?>

YOKSUL, ZENGİN ARASINDA VİRÜS…

M. Şah Ayaz

4 yıl önce

Valilik veya belediye’nin bazı anket ve bazı araştırmalar yapması gerekir, son günlerde yaz aylarına göre yüzde 30 artışa geçen korona virüs ün en çok hangi yerlerde yayıldığı?

Gelişmiş ülkeler önlemleri almak ve filyasyonu etkili kılmak için yılbaşından beri her alanda çalışma başlatmışlar, aşı çalışması gibi…

Bu çalışmalar sonuç verdikçe virüs ve yayılımı konusunda kontroller ve önlemler artmakta, buna göre yayılma hızı düşmektedir.

En çok hangi semtlerde, en çok hangi çevrelerde ve hangi sosyal, ekonomik sınıflar arasında, virüs ne kadar hızlı yayılmaktadır?

Batman için çok kolay bir araştırma yapılabilir ve özellikle testi pozitif çıkanların, oturdukları mahalle veya semtlere göre bir ayırıma tabi tutulursa, ayrıca ölüm oranlarının ikametgah adreslerine göre bir tasnif yapılırsa çok kısa sürede sonuç alınabilir…

Bizde düğünler ve taziyeler özellikle yoksul ve geri kalmış mahallelerde hala tüm hızıyla devam etmekte, bunların önlenme oranı çok düşük kalmaktadır.   

Bir başka örnek verecek olursak, varlıklı ve zengin kesim, evden çıkmadan, her türlü ihtiyacını kapısına kadar getirebiliyor, oturduğu yerde temas ve mesafeye dikkat edebiliyor…

Bu araştırma sonunda, önlemler için belli semtlere yönelmek ve tedbirleri arttırmak daha kolay olacaktır.

Bakın Amerika da yapılan bir araştırmaya göre bu çalışma sonucu çok çarpıcı sonuçlar elde edilebilmiştir

“98 MİLYON KİŞİNİN HAREKETLERİ İZLENDİ

Cep telefonlarındaki lokasyon verilerinden hareketle yola çıkan araştırmacılar Atlanta, Chicago, Dallas, Houston, Los Angeles, Miami, New York, Philadelphia, San Francisco ve Washington DC’deki 98 milyon kişinin hareketlerini mart ayından mayıs ayına kadar inceledi.

"BULAŞMA ORANINI YÜZDE 80 AZALTABİLİRİZ"

Ev dışında gidilen bu noktaların virüsün en fazla bulaştığı yer olduğunu belirten araştırma ekibinden Stanford Üniversitesi Profesörü Jure Leskovec, CNN International’a yaptığı açıklamada, “Bu yerler küçük ve daha kalabalık noktalar. Çalışmamız gösteriyor ki ‘yap hep ya hiç’ diye bir durum yok. Buralardaki kapasiteyi maksimum yüzde 20’de tutarsak, enfeksiyon bulaşma oranını yüzde 80 oranında azaltabiliriz” dedi.

Bulaşma durumunu gelir grubuna göre de değerlendiren Leskovec, “Örnek olarak market alışverişinde düşük gelirli bir kişinin yüksek gelirli bir kişiye göre hastalığa yakalanma riski iki kat daha fazla. Bunun sebebi düşük gelirli kişinin gittiği bir markette metrekareye düşen kişi sayısı yüzde 60 daha fazla. Burada geçirilen süre de yüzde 17 daha uzun” diye konuştu.”

Bizimde bu günlerde bu yayılma hızını kesmek için bu tür bilimsel araştırmalara ihtiyacımız vardır.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI