Okulların açılması ile öğrenciler kadar velilerinde sorunları başladı, okul masrafları, istenen okula yerleşme, okul ulaşımı, beslenme sorunları, en önemlisi ise sağlık sorunları ve Covid 19…
Bu kadar sorunlar yumağı içinde okula giden çocuğun psikolojisini varın siz düşünün, yüzlerinde maskeleri, sırtlarında çantaları, velilerinin elleri arasında minicik elleri…
Yüreklerinde sevgi ve heyecanı taşıyorlar, kimisi öğretmen, kimisi doktor, kimisi mühendis, kimisi ise pilot olma arzusu ile yollara çıkıyor!
Okullarda alınan olağanüstü Pandemi önlemleri ile akılları başka yerde gözleri öğretmenlerinde, bununla bitmiyor, oturacakları sıra ve konuşacakları arkadaş ortamına göre yeniden düzenlenmiş…
Bundan sonra okullardaki o seki oyunlar, arkadaşlıklar, ortamları bulamayacak bu sene okullu olan çocuklar, bunun yaratacağı travma ile çocuklar okullara, öğretmenlere ve derslere nasıl motive olacaklar?
Velilerin ise kalbi hop, hop atıyor, elleri yüreklerinde, gözleri yolda, her an çocukları için oluşacak bir olumsuz haberi beklemektedirler.
Velilerin derdi ve sorunları yalnız bu Pandemi ortamı ile sınırlı değil, bunun yanında iyi ve kaliteli bir eğitim için, okul ve öğretmen tercihi, meslek tercihi ve dershane…
Bu günlerde birde çocuğu dışarıda yükseköğrenim görenlerin derdi ise, daha farklı ve daha büyük boyutlarda.
Çocuğunun iyi bir mesleki eğitim alarak, hayata atılması için istediği alanda öğrenim görmesi için, fakülte ve üniversite tercihi, puanlara göre bir yerlere yerleşme heyecanı…
Üniversitelerin çocuğunun özelleşmesi nedeniyle puanlarında düşük olması ve istenen mesleklerin cazip olması nedeniyle bir çok veli çocuğunu vakıf üniversitelerine yerleştirmek için, borçlanması ve elindekini satarak, çocuğunu okutmayı göze alıyor.
Çağımız velileri, çocuğuna mal, mülk bırakacağına iyi bir meslek için değerli bir diploma bırakmayı tercih ediyor.
Ama günümüz şartlarında eğitimin ekonomik şartları bütün velileri sıkıntıya sokmaktadır, onların çocuklarına iyi bir gelecek için iyi bir öğrenim sağlamalarına engeldir.
Hatta ilkokul çağında bile çocukların okul servislerini bile ödemekten sıkıntı çeken veliler, çaresizlikten ne yapacaklarını bilemiyorlar.
Geçen gün üç çocuğu ser4visle okula göndermek zorunda olan bir velinin feryadını dinledim, servis paralarını bile ödemekten sıkıntı çeken veli diğer harcamalar için ondan bundan borçlanmaktan başka çaresi yok.
Çocuğunun okul masraflarını asgari ücret ile çalışan birinin karşılaması, birde bir ailede birkaç çocuk okutan bir memur ailesinin, bu ekonomik şartlarda ayakta durması çok zor.
Kısacası, devletin sosyal kurumları en kısa sürede devreye girerek okul servisleri ve yoksul ailelerin çocuklarının okul masrafları için, aileler yardım, destek ve kredi imkanlarından yararlandırması şart.