Yılsonu yaklaşırken firmaların, 2021 yılı kayıtları ile ilgili tüm kontrolleri sağlamaları önem arz eder. Yılsonu kayıtlarından kastettiğimiz konular (hesap mutabakatları-alış satış fatura mutabakatları-ödeme bilgilerinin kontrolü, alınan kredilerin kontrolü, demirbaş ve makine kontrolleri vb. gibidir).
Çünkü vergisel konular ile ilgili olarak her zaman her şey olabilir. Hep benim sürekli kullanmış olduğum klişe bir sözüm vardır. Muhasebe işlemleri bir mali doktorluktur. Nasıl ki, bir hasta, doktorunun vermiş olduğu tavsiyelere uymadığı sürece ölüm riskini artırıyor ise, mali işlemlere, yasalara en iyi şekilde uymak ve ona göre işlemler tesis etmek, vergi incelemesi ile karşılaşma ihtimalini azaltmış olacaklardır.
Tabi vergi incelemesine girmenin birden fazla sebepleri vardır. Bunlar;
Tamamen tesadüfen (çalıştığınız firmaların incelenmesi neticesinde firmanızın da dâhil edilmesi) Bir konu genel olarak taranırken,(özellikle karşıt incelemeler ile ticaret ilişkisi kurmuş olduğunuz firmalar hakkında araştırma yapılması gibi) Sektör incelemesi sırasında (zaman zaman sektörel incelemeler olabilmektedir.) Bir başka şirket incelenirken, ona mal veya hizmet satmış veya almışsanız (her zaman ihtimal dahilinde olan bir konu) İhbar varsa (Genellikle de eski çalışanlardan gelir), İkili anlaşmalar çerçevesinde alınan bilgiler, Kara para incelemeleri, tapu kayıtları, yüksek miktardaki parasal transferler, Tek vergi numarası uygulaması çerçevesinde toplanan bilgilerden hareketle yapılan kontroller (Banka faiz gelirleri incelemeleri, gayrimenkul satış incelemeleri, borsa satış incelemeleri, şirket ortaklarının şirketten çektikleri para hareketleri), Beyanname, ekleri ve bilanço/gelir tablosu dip not tutarsızlıkları (beyannamelerin sürekli yanlış beyan edilmeleri) Mali İdare’ce fişlenmiş olma (Sahte belge kara listesine girmiş firmalar ile ticari ilişki içinde olmak) Kasa hesabının şişkinliği,(bilançodaki kasa hesabının şişkin olması demek, aslında kasada olmayan paraların ortaklarca çekildiği ve buna fazi uygulanıp uygulanmadığının sorgulanması) Yüksek ortaklar cari hesabı,(şirket ortaklarının yüklü miktardaki parasal hareketlerinin olması) Düzeltme beyanlarının sık sık yapılması, İade talepleri (özellikle KDV iade taleplerine istinaden yapılan incelemeler) Sürekli ve yüksek miktarlı devreden KDV, Sürekli zarar beyan ediliyor olması, Büyük mükellef olma (Sürekli incelenme anlamına geliyor), Kârlılık oranının sektörel ortalamaya göre sapma göstermesi (Elektronik beyan sonrası vergi idaresi daha fazla veriyi elektronik ortamda alıp işleyebilir, karşılaştırabilir hale getirilebilir), Beyannamenin diğer indirim satırında gösterilen rakamlarla ilgili yeterli açıklama yapılmamış olması.Yukarıda tüm anlatılanların dışında da sebeplerin olduğunu ayrıca belirtmek isterim.
Önerimiz, risklerinizi azaltmak için profesyonel kadrolar ile çalışmak ve iyi ekipler kurmaktan geçtiğini not etmek isterim. Muhasebe konulara vermiş olduğunuz önem, SÖZDE DEĞİL, ÖZDE OLMASI gerekmektedir.