Endüstri Meslek Lisesinde okuduğum yıllarda Diyarbakır caddesi tek şeritli yoldu. Mobil benzin istasyonunun karşısında kahve hane ve küçük bir lokanta vardı. Öğrenciler buraya fakirhane diyorlardı.
Öğrenciler öğle paydosunda kahvede oturur, sohbet ederlerdi. Okulun ikinci dönemine vakit kalmışsa Hoşkin, dama veya tavla gibi oyunları oynarlardı. Siyasi sohbetlere de sahne olurdu fakirhane.
İLK KASAP HAYDAR AKTİ
İki dönem okula gittiğimiz için öğle paydosunda eve gitmezdik. Fakirhanede pilav fasulye yerdik. Fiyatlar ucuz olduğu için bu işyerlerine fakirhane diyorlardı.
Bugün kahvehaneler ve lokantalar var. Ancak o günkü duyguları yaşatan ortam yok.
Şu anki Mem Parkı'nın yerinde Nuri Çiçek’in değirmeni vardı. Baba dostuydu. Okula gidiş dönüşlerde kapıdan selam verir geçerdim. Bazen sohbet ederek ayrılırdım. Üstü başı un tozu ile kaplıydı. Pala bıyıkları da un tozundan nasibini alırdı. Hacı Haydar ailemizin kasabıydı. Güçlü etine dolgun, iri cüsseliydi. Şu anda çocukları baba mesleğini sürdürüyorlar.
FAYTONCU VEYSİ...
Yüz yüze Batman’ kitabının bir sayfası babama ayrılmış. At arabacılığıyla başladığı iş yaşamına faytonculuk, traktörle hafriyatçılık son olarak taksi şoförlüğü yapmıştı. Yaşamı boyunca beden gücüyle çalışarak hayatını kazandı. Babam faytoncu Veysi olarak bilinirdi. Bir yıl önce yaşlılık ve sağlık sorunları nedeniyle emekli oldu. 2019 yılında Allah'ın rahmetine kavuştu
GÜNDÜZLER GÜLERYÜZLÜ ESNAFTI
Batman’ın ilk esnaflarından Fikret Gündüz’ü, Şengünler pasajında singer dikiş makineleri bayisi olduğu zaman tanıdım. Güler yüzlü sohbeti seven bir esnaftı. Evime ilk dikiş makinasını ondan almıştım. Anılarındaki Batman’ı dinlerken zaman tünelineymişim gibi o anları hayalimde canlandırmak istiyorum. Peronda kurulan standa günlük gazeteler sergilenirdi. Tren ile bir yerlere gidecek olanlar sabahın erken saatinde kahvehaneye gelerek kahvaltı yaparlardı. Tren istasyona geldiği zaman yolcular tünelden geçerek gişeden biletini alıp trene binerlerdi. Tam da bu sebeple tünelin ağzında veya yakınında büfe, bakkal ve sabahçı kahvesi vardı. TPAO işçilerinin paydos saatinde tünelden çıkışları saatlerce sürerdi. Birinci ve İkinci cadde petrol emekçileriyle dolardı.
UNUTULMAYAN BAŞKAN
Batman, iki önemli ile duraklama dönemi yaşadı. İlki Üsteğmenlik yaptığı sırada istifa eden Edip Solmaz, 1979 yılında yapılan yerel seçimini kazanıp Batman'da belediye başkanı olmuştu. Görevinin yirmi yedinci gününde suikast sonucu öldürüldü. Olayın yaşadığı günü hatırlıyorum. Sonbahar ayıydı. Saat 19.00 civarıydı. Amca oğlum koşup eve geldi.
-Belediye reisi vuruldu.
O günden sonra çatışmalı dönem başladı. Birçok kişi hayatını kaybetti. Zengin ahali şehri terk ediyordu. 80 darbesinden sonra da ortamı güvenli bulmayan emekli veya esnaf, büyük şehirlere göç etti.
Devam Edecek