USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Üniversiteliler astronomiye ilgisiz

Batman Üniversitesi’nde 450 öğrencileri arasında yapılan anket çalışması ile öğrencilerin astronomi ve uzay keşiflerine olan ilgileri araştırıldı. Araştırma sonucunda öğrencilerin yüzde 10’unun astronomi ve uzay keşiflerine ilgi gösterdiği belirlendi.

Üniversiteliler astronomiye ilgisiz
01-10-2015 19:05
Google News

Batman Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Yusuf Arslan, 450 öğrenci üzerinde yaptığı ankette üniversite öğrencilerinin astronomi ve uzay keşiflerine ilgisiz olduğu sonucuna ulaştı.

450 ÖĞRENCİ ÜZERİNDE ANKET YAPTI

Batman Üniversitesi’nde 450 üniversite öğrencisinin astronomi ve uzay keşiflerine olan ilgilerini anlamak için anket çalışması yapan Batman Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Arslan, çarpıcı bilgilere ulaştı. Yapılan araştırmaya göre üniversite öğrencilerinin astronomi ve uzay keşiflerine ilgileri bilinenin aksine oldukça düşük olduğunu tespit eden Arslan, araştırma bulgularına göre üniversite öğrencilerinin sadece yüzde 9,6’sı astronomi ve uzay keşiflerine ilgi gösterdiğine dikkat çekerken, öğrencilerinin yüzde 90,4’ünün sosyal medya, eğlence, bölüm dersleri, din ve siyasi konularla ilgilenmeyi tercih ettiğini söyledi. Yrd. Doç. Dr Arslan: “Astronomi ve uzay en eski bilimlerden biridir. Bilim tarihi genelde astronomi tarihinin başarılarından oluşmaktadır. Matematik, Fizik, Felsefe gibi daha birçok bilim dalı hatta birçok sinemacı, fotoğrafçı, ressam ve şair büyük oranda astronomiden esinlenmişlerdir. Toplumların kalkınma ve ilerlemesinde astronomi ve uzay keşifleri her zaman önemli olmuştur. Bu önem bugünde sürmektedir. Bu nedenle astronomi ve uzay keşiflerine ilgili ve meraklı gençlerin ön plana çıkması bilimin gelişmesi açısından önemli. Okullarımızda ‘Merak eden, araştıran, sorgulayan, keşiflerle ilgilenen’ bireylerin sayısı giderek azalıyor. Bırakalım diğer keşifleri, uzaydaki en sıra dışı keşifler bile çok az öğrencide heyecan uyandırıyor. Akademik personel bile en sıra dışı uzay keşiflerine karşı gereken ilgiyi göstermiyor. İlk, orta, lise ve üniversitelerdeki geleneksel ezberci alışkanlıklar, klişe bilgilerin dışına çıkılamaması bunda büyük rol oynuyor. Uzay yarışında geri kalmamızın nedeni insan yetiştiren kurumlarda gizli... İnsan yetiştiren kurumların niteliğindeki bu seviye ile sıfırdan bir şey üretmek neredeyse imkansıza yakındır.” diye konuştu. ESA (Avrupa Uzay Ajansı) 10 yıl süren yolculuğunun ardından Rozetta uzay aracıyla geçen yıl kuyruklu yıldıza inmiş su ve gaz fışkırmaları tespit etmişti. NASA’da birkaç gün önce Mars’ta sıvı halde su bulunduğunu açıklamıştı. Arslan’a göre: “En kötüsü de bu keşiflerin spekülasyon olduğuna inanan üniversitelilerin olması.” dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA