Sağlık denince akla ilk gelen sağlıklı vücut oluyor, oysa sağlıklı bir vücut için bence en öncelikli olan sağlıklı bir beyindir.
Beynimizin iyi çalışması ve sağlıklı düşünmesi için ise sağlıklı bir ortamda yetişmemiz gerekiyor, yani insanların davranış ve düşüncede özgür olduğu, düşüncelerini açıkça ifade edebileceği bir ortamda yetişmesi şart.
Sağlıklı beyin için, yani organları harekete geçirerek, olumlu yönde çalışmalarını sağlamak için, mutlaka yetişme ortam ve eğitimi, tüm gıdalardan önde gelir.
Vücudun yeterli gıdayı alması, vücudun sağlıklı bir spor yapması, vücudun tüm organlarını insanlığa hizmet ve vücuduna yaralı çalışması için, iyi bir beyne ihtiyaç vardır.
Bu gün tüm dünyayı saran, pandemi yani Covit ile ilgili, öncelikli olarak, bağışıklık sisteminden söz edilmektedir.
Oysa bu tür virüslere karşı vücudun dirençli olması, beynin iyi çalışması, beyin vücudu harekete geçirerek onun spor yapmasını sağlaması, onun bağışıklık sistemi için yararlı gıda almasını sağlaması, onun korunma yollarını akıllıca yapmasını sağlaması gerekir.
Beynin sağlığımız ve onu koruma üzerindeki etkisi hafife almamalı onun için beyni geliştiren ve besleyen gıdasına dikkat etmeli…
Bu hafta sağlık haftası, ne anlama geliyor bunu sağlık il müdürümüzden sormamız gerekiyor, en azından halk sağlığı ve halkın beyninin iyi çalışması için bir farkındalık yaratılabilirdi bu salgın döneminde!
Ama hepimizin sağlığı iyi olmadığı için ve beynimiz bu faaliyetini unuttuğu için maalesef bu günlerinde sağlıkçıların yapması gereken uyarıları yapmalarını bekleriz.
Bu hafta nedeniyle, İl sağlık teşkilatının, Koruyucu anlamda, kanser taraması yaptığını biliyoruz, ama bu yeterli değil bu haftanın daha dolu geçmesi gerekirdi, korucu değil, önleyici anlamda bir çalışma şart.
Şimdi gelelim sağlık haftasına:
“Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’ nün kuruluşu olan 07 Nisan Dünya Sağlık Günü, 07-13 Nisan günleri de "Dünya Sağlık Haftası" olarak kutlanmaktadır. DSÖ, Dünya Sağlık Günü ve haftasının temasını “Evrensel sağlık” (Universal health) olarak belirledi. “Evrensel Sağlık” (Universal Health) sloganı ile yürütülecek kampanya, tüm bireylerin maddi sıkıntıyla karşı karşıya kalmadan, ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerini almaları anlamına gelir. Kapsam, sağlığın teşviki ve geliştirilmesi, korunma, tedavi, rehabilitasyon, palyatif bakım ve temel sağlık hizmetleridir.
Evrensel sağlık kapsamı, sağlığa temel bir insan hakkı tanıyan ve herkes için mümkün olan en yüksek sağlık düzeyini sağlamayı taahhüt eden 1948 DSÖ Anayasası’na dayanmaktadır. Evrensel sağlık kapsamına doğru önemli ilerlemeler kaydetmiştir. Ancak dünya nüfusunun yarısı hala ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerini alamamaktadır. Ülkelerin sürdürülebilir kalkınma hedefine ulaşmalarının yolu, 2023 yılına kadar bir milyar insanın evrensel sağlık hizmetlerinden faydalanmasına dayanmaktadır.
Özellikle Gençlerde;
DSÖ göre, sağlık hizmetlerine erişim, tedavi, sağlıklarını koruma ve geliştirme, riskli davranışlardan kaçınmanın oluşturulması büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden gençlerin sağlıklarının ruhen, bedenen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olması için desteklenmelidir.”
Eskişehir Osman Gazi Üniversitesinin yaptığı bu açıklama, bu hafta nedeniyle, bizim ruh ve sağlık için önleyici faaliyetleri sıralarken, Önce Egzersizlerimize, sonra alkol ve sigaramıza, uykumuza, beslenmemize, pozitif düşünmemize, stres yapmayarak bol su içmeye dikkat etmemiz gerekmektedir.