Bu bölgeye meyveciliği kendilerinin getirdiğini söylemediklerini ancak şimdiye kadar meyvecilik yapmayanların da bunu yapmalarını sağladıklarını vurgulayan Eker: “9 bin dönüm meyve bahçesi tesis ettik bu proje ile. Bu az değil. Burada 7 civarında meyve türünden bahçeler yapıldı. Sason’da yılda 4 bin 500 ton çilek üretiliyor. Bu proje ile başladı. Şimdi Sason Çilek Üreticileri Birliği kuruldu ve Ortadoğu pazarına doğru ihracat yapma çalışmaları var. Askılı yöntemlerle yeni ve verimli tekniklerle, yeni teknoloji ile bunları hayata geçirdik. Çiftçilere köylerinde, evlerinde neyi nasıl yapacaklarını öğrettik. Üreticiyi Diyarbakır’ın, Batman’ın, Siirt’in herhangi bir köyünde bile olsa teknoloji ile buluşturduk.” diye konuştu.
“37 MİLYON DOLAR HARCADIK”
Projenin kaynak bütçesini borç aldıklarına dikkat çeken Bakan Eker, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu’ndan Batman’a, Siirt’e ve Diyarbakır’ın köylerine kalkınma programları yapalım diye kredi aldıklarını söyledi.
“BU PROJE DEVAM ETMELİ”
Bu illerin GAP kapsamına girdiğini ve bundan sonra hem GAP çerçevesinde hem de bakanlığın bütçesinden kaynak aktarılacak çalışmalar yapılacağını vurgulayan Eker: “Bu kalkınma sadece benim mimarisini oluşturduğum gidip, kredi bulup getirip de 2007 ile 2015 arasında uyguladığım bir proje olarak orada kalmasın, devam etsin. Burası tarımın ilk yapıldığı yerler. Artık herkes meyve bahçeleri tesis edebilir. Sason nasıl daha önce çilek yerine tütün ekiyorduysa, diğer bölgeler de artık arpa, buğday, mısır, pamukla yetinmesin.” dedi.