Batman Valiliği, Batman Üniversitesi ve Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde yürütülen 'Akademisyen-Öğrenci Buluşmaları İş Birliği Protokolü' kapsamında, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Gercüş’te lise öğrencileriyle bir araya geldi. Gercüş Öğretmenevi Konferans Salonunda yapılan derse, Batman İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Cafer Öz, Gercüş Kaymakamı Muhammed Öztaş, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ve Batman Üniversitesinden akademisyenler de katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Gercüş Kaymakamı Öztaş, öğrencilere tavsiyelerde bulunarak; “Sizler gibi ben de Midyat Anadolu Lisesinde okurken alanında uzman insanları okulda ağırlıyorlardı. Kendilerini dinlerdik; keşke ben onlara aklıma gelen her soruyu sorsaymışım. Bizler ve sizler için muhatap olmak, muhatap alınmak çok güzel bir haslet. Doğrudan burada bir üniversitenin rektörüyle buluşmak çok önemli. Hocamızın işini, gücünü yarım bırakarak sizlerle bilgilerini paylaşmak için buraya gelmesi, önemli bir özveridir. Hocamıza yönelteceğiniz sorularla hayat tecrübelerinden ne alabilirseniz almaya çalışın. Sizler bizim için çok değerlisiniz. Kapım siz değerli öğrencilerimize her zaman açık” dedi.
Günümüzde Gençlerin Sahip Olması Gereken Beceriler adlı sunumu gerçekleştiren Rektör Demir, 21. yüzyılda yaşanan hızlı değişimden örnekler vererek gençlerin çağa ayak uydurmak ve kendilerini yetiştirmek için gerekli donanıma sahip bireyler olması için üstlenmeleri gereken sorumluluktan söz etti. Rektör Demir, öğrencilere verdiği derste “Bilgi çağında yaşayan bireylerin sizlerin etkin ve nitelikli olabilmeleri için bir kısım beceri setlerine ihtiyaç var. Üç tane farklı setten bahsedeceğim ve bunların her birinin içerisinde de farklı farklı alt başlıklar var. Bunlar; yaşam ve kariyer becerileri, öğrenme ve yenilik becerileri, bilgi medya ve teknoloji becerileridir. Bilginin akış hızına yetişebilmek için yeni bilgileri öğrenmeniz ve kendinizi geliştirmeniz bekleniyor. Yerinizde sayarsanız olmaz, bir yere varamazsınız, bilgi eksikliklerinin farkında olmanız gerekiyor. Bilgiyi edinmek için bilgiye ulaşma yolları geliştireceğiz ve edindiğimiz bilgileri devamlı güncelleyeceğiz. Çözümün parçası olun, sorun olur her zaman, daha birçok sorunla karşılaşacaksınız; ama sen neyi tercih ediyorsun? Her zaman sorunu nasıl çözeriz, diye düşünün; sorunun parçası olmayın, çözümün parçası olmaya gayret edin. Bilgiye erişmek, bilgiyi sorgulamak araştırmak, medya metinlerini anlamak çözümlemek ve teknoloji araçlarını etkin bir şekilde kullanmak gerekir. Bilgi okuryazarlığı, medya okuryazarlığı, teknoloji okuryazarlığı hususunda bildiklerimizi genişletmemiz gerekiyor. İnanın sosyal medyanın büyük bir kısmında yanlışlıklar var. Öyle her söylenen, her yazılan, her çizilen doğru değil. Onu alıp mihenk taşına vurmanız gerekiyor, kendi süzgecinizden geçirmeniz lazım. Bazı kişiler nedense maalesef öyle iyi niyetli değil. İnsanları manipüle etmeye, provoke etmeye, yanlış yola sürüklemeye çalışan kişiler var. Bunların yazdığı her şeyi doğru kabul etmemek lazım. İnternette gördüğünüz her bilginin peşine takılmayın. Önce onun doğru olup olmadığını araştırın, bilgiyi kontrol ederek mantığınızla ölçün, tartın, değerlendirin” şeklinde tavsiyelerde bulundu.
Program öğrencilerin Rektör Demir’e ve misafirlere sordukları soruların ardından sona erdi.