İşyeri kurmak ve açmak isteyen kişilerin mağdur olmaması için vatandaşların bilgi sahibi olmasını isteyen Batman Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, özellikle açacağı veya işleteceği işyerlerinin ruhsatının bulunup bulunmadığının Batman Belediyesi tarafından teyit edilmesi gerektiğini hatırlattı.
Batman’ın büyükşehir olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini ifade eden Batman Belediyesi Eş Başkanları Dr. Mehmet Demir ve Songül Korkmaz, işyeri açmak isteyen veya işyerini kiralamak isteyenlerin mağdur olmaması için mutlak anlamda Batman Belediyesi İmar İşleri Müdürlüğünden kullanacakları binaların yapı ruhsat belgesinin bulunup bulunmadığını sorgulamaları gerektiğini söyledi.
İşyeri açmak isteyen vatandaşların mağdur olmaması için belediyeden bilgi sahibi olabileceklerini ifade eden Eş Başkanlar Dr. Demir ve Korkmaz: “İnsanlarımız eskisi gibi bir işyerinin sahibi ile anlaşarak işyeri açamayacaklar. Bunlar kanun ve nizam çerçevesinde olmalıdır. Bu nedenle bir işyeri açmak isteyen kişilerin o binanın imar izninin, yapı ruhsatının bulunup bulunmadığını mutlaka sorgulamalılar. Çünkü belediye tarafından izin verilmeyen binalara kesinlikle doğalgaz, elektrik, su, Telekom hizmetleri verilmeyecektir. İnternet salonu, kafe kafeterya, oyun salonu, playstation, kahvehane gibi işyeri açmak isteyenlerin 3572 sayılı işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelik hükümlerini yerine getirmeleri gerekir aksi takdirde işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılıp çalıştırılamaz. Buna tevessül edenlerin işyerleri kesinlikle ruhsat alıncaya kadar mühürlenecektir” dedi.
Umuma açık istirahat ve eğlence işyeri açmak isteyen esnafın tapu ve numarataj belgesiyle işyeri açma bürosuna müracaat etmelerinin zorunlu olduğunu hatırlatan Eş Başkanlar: “Bodrum, otopark, depo, sığınak ve ortak kullanım alanları imar kanunu gereği ruhsatlandırılamamaktadır. Ruhsat bürosunda görevli memurların kontrolünden sonra işyeri açma bürosundan gerekli evrakların temini ile ruhsatlandırma süreci başlatılacaktır. Bu arada; bütün umuma açık işyerlerinin örgün eğitim kurumları, özel eğitim kursları, yükseköğretim hariç öğrenci yurtları ile anaokullarından kapıdan kapıya en az yüz (100) metre uzaklıkta bulunması gerekmektedir. Zemin altı bodrumlarda kesinlikle faaliyeti ne olursa olsun işyeri açılıp çalıştırılamaz. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması bu için konularda daha dikkatli olmalarını rica ediyoruz” dediler.