Üretilen ürünlerin ihracatından elde edilen gelir ile elektronik ürün, bileşim aletleri ve androit telefon fiyatına denk gelmektedir.
Ülkede ithal edilen ürünlerin sayısının fazla olması. İhracattaki çeşitliliğin az olması her yıl bütçenin açık vermesine neden olmaktadır. Gelişmiş ülkelerde ise durum farklıdır. İthalatları az ihracatları çoktur.
Tam da bu sebepten gelişmiş ülkelerin kalkınmalarını sürdürürken gelişmiş ülkeler başarılı olamazlar. Korona aşısını bulan ülkelerin ürettikleri aşıları ihtiyacı olan ülkelere satarken elde ettikleri gelir ile birçok ülkenin bir yıllık bütçesine denk gelir elde etmişlerdir.
Ülkemizin önemli ihtiyaç kalemlerinden petrolün ithali için ödediği döviz miktarının ihraç edilen ürünlerin gelirleri ile karşılayamamaktadır.
Dünya ülkelerinde petrol fiyatları durağan seyir izlerken ülkemizde dünyanın en pahalı akaryakıtı kullanılmaktadır.
Ülkenin akaryakıt ihtiyacını karşılamak amacı ile ithal ettiği petrol için ödediği dövizin karşılığında yeterli ihracat yamamaması her yıl bütçe açığı ile sonuçlanmaktadır.
Bütçede meydana gelen açık zam ve vergi arıttırarak kapatılmaya çalışılmaktadır.
Ülkenin kalkınması her alanda üretip ihraç etmekle mümkün olacaktır.
Sadece İha, siha, helikopter üreterek bu kalkınmayı gerçekleştirmek mümkün değildir.
Az ithalat çok ihracat yaparak denge kurulmadığı sürece zam ve vergi artışı önlenemez.
Ülkenin kendi kendine yetecek miktarda gaz ve petrol bulunmasa için çalışmalar yeterli değildir. Petrol dışında üretim ve sondaj için gerekli alet ve araçların çoğu ithal edilmektedir.
Karadeniz'de bulunan gaz rezervi ise ülke ihtiyaçlarını karşılamayacak kadardır.
Doğal gazının sondajı yapılan kuyulardan üretim sahasına taşınması gerekirken depolama alanlarının olmayışı üretimin istenen miktarda günlük üretim yapmamasına neden olur.
Tüm bu sorunlar petrol sektöründe çalışan mühendis ve bilim adamları tarafından aktarıldığı halde kale alınmamaktadır. Doğal gazın kullanılabilecek alanlara taşınması ve dağıtımı, depolanması için oldukça fazla harcama gerekir.
Yatırımın rantablı olması için bulunan gaz rezervinin uzun süre kullanılabilecek kapasitede olması şarttır. Doğal gaz üretimi, depolanması, kullanım alanlarına taşınmasının için yatırım yapılacaksa üretim kapasitesinin yüksek olması şarttır Yetersiz gaz veya petrol rezervi için yüklü harcama yapılmaz.
Savaş uçağımızı yapacağız.
Uçağımız göklerde açıklamalarının üzerinden yıllar geçmesine rağmen söz konusu olan uçak henüz göklerde değil.
Elektrikli otomobil üreteceğiz açıklaması da yıllar önce yapıldı.
Üretilecek aracın % de kaçı yerli üretimi ile piyasaya sunulacak. Üretilen araç iç piyasaya mı sunulacak? Üretilecek aracın dünya piyasalarında rekabet etme şansı var mıdır?
Dünya çevreye duyarlı bir döneme girerken fosil artıkla yakıtlar yerine alternatif enerji kaynaklarına yöneliyor. Güneş ve rüzgâr enerjisine dayalı sistemleri üretim alanlarına entegre ederek petrol ve türevi yakıtlara olan bağımlılığı azaltarak sonlandırmayı amaçlıyorlar.
Dünya ülkelerinde her gün birçok alanda yeni buluş ve keşifler yaparak insanlığın hizmete sunulmaktadır.
Ülkede bir yılda kaç buluş ve keşif gerçekleştirilmektedir?
Yüz yıl sözler ve vaatlerle kalkınmanın yapıldığı dönem değildir. Yapacağız vaatleri yerine, ürettik piyasaya sürdük denmelidir. Ürettiğimiz ürünler ile piyasada rekabet sorunu yaşamıyoruz denebilmelidir.Dönem lafla peynir gemisi yürütme zamanı değildir. İcraat yapma zamanıdır.
Son…