini yapmasına bile engel olabilir. Ayrıca kulakta dolgunluk ve kaşıntı hissi de bu şikayetlerin beraberinde görülebilir.” diye konuştu.
“DOKTORA BAŞVURMADAN İLAÇ ALMAYIN”
Alınacak birkaç basit önlemle dış kulak yolu iltihabından korunmanın mümkün olduğunu anlatan Opr. Dr. Ahmet Erdoğan: “Özellikle yaz aylarında dış kulak yolu iltihabı riskini en aza indirmek için alınabilecek ilk önlem temizliğinden emin olunan havuzun veya denizin tercih edilmesidir. Havuz veya deniz sonrası kulak, yumuşak ve temiz bir peçete veya kağıt mendille kurulanmalı, kesinlikle nemli bırakılmamalıdır. Bu temizleme işlemi sırasında, kulağı çok karıştırarak, dış kulak yoluna hasar vermemek önemlidir. Ayrıca önemli bir konu da temizlik amacıyla, kulak temizleme pamuklarının dış kulak yoluna sokulmamasına özen gösterilmesidir. Bunun yanında, kulak geçmişte herhangi bir enfeksiyona maruz kalmışsa veya kulağın kendisinde bir hasar tespit edilmişse, dış kulak yolu enfeksiyonlarını önlemek için kulak tıkaçları kullanılabilir. Dış kulak yolu iltihaplarının tedavisinde uzman bir doktora başvurmadan ilaç alınmamalıdır. Çünkü bilinçsiz ilaç kullanımı sorunun daha da şiddetlenmesine ve ileri dönemde işitme kaybına kadar varan durumlara neden olabilir.” dedi.