USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

“Faili meçhul cinayetler hız kesmeden devam ediyor”

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi tarafından her hafta Gülistan Caddesi Özgürlük Anıtı önünde bir araya gelen kayıp yakınları eylemlerinin 331. Haftasında yine alanlardaydı.

“Faili meçhul cinayetler hız kesmeden devam ediyor”
14-06-2015 18:36
Google News

İnsan Hakları Derneği’nin kayıp yakınlarıyla düzenlediği ‘Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın’ eyleminin 331’inci haftasında faili meçhul cinayetlerin hız kesmeden devam ettiği vurgulanırken Diyarbakır’da gerçekleştirilen saldırılara değinerek tepki gösterildi. İHD Batman Üyesi İlyas Tarım tarafından yapılan basın açıklamasında: “9 Haziran’da gerçekleşen silahlı saldırı olayında İhya-Der Başkanı ve Hüda-Par üyesi bir kişinin yaşamını yitirmiştir. Bu saldırı sonrasında aynı semtte, uzun namlulu silahlarla ve satırlarla devam eden saldırılarda HDP'li dört kişi yaşamını yitirmiş, 3 kişi yaralanmıştır. Failler henüz tespit edilmemiştir. Yine Diyarbakır'da Halkların Demokratik Partisi tarafından 05 Haziran 2015 tarihinde düzenlenen mitinge yönelik bombalı saldırı olayında, 4 kişi yaşamını yitirmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştır. Saldırıları kınıyor, yaşamını yitirenlere başsağlığı, yaralılara acil şifa diliyoruz.” dedi. 

‘SALDIRILAR DERHAL AYDINLATILMALIDIR”

“Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” eyleminin 331. Haftasında kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları Gülistan Caddesi’nde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Seçim sürecinde tanık olduğumuz karanlık yapıların bu saldırıları, demokrasi isteyen güçleri kanlı çatışmalara taraf yapmayı arzulamakta olduğunu söyleyen İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi Üyesi İlyas Tarım, insan hakları savunucuları olarak siyasal otoritenin olayları derhal aydınlatma yükümlülüğü olduğunu hatırlatarak kamuoyunu ikna edici şeffaflıkta etkin soruşturma yürütülmesini talep ettiklerini söyledi. Tarım: “Demokrasi güçlerinin içine çekilmeye çalışıldığı çatışmalardan uzak durmaya, tarafları sükûnete, sağduyuya çağırıyoruz. 12 Haziran’da Türkiye’de milyonlarca çocuk karne aldı. 12 Haziran sadece karne günü değildi aynı zamanda “Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü” idi. DİSK-AR’ın çocuk işçiliği raporuna göre, 4+4+4 yasası zorunlu ilköğretim yaşını 6-13 yaş aralığına çekerken çocuk işçiliğinin yaygınlaşmasına ve çocuk işçiliği yaşının 13’e kadar düşmesine neden oldu. İş cinayetleri çocuk işçileri de vuruyor. Resmi olmayan rakamlara göre 2015 yılının ilk 5 ayında 646 işçi yaşamını yitirmiş olup bunların en az 16 sı çocuk işçidir. 1999'da kabul edilen ILO'nun dünyada çocuk işçiliğinin en kötü koşullarının ortadan kaldırılması için acil eylem planı adı altında 182 sayılı sözleşmesine Türkiye'de taraf oldu ve bu çerçevede de Türkiye'de 15 yaşından küçüklerin çalışması yasaklandı. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirisi’nin 9. ilkesine göre; çocuklar her türlü istismar, ihmal ve sömürüye karşı korunmalı ve hiçbir şekilde ticaret konusu olmamalıdır. Çocuk uygun bir asgari yaştan önce çalıştırılmayacak, sağlığını ve eğitimini tehlikeye sokacak fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişmesini engelleyecek bir işe girmeye zorlanmayacak ve izin verilmeyecektir. Bizler İnsan Hakları savunucuları olarak; Türkiye’nin taraf olduğu uluslar arası sözleşmelere uygun olarak Çocuk işçiliğini sonlandırmasını, 4+4+4 eğitim sisteminin çocuk işçiliğine aynı zamanda yol açması nedeniyle  bu eğitim sisteminden vazgeçilmesini, Çocukların eğitim ve insanca yaşam koşullarının devlet güvencesi altına alınmasını, Ucuz iş gücü nedeniyle çocuk işçi çalıştıranlar hakkında gerekli denetim ve ağır yaptırımların uygulanması talep ediyoruz.” dedi. Açıklama 5 dakikalık oturma eyleminden sonra son buldu. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA