?>

TREN İLE YOLCULUĞUM 1

RAMAZAN PİLATİN

3 yıl önce

43 yıl önce askerliği bitirip terhis olduktan sonra memlekete dönüşümde son tren yolculuğumu yapmıştım.

Yolculuk boyunca kompartımanlardaki yolcu sayısı tatminkârdı. Yolculuk uzun sürerdi. Yolcular hallerinden memnundular.

Express tren olarak bilinen tren küçük yerleşim merkezlerinde durmadan ilerlerdi. Yolcuların tümü sohbet ederek uzun sürecek yolculuğu sıkıcı olmadan bitirirlerdi.

Bir hafta önce Batman-Ankara Ankara-İzmir arası aktarmalı yolculukta yıllarca önce yaptığım yolculukta hissettiğim huzuru ve rahatlığı yaşayamadım. Yıllar önce posta tren seferleri yapılırdı. Tren güzergâh boyunca her durakta durup yolcu alırdı.

Posta trenine köyden binenler yanlarında bagaj olarak yoğurt, süt, yumurta getirip yakın il veya ilçelerde satarlardı. Bu nedenle trene yoğurtçu treni denmeye başlanmıştı.

Posta teren seferlerinin kaldırılması ile Express tren köy veya küçük yerleşim yerlerinde durup yolcu almıyordu. Posta treninden yararlanan vatandaşların sorunları, Gidecekleri şehire köylerine minibüs seferleri konarak giderilmişti.

Express trenleri güzergâh hattındaki ilçe veya illerden yolcular alarak gitmek istedikleri yerlere taşımaya başlamıştı.

Vatandaşlar neden tren yolculuğunu tercih eder sorusu yolculara sorulduğunda alınan yanıtlar, rahat, ucuz ve güvenli olması yanıtı alınırdı.

Trenin süratli olmadığı şikâyetleri de bazı vatandaşlar tarafından dile getirilirdi. Bu soruların yanıtlarından vatandaşların hızlı, güvenli, konforlu ve ucuz tren yolculuğunu talep ettikleri anlaşılmaktaydı.

Yaptığım yolculuk sırasında gördüğüm bazı aksaklıkların kısa sürede çözüme ulaştırılması gerektiğine işaret ediyordu.

Express tren istisnasız güzergâh boyunca her durakta durarak yolcu alıyordu. Yolculuk sırasında trenin sürati yolculuğun en az 6 saat uzamasına neden olmuştu. Trenin kompartımanlarına yolcuların tuvalet ihtiyaçlarını gidermek için alafranga tuvale konmuştu.

Yolcuların çoğu bu değişikliğe ayak uyduramıyordu. Trenin durduğu büyük illerin istasyonlarında dahi yolcuların tuvalet ihtiyaçlarını yeterli süre durmuyordu.

Bu uygulamanın nedeni rötar yapacak trenin gedeceği yere daha fazla gecikmemesiydi. Trenin rötar yapacağı bilindiği için büyük illerde trenin bekleme süresini kısa tutularak vatandaşların tedirgin olmasına neden olunuyordu.

Tren bazı istasyonlarda karşı yönden gelen tren ile sorun yaşamamak için bekletiliyordu.

Sonuç!

Yolculuk süresi 26.5 saat.

YAZARIN DİĞER YAZILARI