Rektörlük Konferans Salonunda düzenlenen söyleşiye konuşmacı olarak ODTÜ Öğretim Üyesi ve Dış Politika Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ile Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Lokman Kuzu katıldı.
REKTÖR DEMİR “ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ MERAK EDEN, SORGULAYAN VE ÖĞRENMEYE İSTEKLİ BİREYLERDİR”
Batman Üniversitesi olarak öğrencilerinin her alanda bilgi sahibi olmasını ve onların geleceklerine yön verecek fikirleri paylaşmak istediklerini anlatan Prof. Dr. İdris Demir, bu tarz etkinlikleri çok önemsediklerini söyledi.
Alanında uzman olan akademisyenler ile öğrencileri buluşturmaya devam edeceklerini belirten Rektör Demir, öğrencilerinin akademik yeterliliklerinin yanı sıra birçok konuda farkındalıklarının oluşması için gayret gösterdiklerini kaydetti. Üniversite öğrencisinin merak eden, sorgulayan ve öğrenmeye istekli bireyler olması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. İdris Demir, edinilen her bilginin öğrencide bir değer yaratması ve geleceklerini aydınlatacak bir ışık niteliğinde olmasına dikkat ettiklerini sözlerine ekledi.
PROF. DR. LOKMAN KUZU “ÜLKEMİZİN UYDU TEKNOLOJİLERİNDE ÇOK BÜYÜK HEDEFLERİ BULUNUYOR”
Söyleşide ilk olarak ‘Uzay 1.0’dan 4.0’a Gelişmeler ve Türkiye’ isimli bir sunum yapan Prof. Dr. Lokman Kuzu, Uzay Çağı tarihçesi hakkında bilgiler verdi.
Konuşmasında ülkemizin sahip olduğu uydulara ilişkin güncel bilgiler veren Kuzu, Türkiye’nin Uydu Teknolojilerinde geldiği aşamayı değerlendirdi.
Ülkemizin bu alanda çok büyük hedeflerinin olduğunu belirterek 2023 Yol Haritasına doğru ilerlediğimizi anlatan Prof. Dr. Lokman Kuzu sözlerine şu şekilde devam etti: “Uzay teknolojileri askeri teknolojileri geliştirilirken yapıldı. Günlük hayatımızda birçok alan yine bu şekilde gelişti. Uyduların bugün kullanım alanına baktığımızda bu alanları doğal afetler, haberleşme, tarım, bilim, güvenlik, harita, hava durumu, medya ve televizyon gibi pek çok alan olarak sıralayabiliriz. Eskiden uydulara odak film takıyorlardı ve onu düşürüp filmi öyle alıyorlardı. Günümüzde ise dedektörler ve kameralar sayesinde görüntü alabiliyoruz. Uydu sistemleri üzerinde altyapı faaliyetlerimiz devam ediyor. Dünyada ve Türkiye’de uzay çalışmaları artık daha fazla yapılmaya başladı. Ülkemizde bu konuda birçok bilgiye sahip.”
PROF. DR. LOKMAN KUZU: “TÜRKSAT UYDUSU BÖLGESİNE GÖRE ÇOK ÖNEMLİ BİR UYDU”
Dünya da sadece Amerika, Çin ve Rusya’nın uzaya insan götürdüğünü belirten Prof. Dr. Lokman Kuzu, uluslararası ilişkilerin uzay bilimi için çok önemli olduğunu ifade etti. Türkiye’nin çok önemli olan TÜRKSAT Uydusuna sahip olduğunu kaydeden Kuzu, “TÜRKSAT Uydusu bölgesine göre çok önemli bir uydudur ve bizim kendi haberleşme uydumuzu yapmamız gerekir” dedi.
Prof. Dr. Lokman Kuzu konuşmasını uzay teknolojilerindeki yapılan çalışmalarda gelinen noktaları anlatarak ve ülkemizde uzay araştırmaları konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek tamamladı.
PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI: “ÜNİVERSİTELER SADECE MESLEK EDİNME KURUMLARI DEĞİLDİR”
Prof. Dr. Lokman Kuzu’nun ardından söz alan Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, “Türkiye’nin Yüksek Stratejisinde Uzay Yeni Bir Seçenek Mi? Beklentiler, Sorunlar ve Cevaplar” isimli sunumunu yaptı. Bağcı ilk olarak böyle söyleşilerin öğrenciler için çok büyük fayda sağlayacağını belirtti. İnsanları harekete geçirmek için iki seçenek olduğuna değinen Bağcı, bunlardan birinin finansal kaynaklar olduğunu diğerinin ise topluluk bağı olduğunu kaydetti. Kendilerinin de alanları ile ilgili deneyimlerini öğrencilerle paylaşmak istediklerini ifade eden Prof. Dr. Hüseyin Bağcı sözlerine şu şekilde devam etti: “Tıp Fakültesinde okuyan bir öğrencinin çalışma sahası ameliyathanelerdir ve o öğrencinin sahada tecrübe kazanması gerekir. Bilgiyi öğrenmenin iki yolu vardır; bunlardan biri konferanslara katılmak bir diğeri ise kitaplardır. Öğrenci olmak sadece verileri almak değildir. Öğrencilerin araştırması, merak etmesi, soru sorması gerekir. Sosyal bilimler başta olmak bütün alanlarda bu durum geçerlidir. Merak olmadan başarı gelmez. Üniversitelerin sadece meslek edinme kurumları değildir. Üniversiteler, evrensel boyutta bilgi üreten merkezlerdir. Gençlerin olduğu yerde umut vardır. Batman Üniversitesi öğrencileri olarak elinizdeki tüm imkânları değerlendirin ve daha fazla ne yapabileceğiniz üzerine düşünün. Hiçbir zaman ümitsizliğe kapılmadan ülkemize sahip çıkmak zorundasınız çünkü başka Türkiye yok.”
PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI: “TEKNİK OLARAK AVRUPA BİRLİĞİ’NİN UZAY SINIRLARI İÇİNDEYİZ”
Ülkemizin son zamanlarda uzay konusunda önemli çalışmalar yapmaya başladığını kaydeden Bağcı, uzayın yanı sıra birçok alandaki eksiklerin de hızla tamamlanmaya çalışıldığını söyledi. Küreselleşmenin en önemli kazananları konusunda kilit konumda olduğumuzu aktaran Prof. Dr. Hüseyin Bağcı sözlerine şu ifadelerle devam etti: “ Uluslararası İlişkilerde uzay yeni bir alan olarak gelmeye başladı. Uluslararası Uzay Hukuku, Türkiye’de çok yeni bir kavram. Türkiye olarak son dönemlerde özellikle gelişmekte olan ülkeler arasında araştırmaya gayri safi milli hasıladan daha fazla pay ayırmaya başladık. Teknik olarak Avrupa Birliği’nin uzay sınırları içindeyiz. Büyük ülkelerin yüksek stratejileri vardır. Bizim uluslararası ilişkiler alanında uzaya olan ilgimiz yeni başladı. Uluslararası ilişkilerde bu yüksek strateji ile ilgili olarak ABD, Rusya, Çin ve Hindistan’dan sonra Avrupa içinde de İngiltere, Fransa ve Almanya çok iyi durumda.”Ülkelerin entelektüellere ve düşünenlere ihtiyacı olduğunu belirten Bağcı, öğrencilerin bu ülkenin düşünenleri olarak önemli görevlerinin bulunduğunu sözlerine ekledi.
Söyleşi, katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.