USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

BATMAN’DA BİLİŞİM FESTİVALİ HEYECANI

Batman Valisi Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp Batman Üniversitesinin ev sahipliğinde ‘Değişim Bilişimle Gelecek’ temasıyla düzenlenen 3.Uluslararası Bilişim Festivali (IFEST2024) açılış programına katıldı.

BATMAN’DA BİLİŞİM FESTİVALİ HEYECANI
04-05-2024 00:12
04-05-2024 00:15
Google News

Batman Üniversitesi Batı Raman Kampüsü Fen Edebiyat Fakültesi’nde gerçekleştirilen festivalin açılış programına katılan Valimiz, fakültenin fuaye salonunda bilişim firmaları ve öğrenciler tarafında kurulan stantları tek tek ziyaret ederek, katılımcılarla ile bir süre sohbet etti. 

FESTİVALİN AÇILIŞ PROGRAMINA YOĞUN İLGİ

Daha sonra fakültenin konferans salonunda düzenlenen açılış programı yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Saygı duruşundu bulunması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program açılış konuşmalarıyla devam etti. Programda bir konuşması yapan Vali Canalp “Şu andaki teknoloji bizlere yepyeni bir ufuklar açıyor, yepyeni imkanlar sağlıyor, her geçen gün ve her geçen yıl yeni yeni uygulamalarla karşı karşıya kalıyoruz” dedi.

Bundan yıllar önce teknolojiyi konu edinen TV dizisi ‘Savaş Yıldızı Galactica’nın konusuna dikkat çeken Vali Canalp, o dönemde az sayıda bölümü çekilen dizinin, 20 yıl sonra seri halde yüzlerce bölüm olarak çekildiğini ve dünyada en fazla izlenilen diziler arasında yer aldığını bunun nedenin ise teknolojinin insan hayatında yaratmış olduğu değişimin etkili bir şekilde işlendiğinden kaynaklandığını ifade etti.

VALİ CANALP “SON YÜZYIL HER ŞEYİN DEĞİŞTİĞİ YÜZYIL OLDU”

Vali Canalp “Dünya tarihi içerisinde, son yüzyıl her şeyin değiştiği bir yüzyıl oldu. Yüzyılın içerisindeki son 30 yıl da bu şekildeki bir değişimin bir kez daha birkaç defa daha katlandığı, artık değişimdeki ivmenin pik yaptığı zamana denk geldi. Dünyada herkes bu şekildeki bir değişimi, bu şekildeki bir dönüşümü arzuluyor.  Her ülke, her üniversite bir rekabet halinde bu değişimle dönüşüm içerisinde yer almak istiyor. Eğer bu ivmeyi yakalayamazsanız herkes şunun farkında ki siz ilerliyor olsanız dahi gerileceksiniz. Neden çünkü herkes ilerliyor, dünyada ilerlemeyen ülke yok” diye konuştu.

Vali Canalp “Kendimizi kiminle karşılaştıracağız, geçmiş ülkelerle oransal karşılaştırma yapacağız. Diyeceğiz ki, OECD ülkeleri içerisinde Türkiye’nin üniversiteler arasındaki gelişim sıralamasındaki yeri şu kadar iken şimdi geldiği yer burasıdır.  Yani sıralamamız 23. sıradan 18. sıraya geldi. Bu bir başarıdır. Ama şu da olabilirdi 23. sıradan 28. sıraya düşmüş olabilirsiniz. Ama Türkiye’ye sadece Türkiye olarak görürseniz kendinizi ilerlemiş görürsünüz. Batman için de aynı şey geçerlidir. Türkiye’de 81 vilayet var, hiç olduğu yerde sayan il yok. Herkes ilerliyor. Bu kadar ilerlemenin içerisinde biz Batman‘ı alıp nereden nereye getirdik. Mesele odur. Bunu yapabilirsek başarılıyız, yapamazsak başarı yok. Teknoloji söz konusu olduğu zaman bu her yerde geçerli. Teknolojik alan şu anda değişimin, dönüşümün en hızlı ivmesinin en sert şekilde hissedildiği alandır. Eğer bu alanda siz bir karşılaştırma yapacaksınız; Türkiye’yi Türkiye ile değil Batman’ı Batman ile değil. Türkiye’yi dünya ile Batman’a Türkiye’nin geneli ile veya dünyanın geneli ile karşılaştırma yapmak zorundayız. Çünkü acı gerçek öyle bir haldeyiz ki muhtemelen 20 yıl sonra konuşmuş olduğumuz konuşmaların hepsi tekrar dinlemiş olsak çok düşük düzeyli bir konuşma gibi gelecek bu öğrencilerimizin onların yerinde olmayı istemezdim.  Yarın üniversitelerinden mezun olacaklar biz üniversiteden mezun olduğumuz zaman çok rekabetçi bir ekonomi çok rekabetçi koşullar bizi bekliyordu. Sevgili çocuklar siz fırsatlar aleminin en uç noktasını yaşıyorsunuz. Ama öbür tarafından da riskler aleminin de en uç noktasında yer alıyorsunuz. Seçeceğiniz yanlış bir meslek sizi emekli dahi edemez, meslek hayatınızın ilerleyen dönemlerinde meslek değiştirmek zorunda kalabilirsiniz, neden şimdi projeksiyonlar yapılıyor şu andaki var olan meslekler önümüzdeki 20 yılı içerisinde muhtemelen %70’i kaybolacak eğer siz o %70’ten bir meslek seçtiyseniz yandınız, o meslek sizi emekli etmez bu meslek sizin geçiminizi de sağlayamaz. Siz geleceği bugünden öngörmek zorundasınız. Ve gelecekte hangi mesleklerin de yok olabileceğini bugünden tasavvuf etmek zorundasınız yanlış karar aldınız yandınız doğru karar alacaksınız doğru karar alabilmek için de bakın bu şekildeki festivaller harika bir fırsattır. Gelecekte nelerin hayatta kalacağını ve nelerin yükseleceğini ortaya koyabilecek çok harika imkanlar sağlıyor. Size bu imkanların bu şekildeki festivallerin sonuna kadar kullanmanız gerekiyor. Bilim ve Teknoloji Danışma Grubumuz var.

