USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Halkın Sesi

DİYETİSYENLERDEN SAĞLIKLI BİR ORUÇ İÇİN İPUÇLARI

Batman Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Ramazan ayında oruç tutan bireylerin bu süreyi sorunsuz geçirmeleri için sağlık konusunda önerilerde bulunuldu.

DİYETİSYENLERDEN SAĞLIKLI BİR ORUÇ İÇİN İPUÇLARI
15-05-2019 17:19
Google News

Ramazan ayı boyuncada hizmetlerini kesintisiz sürdüren Sağlık Merkezi’nde günde ortalama 50’yi aşkın kişi ücretsiz muayene olurken, sağlıklı beslenme konusunda da uzman diyetisyenler tarafından destek hizmeti sunuluyor.

Vücut kitle analizlerinin yapıldığı, kişiye ve hastalıklara özel diyet programlarının düzenlendiği merkezde çalışan uzmanlar, Ramazan ayında oruç tutan bireylerin diğer zamanlarda olduğu gibi sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermesi gerektiğini belirttiler.

Genelde 3-4 öğünde tüketilen besinlerin beslenme düzeninin tamamen değiştiği bu dönemde 2 öğüne sıkıştırıldığının hatırlatıldığı açıklamada ayrıca hava sıcaklığının arttığı bu günlerde açıkta satılan gıdaların tüketilmesinin de sağlık açısından önemli riskler taşıdığını ve sağlıklı bir oruç için bu hususlara dikkat edilmesi gerektiği hatırlatıldı. 

SAĞLIKLI BİR ORUÇ İÇİN İPUÇLARI

Yeterli miktarda sıvı almak: En az 8 bardak su tüketilmelidir. Yeterli sıvı alınması toksinlerin vücuttan atılması, idrar yoğunluğunu korumak ve böbrek yükünü dengelemek, kan dengesini korumak ve dehidratasyonu önlemek için gereklidir.

Vücut suyunu korumak: Gün boyunca serin koşullarda kalmak ve fiziksel faaliyetleri sınırlamak vücuttan sıvı kayıpların önlemek için önemlidir.

Aşırı besin tüketmemek: Vücudun düzenleyici mekanizmaları metabolik hızı düşürmekte ve açlık durumunda vücudun enerji kaynaklarından yeterli enerjiyi verimli biçimde kullanılmasını desteklemektedir. Aşırı miktarda yemek, alınan enerjinin artmasına ve vücut ağırlığının da artmasına neden olmaktadır. Dengeli ve besin öğelerinden zengin yemekler önerilen miktarlarda protein, vitaminler ve minerallerin vücutta yeniden yerine konmasını sağlamaktadır.

Yağlı besim tüketimini düşürmek: Düşük yağlı/yağsız süt, yoğurt, düşük yağlı peynir, yağsız et tüketimi tercih edilmelidir.

Dengeli bir öğün oluşturmak: İftardan sonraki diyet normaldeki düzenli diyetimizden farklı olmamalıdır. Öğünlerimiz kompleks karbonhidratlar, örneğin tam tahıllar ve tam tahıl ekmeği, yağsız et, kurubaklagiller, meyveler ve sebzeleri içermelidir.

Aşırı tatlı ve saflaştırılmış ürünlerin tüketiminden sakınılmalıdır: Saflaştırılmış ürünler ve tatlılar, daha yavaş sindirilen kompleks karbonhidratlara (tam tahıllar ve tam tahıl ekmeği) kıyasla çok hızlı sindirilmektedir. Kompleks karbonhidratlar buğday, yulaf, fasulye, mercimek, tam buğday unu, pirinç gibi tahıllar ve tohumlarda bulunur. Kompleks karbonhidratlar daha uzun süreli dengeli bir enerji ve tokluk hissini sağlamaları nedeni ile daha uygun bir seçimdir.

Dengeli enerji alınması: Şeker eklenmiş içecekler ve şeker şuruplarının tüketilmesi ile aşırı enerji alınabilir. Bunların yerine sağlıklı seçimler olarak su, meyve suyu, çorbaların (kremasız) tüketilmesi sağlıklı seçimlerdir.

Sindirimi kolaylaştırmak için yemek yerken acele edilmemeli, yemekler yavaş yenmeli, uygun biçimde çiğnenmelidir.

Besin değeri düşük ve mide salgısını arttıran asitli içeceklerin tüketiminden sakınılmalıdır.

Kafeinli içeceklerin tüketimi (örneğin çay, kahve ve diğer kafeinli içecekler) sınırlanmalıdır. Çünkü bu tür içecekler diüretik etkiye sahiptir, yaz ayları boyunca oruç sırasında vücuttan sıvı kaybına yol açmaktadır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA