Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa yaptığı açıklamada şunları söyledi “Sason Helkis Dağı yöremizin Ters Laleler, değişik pancarlar dahil pek çok endemik bitkilerini barındıran, asil su kaynakları merkezi olup, korunması gereken bir dağımızdır. Uzun yıllar önce ilk kez Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak Ters Laleleri Türkiye ve Batman kamuoyuna tanıtmış, oradaki kıyıma karşı koruma talep etmiştik. Ters Laleleri soğanları-kökleri ile birlikte sökenler, satanlar ile hep mücadele ederek, il ve ilçe yöneticilerimizi duyarlı olmaya davet etmiştik. Bu dağımız doğa ve çevre açısından büyük risk altındadır.
Helkis Dağında Türk Petrol Kanunu çiğnenerek petrol arama çalışmaları yürütülüyor. Batman Çevre Platformuna taşıdığımız ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı alınarak ilimizin en önemli asil su kaynaklarımızı tehdit eden petrol arama çalışmaları için verdiğimiz mücadele kamuoyunca biliniyor. Muhatabımız olan TPAO yöneticileri, kamuoyuna belgeleriyle açıkladığımız, 2025 yılı yatırım programına alınan Helkis Dağındaki petrol çalışmaları için susuyorlar ve hiçbir açıklama yapmıyorlar.
Susmak, söylediklerimizi tasdik etmek, onaylamaktır, kabul edilemez. Petrol arama çalışmaları için Kozluk ilçemiz kırsalından Helkis Dağının zirvesine kadar yol götürülmüştür. Bu yol zaten doğaya zarar vermiştir. Şimdi de Sason ilçemiz tarafından Helkis Dağına araç yolu yapılmak isteniyor.
Sason Kaymakamı Furkan Başar'ın, Ters Laleleri turizme kazandırmak için belki de iyi niyetle Helkis Dağına, Sason kırsalından araç yolu yapma yolundaki ifadelerini duyduk. Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak, hukuksuzca Helkis Dağındaki petrol arama çalışmalarına karşı çıkmaya devam ediyoruz. Ters laleleri turizme kazandırmak amacıyla ve niyetiyle Sason ciheti tarafından yapılması düşünülen araç yolu projesini doğru bulmadığımızı belirtiyoruz. Gerekli bilgilendirmeyi yaptıktan sonra ortak aklın gereği olarak yol yapımı düşüncesinden vazgeçileceğini umuyoruz. Israr edilirse demokratik zeminde doğa ve çevre açısından Helkis Dağına Yol götürülmesine karşı çıkacağız. Zira Helkis Dağında çevredeki bütün köylerin asırlardır gözettikleri ortak mera olarak belki 150 bin dönüm arazi vardır.
Olası yol çalışmaları sonrasında dağın zirvesindeki sık meşelik orman dışında, yabani badem, yabani armut (Şekok), yaban incir ve halk dilinde gıvij ağaçları, endemik bitkileri; Zuzubağ, Kenger, Ribêz, Sirım, Şêbısk, Sumak, Cağ, Şelkedem vb gibi sayısız endemik bitki, Kaymakam Başar'ın ifadesiyle 'Çayırlar dolusu çok güzel alanlar' kısa zamanda yok olacaktır. Zaten tehdit altında olan ve sürekli doğa düşmanları tarafından kökleri ve soğanlarıyla sökülüp götürülen ters laleler de güvende olmayacaktır. Ters Laleler, Helkis Dağına az sayıda insanın gitmesi sayesinde günümüze kadar korunmuştur. Sason lehine olumlu çalışmalar yaptığını duyduğumuz ilçe Kaymakamımızı bu konuda duyarlı olmaya, yol düşüncesinden ve projesinden vazgeçmeye ve dağdaki endemik bitkileri korumak için daha etkin tedbirler almaya davet ediyoruz.
Altını özenle çizerek Helkis Dağı, yöremizin asil su ve rahmet pınarıdır, doğal haliyle korunmalıdır diyoruz. Sason üzerinden Helkis Dağına yol götürülürse, her gün yüzlerce kişi dağa gidip gelecek, etraf çöp kirliliğinden geçilmeyecek, Sason ve Kozluk ilçeleri başta olmak üzere çevredeki bütün köylerin asil su kaynakları kirlenecektir” ifadelerini kullandı.