Son yıllarda sık sık çıkarılan matrah artışı kanunlarından sonra, sahte belge düzenleme fiillerinde çok büyük artışların olduğunu görülmektedir. İnsanlar, nasıl olsa, tekrardan matrah artışı çıkarılır ve kendimi temize çıkarırım hissi ve duygusu ile hareket etmektedirler.
Sahte belge (Muhteviyatı İtibariyle Yanıltıcı Belge) düzenlemeyi meslek haline getirmiş firma ve şahıslar genellikle aşağıda sıralanan ortak özellikleri taşımaktadırlar
1-Bu kişiler çoğunlukla tek maksimum iki ortaklı ve cüzi sermayeli limited şirketler şeklinde mükellefiyetler tesis ettirmektedirler.
2-Kurulan Şirketin faaliyet göstereceği alanlar mümkün olduğunca geniş tutulur.
3- İşyeri olarak belirtilen adres bir masa, bir telefon, birkaç sandalye ve koltuktan oluşan bir bürodur ve genellikle şube ve depoları bulunmaz.
4-Bildirilen adresler genel olarak meçhul adresler olup, gerçek olması durumunda da sık sık adres değiştirmek suretiyle izlerini kaybettirme çabası içinde olurlar.
5-Bu şahıslara veya şirketlere ulaşılsa bile yasal defter ve belgeleri inceleme elemanına ibraz etmeyerek sahte belge aldıkları ve verdikleri kişi veya şirketleri gizlemeye çalışırlar.
6-Bu tür şirketler gerçek bir ticari faaliyette bulunuyormuş gibi vergi kanunlarında yer alan bazı yükümlülükleri (defter tutma, beyanname verme gibi) usulen de olsa yerine getirirler.
7-Çok kısa sürelerde ciddi iş hacimlerine (Yeterli sermaye ve formasyondan yoksun olmalarına rağmen) ulaşmış görünmekte, fakat buna rağmen ya hiç vergi ödememekte veya cüzi miktarda vergi ödemektedirler.
8-Çok Kısa sürelerde büyük miktar ve tutarlarda mal alıp satmış gibi görünen ve ilgili dönem beyanları da buna bağlı olarak çok yüksek tutarlı olmasına rağmen ödenmesi gereken bir vergi tahakkuk ettirmemekte veya ödenecek vergi tahakkuk etmesine rağmen vergi dairesine ödenmemektedir.
9-Kağıt üzerinde iş hacimleri çok yüksek görünmesine rağmen söz konusu faaliyet herhangi bir işçi çalıştırmaksızın veya yetiştirilmesi imkansız şekilde bir iki personel ile iş hacmine uyumlu olmayacak derecede az sayıda işçi çalıştırılarak yürütülmektedir.
10-Bu tür şahıslar ve firmalar düzenledikleri sahte faturalara karşılık yine sahte olarak tanımlanabilecek faturalarla defterlerine mal ve hizmet alımı girişi yapmakta, bu yolla emtia Gider ve katma değer vergisi dengesi kurmaya çalışmakta veya bazende buna bile gerek görmeyip hiç belge temin etmeden tamamen hayali kayıtlar oluşturmaktadırlar.
11-Tespit edildiklerinde ise, maddi güçlerinin olmadığından veya üzerlerine kayıtlı mal bulunmadığından maddi bir müeyyide uygulanamamakta, vergi ve cezalar tahsil edilememektedir.
12-Bu tür kişiler ve firmalar tarafından düzenlenmiş sahte (Muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge) faturalar genellikle yine sahte fatura düzenleme amacıyla kurulmuş paravan denebilecek firmalar üzerinden geçirilerek zincirin halkaları genişletilmekte, bu yolla da vergi incelemeleri esnasında sahte belgeyi düzenleyen ve firmalar arasında bağlantı kurulması engellenmeye çalışılmaktadır.
Teknolojik alt yapının geliştiği günümüzde, sahte fatura ticareti ile uğraşan kişiler hakkındaki tespitlere ve bilgilere bilgisayar ortamlarından (online) kolaylıkla ulaşılabildiğinden (özellikle tek sicil numarası uygulaması) bu tür kişilere yeni bir mükellefiyet tesisi esnasında daha titiz davranılmakta veya kişinin yakalanma endişesi nedeniyle şahsi mükellefiyet tesis ettirilmemektedir. Bunun yerine; mükellefiyet kaydı olan şirketlerin hisselerini devir alarak ya da sahte fatura düzenlemek amacıyla ilgisiz kişiler adına yeni şirket kurdukları gibi genellikle de Limited Şirket Kurarlar.