?>

MEDENİ TOPLUM OLAMAMAK 1

RAMAZAN PİLATİN

2 yıl önce

Irak, Türkiye aleyhine açtığı 'petrol' davasında 1,4 milyar dolar tazminat kazandı.

Türkiye'nin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile yaptığı petrol sevkiyatının izinsiz olduğu gerekçesiyle 30 milyar dolarlık tazminat davası açan Bağdat yönetimi mahkemece haklı bulundu.

Tahkim mahkemesi, Türkiye'nin Irak yönetimine 1,4 milyar dolar ödemesine karar verdi.

Ankara ve Erbil yönetimlerinin 9 yıl önce Kerkük-Ceyhan petrol boru hattından petrol sevkiyatı için yaptığı anlaşma Bağdat yönetiminin tepkisini çekti. Irak, Kürt Bölgesel Yönetimi'nin yetkisiz olduğunu ve petrol sevkiyatı yapamayacağını öne sürerek uluslararası yargıya gitti.

Irak Petrol Bakanlığı'nın Türkiye aleyhine açtığı ve 30 milyar dolardan fazla tazminat istediği dava karara bağlandı. Mahkeme, Türkiye'nin 2014-2018 arasını kapsayan 4 yıl için 1,4 milyar dolar tazminat a çarptırıldı.

2015 Rus Su-24 uçağının düşürülmesi,

24 Kasım 2015 tarihinde Rusya Hava Kuvvetlerine ait Suhoy Su-24 tipi uçağın sınır ihlali gerçekleştirmesinden dolayı Türk Hava Kuvvetleri tarafından düşürülmesi olayıdır. Aynı zamanda 1950'li yıllardan beri ve Soğuk Savaş süreci sonrası ilk kez bir NATO üyesi ülke tarafından doğrudan Rus uçağı düşürüldü. Rusya, Suriye İç Savaşı'na müdahil olduğundan beri ilk ciddi kaybını bu olay neticesinde yaşadı.

Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre Türk hava sahasını ihlal eden uçak, beş dakika içerisinde on defa uyarılmasına rağmen sınır ihlaline son vermeyince angajman kuralları gereği iki Türk F-16 uçağı tarafından vuruldu. Uçak, Suriye Türkmen Ordusu'nun kontrolündeki Bayır bucak bölgesine düştü. Bu olay sonrasında Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler gerildi. Ardından Rusya'nın Türkiye Büyükelçisine yapılan suikast gerilimi had safhaya çıkarmıştı.

RUSYA: TÜRKİYE’YE IŞİD PETROLÜ TAŞIYAN 20 TANKERİ VURDUK

Suputnik”in haberine göre Rus savunma bakanlığının açıklamasında savaş uçaklarının ‘Türkiye’ye kaçak petrol götüren 20 petrol tankerini Suriye’nin İdlib kenti yakınında hedef aldığı belirtildi. Ayrıca, Deyr ez Zor ve Halep’te de ‘teröristlerin kontrolünde olan altı petrol rafinerisinin hava saldırılarında imha edildiği’ aktarıldı. Savunma Bakanı Yardımcısı Anatoli Antonov, bu ay başında yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ailesinin IŞİD petrolü ticaretiyle doğrudan bağlantılı olduğunu iddia etmişti.

Uluslararası tahkim mahkemesinin Türkiye’nin Kuzey Irak federe devletinin istihkakı olan petrolünü Irak hükümetinin onayı olmadan alınıp piyasalarda satılması nedeniyle Türkiye hakkında açtığı tazminat davasını kazanmış.

Türkiye de bu karara itiraz etmeden söz konusu tazminatı ödeyeceğini bildirtmiş. Bu ödemenin son olmayacağını 2014 yılından önce de aynı yöntem ile söz konusu petrol düşük ücret karşılığında Kürt federe devletten ucuza alınarak rafine edilip yüksek fiyatla belirli ülkelere yüksek karla satılması hakkında dava açılıp 2 veya 2,5 milyar dolarlık cezaya alınabileceği belirtilmektedir.

Türkiye’nin bu karara da itiraz etmeyeceği idea ediliyor. Bu cezalarını karşılığında kaç milyar varil ham petrol alınıp serbest piyasalarda satılmıştır?

Bundan elde edilen gelirler nerelere harcanmış? Oluşan bu borç satışı yapılan petrolün satışından elde edilen gelirden mi ödeneceği soruları soruluyor? Yoksa vatandaş vergiler ve iğneden ipliğe verilecek zamlarla mı ödeyecek?

Vatandaşların çoğu şu an ekonominin ağır yükü altında inlerken her gün artan fiyat artışları yetmezmiş gibi çalışanlara ve emeklilere enflasyonun altında zamlar verilerek vatandaşların yaşam şartları zorlaştırılmaya devam mı edilecek?

YAZARIN DİĞER YAZILARI