USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ÇEVRECİLER, ANKARA’DA BATMAN’I TEMSİL ETTİ

Batman Çevre Gönülleri Derneği'nin de aralarında olduğu 78 Ekoloji örgütünün içinde bulunduğu Doğaya Güç Kat Ağı genel kurulunu Ankara'da gerçekleştirdi.

ÇEVRECİLER, ANKARA’DA BATMAN’I TEMSİL ETTİ
06-06-2023 14:05
06-06-2023 14:07
Google News

“DOĞAMIZ TEHDİT ALTINDA”

Ankara’da 3-4 Haziran’da üçüncü genel kurulunu gerçekleştiren, aralarında Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin de bulunduğu 78 çevre örgütünün üst çatısı olan Doğaya Güç Kat Ağı, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde toplumun tüm kesimlerini çevreyi korumaya ve doğaya sorumlu davranmaya davet etti.

Ankara’da ki Genel kurulda Batman Çevre Gönülleri Derneği Metin Yoksu temsil etti.

Genel kurulda şehrimizde yaşanan çevre sorunlarını dile getiren Yoksu, özellikle kurduğu bire bir temaslar ile birçok derneğe kentimiz de yaşanan ekolojik kırımları anlattı. Özellikle de kentimizin hava kirliliği başta olmak üzere Batman Çayı ve Dicle Nehri'nde yaşanan kirliliği anlatan Yoksu önümüzdeki dönemde bu sorunlara ilişkin yeni çalışmalar yapılabileceği hakkında da bilgiler verdi. Öte yandan Batman Çevre Gönülleri Derneği önerisi üzerine genel kurulun sonunda ulusal basına ve yerel basına basın açıklaması yapılmasını da sağlayan Yoksu, çektiği görüntüleri ulusal basına servis ederek genel kurulun 5 Haziran Dünya Çevre Günü Mesajı'nı da ulaştırılmasını sağladı.

DOĞAYA GÜÇ KAT AĞI’NDAN ÇEVRE UYARISI

Doğaya Güç Kat Ağı ve 78 ekoloji örgütü, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde toplumun tüm kesimlerini çevreyi korumaya ve doğaya sorumlu davranmaya davet etti. Ankara’daki genel kurul sonrasında Doğaya Güç Kat Ağı adına Van Gölü Aktivistleri Dernek Başkanı Dilruba Ercan, yazılı açıklamayı okudu.

Dilruba “Her yıl yaklaşık 400 milyon ton plastik atık üretiliyor ve bunların yarısı tek kullanımlık ürünlerden oluşuyor. Plastik atıklar denizlerimizi ve doğayı kirletiyor, canlı yaşamını tehdit ediyor ve sağlık riskleri oluşturuyor” dedi. Ercan, tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması gerektiğine dikkat çekti ve şunları söyledi:

“ÇEVRE VE DOĞA ÜZERİNDEKİ BASKI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Çevre sorunları ve doğa üzerindeki baskı her geçen gün daha da artıyor. Günümüzde, küresel iklim değişikliği, doğal alanların tahribatı ve daralması, şiddetli erozyon, su ve toprak kirliliği, bir milyonun üzerinde canlı türünün tehdit altına girmesi, 2 milyondan fazla insanın temiz ve yeterli suya erişememesi gibi çevre sorunları geleceğimizi tehdit ediyor.

ÇEVRE SORUNLARI DAHA ŞİDDETLİ HİSSEDİLECEK

Hükümetlerce bu sorunların çözümüne yönelik yeterli önlemler alınmadığı için tehditler her geçen gün daha da artıyor. 2050 yılında dünya nüfusunun 9,6 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Nüfus artışına bağlı olarak çevre sorunları ve doğa üzerindeki baskı daha şiddetli hissedilmeye başlanacak.

HER YIL YAKLAŞIK 400 MİLYON TON PLASTİK ATIK ÜRETİLİYOR

Ülkemizde de durum farklı değil, son 70 yılda mera alanlarımızın yarıdan fazlasını, sulak alanlarımızın ise yüzde 60’ından fazlasını kaybettik. Yanlış su yönetimi nedeniyle, su kaynaklarımız azalıyor. Neredeyse bütün akarsularımız, göllerimiz kirlendi. Yeraltı sularımız bitme noktasına geldi. Yangınlar, madencilik faaliyetleri, alt yapı yatırımları ve yapılaşma nedeniyle orman alanlarımız daralıyor.

PLASTİKLERİN YASAKLANMASINA YÖNELİK POLİTİKALAR GELİŞTİRMELİ

Ayrıca yurt dışından gelen plastik atıklarının ülkemizde işlenmesi de başkaca problemlerden birini oluşturuyor. Plastik atıkların uzun süre çözünmeden kalması doğayı ciddi şekilde etkiliyor. Sivil toplum kuruluşları olarak yerel yetkililere baskı yaparak atık yönetimini iyileştirebilir ve kampanyalar düzenleyebiliriz. Hükümetler tek kullanımlık plastiklerin yasaklanmasına yönelik ve atık yönetimini teşvik eden politikalar geliştirmelidir. Bu konudaki küresel anlaşmalara katılmalıdır."

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?