Konu ile ilgili yapılan açıklamada: “Çin/Wuhan merkezli koronavirüs (Covid-19) salgını Dünyayı etkisi altına alıp insanları kaygı ve belirsizliğin içine sürüklemeye devam ediyor. İnsanlar medyada salgın ile ilgili görüntülere ve bilgilere maruz kalınca kaygı düzeyleri artıyor. Bu durumdan en çok etkilenenler kaygı bozukluğu ve panik atak rahatsızlığı olan bireyler. Bu haberlerin gerçekliliğini ve baş etme becerilerimizi nasıl geliştirebileceğimizi, resmi kaynaklardan ve bilim insanlarından takip etmek en doğrusu. Kapsamlı bir durum değerlendirmesi yapmak ve hangi davranışları sergileyerek kendimizi ve çevremizdekileri koruyabileceğimizi öğrenmek bu süreçte hem fiziksel hem ruhsal sağlığımızı korumak için çok önemli.
PEKİ BİR YANDAN VİRÜSTEN KORUNMAYA ÇALIŞIRKEN BİR YANDAN RUH SAĞLIĞIMIZI NASIL KORURUZ?
Kaygı; halk içerisinde her ne kadar bir psikolojik sorun olarak algılansa da teknik olarak potansiyel bir tehlikeye karşı koruyucu önlem almamız veya var olan bir tehlikeye karşı vücudu hızlı bir şekilde fiziksel olarak hazırlayarak meydan okumaya hazır hale getiren otomatik bir koruyucu mekanizmadır.
İnsanlar kendi inançları ve değerleri doğrultusunda iç dünyasında yarattığı, gelecek ile alakalı gerçekleşmemiş sanal korkular ve endişeler ile yaşarlar. İnsan hayatını tehdit eden her durum kaygı yaratır. Korona virüs (Covid-19) bizim yaşamsal fonksiyonlarımızı etkileyecek ciddi bir tehlikedir. Birçok kaygı bozukluğu bilinmezlikle ilgili duyulan kaygıdan ve bir şeyin olmasını beklemekten kaynaklanıyor. Korona virüste şu an bunu yaşıyoruz.
PEKİ BÖYLE DURUMLARDA NE YAPMALIYIZ?
Hangi haberi okuduğunuz konusunda dikkatli olun ve okuduğunuz haberlerin ‘resmi kaynak’ ve ‘Bilim insanı’ paylaşımı olduğundan emin olun.
Sosyal medyada sizi daha fazla endişelendiren ve belirsizliğe sürükleyen paylaşımlardan uzak durun. Sosyal medyayı birlik, beraberlik ve bir dayanışma aracı olarak kullanabilirsiniz.
Resmi makamların yürürlüğe koyduğu ‘’hijyen kurallarını’’ harfiyen yerine getirin.
Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için yediklerimiz ve içtiklerimiz kadar günlük egzersizler de önemli, spor yapmayı ihmal etmeyin.
İnsanlarla iletişimi kesmeyin. Sevdiğiniz insanlar ile gelişen teknoloji ve iletişim araçları yoluyla iletişim kurabilirsiniz.
Ruh sağlığınızın aşırı endişeden etkilendiğini düşünüyorsanız Batman Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü Psiko-Sosyal Destek merkezinden (0488 213 13 35 numaralı telefondan randevu alıp) ücretsiz destek alabilirsiniz” denildi.