USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ODUNCU, HAC İBADETİNİ SORDU

DEM Partisi Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, Hac ibadetini turistlik vize ile gerçekleştiren vatandaşların yaşadığı sorunlara dair soru önergesi verdi.

ODUNCU, HAC İBADETİNİ SORDU
11-06-2024 14:26
11-06-2024 14:34
Google News

DEM Partisi Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a verdiği soru önergesinde “Son zamanlarda, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından uygulanan kura sistemi dışında, çeşitli yöntemlerle ve turistik vizeyle Suudi Arabistan’a giderek hac ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar, büyük bir mağduriyet yaşamaktadır. Bu vatandaşlar, Suudi polisinden "kaçak göçmen" gibi saklanmak zorunda kalmakta ve Diyanet yetkilileri tarafından Suudi makamlarına ihbar edildiklerini iddia etmektedirler. Suudi polisinin Mekke sınırları içerisinde köşe bucak aradığı bu vatandaşlar, Mekke’ye 80 kilometre uzaklıktaki Cidde kentinde kaldıkları otellerin basılarak eşyalarının dağıtıldığını ve büyük bir mağduriyet yaşadıklarını bildirmektedirler. Seslerini duyurmak isteyen bu vatandaşlar, durumlarına ilişkin olarak Dışişleri Bakanlığı’ndan ve Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan açıklama beklemektedir. Ayrıca, hac izni olmadan hac ibadetini yerine getirmek üzere farklı arayışlara giren vatandaşların durumlarıyla ilgili olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görüşlerinin açıklanması gerekmektedir. Bu sorun, birçok vatandaşı mağdur ederek, çözülmesi gereken önemli bir mesele olarak karşımızda durmaktadır.

Bu bağlamda;

  1. Diyanet İşleri Başkanlığı, hac ibadetini turistik vize ile gerçekleştiren Türk vatandaşlarının Suudi Arabistan’da yaşadığı sorunlar hakkında bilgi sahibi midir? Bu konuda herhangi bir girişimde bulunmuş mudur?
  2. Suudi polisinin bu vatandaşlara yönelik tutumları ve yaşanan mağduriyetlerle ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı’nın bir girişimi veya açıklaması var mıdır?
  3. Hac izni olmadan hac ibadetini gerçekleştirmek üzere çeşitli arayışlara giren vatandaşların bu durumlarıyla ilgili olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görüşü nedir?
  4. Bu tür durumların tekrar yaşanmaması için ne gibi önlemler alınması planlanmaktadır?” ifadelerini kullandı.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA