Bakan Soylu, geçen yılki bayramlara nazaran, bu bayramda trafik kazalarının neden olduğu ölümlerin, yüzde 58 azaldığını söyledi.
Heyecanla beklenen bayram günlerinde, sevdiklerinin yanına, tatile, farklı şehirlere giden vatandaşlar yoğunluk ve belirli nedenlerle kaza geçiriyor.
Özellikle kazalar bayram gününde artarken, yaşanan can kayıpları sayısı da oldukça çoğalmıştı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu üzücü durum karşısında sevindirici haberi verdi. Kazalarda ölüm oranlarının azalmasında araç sürücülerinin emniyet kemerlerini takmaları önemli rol oynamıştır yorumu yapılmaktadır.
Kazalarda can kayıplarında yüzde 58 azalma yaşanmış.
Vatandaşların yaşanan trafik kazalarında can kayıplarının azalması sevindirici haberdir. Ancak bundan önceki bayram tatillerinde yaşanan can kayıplarının çok olması ile bu yılki bayram tatillerinde gerçekleşen kazalarda ölenlerin sayısının azlığı bazı soruları da beraberinde getiriyor.
1- Ülkede kazaların azalması için trafikte yeni uygulamalar mı başlatıldı?
2 - Şehirlerarası yollarda yolların gidiş geliş hatları mı çoğaltıldı.
3 - Trafik yoğunluğunun azalması için plaka numaralarına göre uygulama mı başlatıldı?
4 – Paralı yollarda geçiş ücretleri mi azaltıldı?
Yoksa akaryakıta. Paralı yollara yapılan zamlar nedeni ile birçok vatandaş yetersiz bütçeleri ile araçları ile seyahat edememeleri sebebiyle trafik kazalarında ve ölümler azaldı?
Birçok araç sahibi vatandaş araçlarının kontağını açamıyor. Sorunun bire bir yaşadığım şehirdeki durumunu abartısız olarak aktarıyorum. Eskiden arabası olanlar yakın mesafelere araçlarına ile giderlerdi.
Siirt veya Diyarbakır'da işi olanlar bir yıldan beri minibüs, otobüs veya tren ile yolculuk. Bunu tercih etmelerinin sebebi yolculuğun ucuza mal olmasıdır. Diyarbakır'a eskinden araçları ile gidiş dönüş yapanlar en fazla 100 liralık yakıt tüketiyorlardı. Bugün aynı mesafeyi 300 liranın üzerinde yakıt tüketmektedirler. Araçları olanlar zorunlu olmadığı sürece şehirlerarası yollara çıkmıyorlar. Bu bayram tatilinden bahsediliyor sanırım.
Geçmişte yaşananlar ile bugün yaşanan can kayıpları mukayese edilecekse Geçen yıllarda yaşanan trafik kazalarındaki can kayıpları ile bu yılki kazalarda hayatlarını kaybedenlerinin sebepleri de karşılaştırılmalıdır. Bu yılki bayram tatilinde kaç araç uzun yol trafiğine çıkmıştır? Trafiğe çıkan araç sayısı geçen yallara nazaran azalmışsa can kayıplarındaki ölüm oranlarının düşmesi normaldir. Trafiğe çıkan araç sayısı geçmiş yıllardan fazla ise ölüm oranlarındaki azalma başarı olarak değerlendirilebilir. Şayet trafiğe çıkan araçlar azalmışsa bu yollardaki trafiğin azaldığını ve sürücülerin rahatladığı anlaşılır.
Normal trafik akışının yaşandığı yolculuklarda sürücülerin stres ve aşırı dikkatle yorulmaları önlenmiş olur. Yollardaki doluluk oranı az olursa vatandaşların süratli araç kullanmaların gerek kalmaz. Seyahat eden kaç kişi kaç kişi paralı yolları tercih ediyor.
Paralı yolların pahalılığı araç sürücülerinin parasız yolları tercih etmelerine neden olmaktadır. Benim anladığım kaza oranlarında azalma yaşanmıştır. Az kaza ve az ölümü getirmiştir. Kazalarda emniyet kemerinin takılması önemli bir emniyet tedbiridir. Ancak koruyucu önlemdir. Asıl olan kazaların azaltılmasıdır.
Az kaza ve emniyet kemerinin takılması ölüm oranlarını daha aşağı seviyelere taşır. Kurallara uymayan sürücülerin kaza yapmalarını emniyet kemeri önleyemez.
Trafik kazalarında ölüm oranların azalmasında başka sebepte trafiğe çıkan araç sayısındaki azalmadır. Trafikte ölüm sayılarının objektif değerlendirmek için kazalara sebep olan her etken değerlendirilerek mukayese edilirse gerçekçi veriler elde edilebilir.
Bir başka Önemli detay geçen yıl kaç özel araç sahibi bayram tatilini yapmak için arabaları yolculuk yapmıştır? Bayram süresince tüketilen akaryakıt miktarı ile de trafiğe çıkan araçların azaldığı tespit edilebilir. Bu da önemli veridir.
Amaç sorunları çözmekse bazı sorunların artması bazı sorunların azalmasına neden oluyorsa; sorunlara çözüm üretildiği manasına gelmez.