Türkiye’de yerli otomobil imalatı ile ilgili bir araştırma yapacak olursak, bu gün ki TOGG kadar ses çıkaran yerli otomobil olmamıştır.
Bu kadar siyasi amaçlı, bu kadar ekonomik amaçlı, bu kadar sosyal amaçlı ve bu kadar içi boş bir otomobil, otomobil tarihinde olmamıştır.
İlk yerli otomobil olduğu iddia edilen Anadol otomobil; “Koç Holding ve Ford ortaklığıyla üretilen Anadol'un tasarımı İngiliz Reliant firmasına ait olup araçta Ford firmasından tedarik edilen şase ve motorlar kullanıldı. Anadol'un üretimi 19 Aralık 1966'da başladı, ilk kez 1 Ocak 1967'de teşhir edildi ve 28 Şubat 1967'de satışına başlandı.”
Daha sonra yine yerli olduğu iddia edilen Murat ve Şahin otomobilleri; “Tofaş Kuş Serisi olarak bilinen Şahin, Doğan ve Kartal, Tofaş tarafından 1981-2010 yılları arasında üretilen bir orta sınıf otomobil serisidir. 1981 yılında üretime başlanan seri, 2010 yılında Etiyopya'daki Holland Car firmasının DOCC adlı modelin üretimiyle son bulmuştur. Üretilen modeller Fiat 124 ve ardılları olan 131 ve Regata'dan türetilmiş, motor ve aktarma organlarını İtalyan Fiat ve Lancia'dan almış olup önden motor, arkadan itişli yapı ile sedan ve station wagon gövde tiplerine sahiptir.”
En son olarak tarihin en büyük dolandırıcısı unvanını alan Jet Fadıl olarak tanınan Fadıl Akgündüz tarafından Türkiye de üretildiği iddia edilen yerli otomobil Proton; “ Proton Holdings Berhad (Malayca: Perusahaan Otomobil Nasional Berhad) 1982 yılında Malezya hükûmet başkanı olan Dr. Mahathir Muhammed tarafından kurulmuştur. 1983 yılında başlayan proje Japon teknolojisi destekli montaj sanayi yaklaşımı ile Malezya devletinin planlı kalkınma döneminde lokomotif olarak kabul edilen yerini almaya başlar.
Proton firmasının %52'si Malezya devleti ve %48'i yerel ve uluslararası yatırımcılara aittir. Bugün itibarıyla Dünya Ticaret Örgütü'ne kayıtlı 146 ülkeden sadece 11 tanesi resim üzerindeki taslaktan dünya çapında kabul gören normlarda otomobil üretebilmektedir. 2002 yılı başında Malezya 11. olarak bu listede yer almıştır. Bu listede yer alan ülkelerin başlıcaları alfabetik sırayla: ABD, Almanya, Fransa, G.Kore, İngiltere, İsveç, İtalya, Japonya'dır. Proton, 1900'ü Ar-Ge çalışmalarında yer almak üzere toplam 9500 kişilik bir işgücü ile üretim yapmaktadır.”
Fadıl Akgündüz bu fabrikanın Siirt ilinde temellerini bile attığı ve satış için reklamlara başladığı yılları çok iyi hatırlıyorum, o yıllarda yapılan yayınlarla Koç gurubunun ürettiği Ford marka otomobile rakip olacağı iddia edilen bu otomobilin Prototifi, getirtilmiş ve hatta birkaç tanesi ithal edilerek Türkiye pazarında satışa sunulmuştu.
Gelişen olaylar ve sonucunda çıkan haberler üzerine dolandırıcılıktan tutuklanan Fadıl Akgündüz daha sonra AK parti iktidarı ile birlikte aklanarak, yeniden serbest bırakılmış ve daha farklı alanlarda yine dolandırmaya devam etmişti.
TOGG otomobilin prototifinin ortaya çıkarılması ve birkaç adedinin banttan indirilmesi iddiası ile birlikte fabrikası içindeki görüntüler bize yabancı gelmiyor.
Bizim yaşımızdaki insanlar bu yerli Türk otomobil sevdasını ve heyecanını iyi biliriz, bu heyecan yüzünden çok duygusal ve çok saf davranırız.
Bir otomobilin yerli olması için nelerin ve hangi şartların mevcut olması gerektiğini araştırmadan hemen inanmak isteriz.
Bunun için yerli motor fabrikasının olması, yeni bir dizayn ve tip olarak projelendirilmesi, yedek parça imalatı için seri fabrikaların kurulması, bant için tüm parçaların tedarik edileceği imalathanelerin kurulması…
Sacından tutun, boyasına kadar her parçasının yerli olması fikrine nedense inanmak istemiyoruz, bu yüzden önümüze getirilen her otomobile yerli olduğu iddia edilince o niyetle biner vew heyecan duyarız.
Bu gün bile o banttan Mercedes firmasının otomobilini indirin ve o otomobile siyasilerimiz yerli desinler halkın yüzde 60 ı inanır ve kabul eder! Yeter ki adına yerli ve milli denilsin...