Her yıl Mart ayının ilk haftasında kutlanan Muhasebe haftası, Mali müşavirlik mesleğinin kuruluşundan bu yana 1989 yılından beri Mali müşavirler tarafından kutlanmakta ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Mali müşavirlik meslek yasasının çıkış yıllarında Muhasebeci olarak tanının bu meslek, aradan geçen 35 yıl içinde Mali Müşavirliğe yükseltildi.
Nasıl oldu bu çalışmalar nasıl tamamlandı, bunun tarihi gelişme süreçlerine bakmak lazım. Yoğun eğitim, sürekli staj ve deneyim isteyen, hızla değişen mevzuatı takip etme zorunluluğu getiren bu meslek.
Tamamen akademik bir meslek haline geldi. Bu mesleği tercih edenlerin katlandığı zaman ve maddi değerler nedeniyle, fazla maliyet ve fazla emek isteyen bir ve tek meslek!
Bu mesleğe girmek için sadece bir fakülte okumakla kazanılacak bir meslek değildir, bunun yanında birçok bilgi donanımına sahip olmak gerekiyor.
Birçok akademik daldan bu mesleğe giriş mümkün tahminime göre on alandan giriş yapılırken, bu mesleğe girmek çok sınırlı bir hale getirilmiş.
Hangi fakülteyi bitirirseniz bitirin, mutlaka bu mesleğin ön elemesi olan staja başlama sınavını iyi bir derece ile vermeniz gerekir.
Üç yıl fiilen yapılan yüz yüze ve sigorta primi yatırılarak uygulanan staj ortamından, geçiş notu almanız ve staj yapılan yerin takdirini almanız şart.
Staja başlayan bir stajyer disiplin ve mesleki yasaların tamamı ona uygulanmaktadır, mesleğin onur ve vakarına göre hareket etmek zorunda!
Bu zorlu ve bu akademik staj ortamından sonra, mesleğe giriş sınavı ve not ortalaması 70 olacak mesleki teorik bilgi sınavı, ardından mesleğe giriş ve piyasada tanınma ile iş âleminde kendini kabul ettirmek!
Ondan sonra iş hayatında ve iş dünyasında yoğun bir insan ilişkisi ve piyasa deneyimi ile rekabet koşulları, eski üstatlar ile bilgi ve deneyim yarışı…
Bu kadar yorucu ve zor bir aşama geçiren bu meslek bu gün dünyanın en fazla akademik birikim ve deneyimini yaşan bir meslek kolu olarak mensuplarını çağın ilerine taşıyacak bir altyapıya kavuşmuştur.
Meslek odaları sürekli eğitim için altyapılarını tamamlamış, fiziki ortam kadar eğitimci kişileri de yetiştirerek, yeni başlayan meslek içi eğitim sistemi eğitimlerini aksatmadan, uygulama içine girmişlerdir.
TÜRMOB tarafından oluşturulan SÜRGEM sürekli eğitim merkezinden takip edilen üyeleri her yıl gerekli eğitimlerin verilmesi ve zorunlu olan kredilendirme sisteminde…
Meslek mensupları çalışırken, yenilenme ve bilgi dağarcıklarını geliştirmek zorundalar, bu sistem hangi meslekte olabilir acaba?
Mühendislik fakültesini bitirene, mühendis, Tıp fakültesini bitirene Doktor, Hukuk fakültesini bitirene Avukat, Eczacılığı bitirene Eczacı deniliyor, ama İktisat, İşletme, hukuk… Bu fakülteleri bitirene, hiç Mali Müşavir denildiğini duydunuz mu?
Tüm mali müşavirlerin muhasebe haftasını kutluyor, başarılar diliyorum.