Batman’daki bütün projelerle ilgili yapacağımız çalışmaları koordineli bir şekilde; üniversite düzeyinde, ortaokul, lise düzeyinde, özel sektör düzeyinde, STK‘lar düzeyinde herkesi içerisinde alan bir oluşumdur. Bunların dışında ortaöğretim düzeyinde de bilim ve teknoloji yatırım yapıyoruz. Her yıl 50 tane olmak üzere üç yıl içerisinde 150 okulumuzda tasarım beceri atölyesi yapacağız. Tasarım beceri atölyesinde en fazla olacak kısım robotik kodlama, fen-matematik mühendislik atölyeleri olacak, içlerinde az sayıda drama atölyeleri ve müzik atölyesi olacak, spor atölyesi olacak. Batman‘ın ihtiyacı var. İnşallah üç yıl içerisinde biz bunları bitirdiğimiz zaman, bizim öğrencilerimiz daha ortaöğretim düzeyindeyken teknoloji ile birebir tanışmış bir şekilde üniversite hayatına başlayacaklar. Bunun somut sonuçlarını zaten bugünden de görüyoruz, ben sizlerle bir veriyi paylaşayım; Türkiye’deki teknolojinin en çok kullanıldığı, rekabetin en çok çekildiği yer neresi TUBİTAK’ın yarışmalarıdır.

Çünkü teknolojinin en iyi şekilde kullanıldığı bir alan. ve TÜBİTAK, hem bölgesel düzeyde, hem ulusal düzeyde yarışmalar yapıyor. Geçen sene Batman sildi süpürdü bu seneki bazı verileri sizinle paylaşayım; bölge finallerinde toplamda birinci, ikinci ve üçüncü olarak 41 adet derece vardır.  Bölge finallerine Batman’la beraber sekiz ilk katıldı. 41 tane derece vardı. 41°’nin on beşini Batman’ın okulları aldı. Size somut sonuç. Peki, birinciliklerde ne oldu; en kıymetlisi o ya birincilikler her zaman kıymetlidir 17 adet birincilik vardı, 17 adet birinciliğin yedisini de gene Batman’ın okulları aldı” diye konuştu.

Vali Canalp “Bizim eğitimde bir projemiz var kısa adı EBA, (Eğitimde Başarıyı Arttırma Projesi). EBA projemizin şöyle kısaca özetleyeyim; her okul kendisiyle yarışıyor, kendi kategorisine göre meslek liseleri kendi kategorisinde ilkokullar kendi kategorisinde fen liseleri kendi kategorisinde anadolu liseleri kendi kategorisinde herkese kendi kategorisi içerisinde derece derece takip ediyoruz. Anaokulları 37 kriterle ama fen liseleri 67 kriter ile ölçüyoruz. Yılda iki defa her okulumuzun toplam puan değeri çıkıyor ortaya.

Dört ana alan itibari ile aynı şirketlerin grafikleri gibi bir grafiğe bakarsınız şirketin nereden nereye gittiğini anlarsınız yükseliyor mu stabil mi gidiyor, düşüyor mu, bu okulun yönetimi bu okulu nereye götürüyor? Biraz önce ifade ettiğim gibi okulu, kendi okuluyla beraber değil kendi kategorisindeki diğer okullarla da ölçüyoruz. Bir önceki sıralamada 37. sırada iken eğer altı ay sonra baktığımızda bu okul 48. sıraya düştüyse bu okulun hemen alarm verdiğini görebiliyoruz. Ya da bir okul kendisi dördüncü sırada iken birinci sıraya geldiyse oradaki bir başarıyla görebiliyoruz. İşte bu biz herkesi kendisiyle sadece kendisiyle de değil başka birinde bulmuş olduğu alemle de beraber ölçmeyi sağlıyor” dedi. 

Akademisyen-öğrenci buluşmalarının öğrencilere yeni bir vizyon kazandırdığını ifade eden Vali Canalp “Bu buluşma; gençlere özgüven katıyor. İkisini de üst üste  koyduğumuz zaman da Batman’ın başarısı da ortaya çıkıyor. Ülke olarak başarımız neye bağlı olarak da başarımızın herkesin ortak bir  şekilde toplanmasıyla oluyor.” 

“TEKNOLOJİNİN İNSAN ÜZERİNDEKİ FİZYOLOJİK SONUÇLARI ÇOK KAFA YORMAMIZ GEREKİYOR”

Vali Canalp “Dijital teknoloji ve bilişim teknolojisindeki gelişme otomasyon teknolojisiyle birleşince ortaya müthiş sonuçlar çıkıyor. Yapmış olduğunuz bir yazılımla siz onlarca değil yüzlerce değil binlerce milyonlarca insanı işini gereksiz hale getirebiliyorsunuz. Bu kadar insan işsiz kalıyor, şu anda otonom sürüş gündemde, tamam çok güzel tırlar kamyonlar otomobiller kendi kendine şoföre ihtiyaç kalmadan gidebildiği hale geldiği zaman, bu kadar insan ne iş yapacak, bunu ekonominin her bir sektöründe her bir alana yaydığımız zaman insan oğlunun esaslı olan çözmesi gereken sorunla karşı karşıya, zaten o sorunu geçmişten yaşayarak geldik. Bu kadar insana biz ne iş yaptıracağız bunun sosyolojik sonuçları muazzam olacak, bunun insan üzerindeki fizyolojik sonuçları da muazzam olacak. Şu anda Avrupa’da en kilolu en çok obezitenin olduğu ülke neresi bilen var mı? Türkiye. Türkiye’de obezitenin en yüksek olduğu yer neresi, köyler, kırsal kesim.

İşte size teknolojinin getirmiş olduğu dönüşümün, gelişimin son sonuçlardan bir tanesi de budur. Bunlar da insan üzerindeki fizyolojik sonuçları çok kafa yormamız gereken konular. Bunun bir çaresi var, o da şu; madem teknoloji insanı bu kadar işsiz bırakıyor, yapmamız gereken şey bizim de bu kadar insanın teknolojiyle beraber  istihdam edebilecek alanları ve sektörleri ortaya koymaktır. Onun için Batman’da beş endüstriyel alan yapıyoruz. Geleceği doğru okuduğumuz için gelecekte nelerin olabileceğini ön gördüğümüz için.  Eğer siz yaygın ve yoğun bir şekilde endüstriyel alanları ortaya koyabilirsiniz bu süreci en az hasarla atlatan bir il olabilirsiniz. Bu süreci en az hasarla atlatan ve aynı zamanda hasarla atlatmanın ötesinde en kazançlı çıkan il ve ülke olmamızda mümkün olabilir” dedi.
Konuşmaların ardından festivale katkı sunan firmalara ve katılımcılara plaket verilmesiyle sona erdi. 

Programa; Vali Canalp’ın yanı sıra Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, İl Emniyet Müdürü İbrahim Kaba, İl Jandarma Komutanı Albay Adem Taşkın, İl Özel İdare Genel Sekreteri Abdulkadir Özer, akademisyenler, kamu kurum yöneticileri, firma temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Türkiye’nin en büyük organizasyonlarından olan Bilişim Festivali kapsamında; Teknoloji fuarı, Uluslararası Bilişim Kongresi, Bilişim Konferansları, robotik yarışmaları, Kamu Bilişim Çalıştayı ve deneyap atölyeleri gibi birbirinden heyecanlı etkinlikler gerçekleştirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA