?>

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ

Mehmet Cevat Kerem

5 yıl önce

Virüs belası ile birliklte adını sık duyduğumuz kısa çalışma ile ilgili özellikle birçok mesleki site ve SMMM odası tarafından yayınlar paylaşılmaktadır.

Konu ile ile ilgili hem iş dünyasında hemde meslek camiamızda yeterli bilginin olmadığı görülmektedir.Bunun sebebide şu zamana kadar, hemen hemen hiçbir firmanın talepte bulunmayışı sayılabilir.Çıkarılan son kararname ile birlikte, yararlanma şartları biraz basitleştirilmiş olsa bile, net olmayan ve farklı yorumlara sebebiyet veren hususların olduğu görülmektedir.

Bunun en başında, kısa çalışma süresinin başladığı süreyi takip eden 7 günlük sürenin ücretinin işveren tarafından verilmesinin nasıl olacağı konusudur.

Bir görüşe göre, 7 günlük ücretin yarısı bodroda ikramiyeler kısmında gösterilerek işçiye verilmesini, ikinci görüş isede 7 günlük ücretin SGK hizmet listesinde gün sayısı ilavesi yapılarak verilmesi yönündedir.

Konuyu çok uzatmadan, Kısa çalışma ile ilgili olarak sıkıntı yaşanılmaması adına BURSA SMMMO tarafından maddeler halinde sıralanmış önerileri sizlere sunuyorum.

1- Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) için başvuru evrakları arasında yer alan personel listesine emekli olanlar hariç tüm personel yazılabilir. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecek personel kontrolü ödeme aşamasında işkur tarafından yapılacaktır.

2- Son 60 gün ve 3 yılda 450 gün değerlendirmesinde işkur sisteminde ödeme anında uygunluk denetimi yapılacak olup, ödeme bu kontrol sonucuna göre yapılacaktır.

3- KÇÖ’ den yararlanacak personelin son 60 gün içerisinde farklı işyerlerinde olsa dahi prim boşluğu olmaması gereklidir. (rapor, ücretsiz izin ya da herhangi bir sebeple eksik günü bulunması 60 gün hesabını etkilemez). Örnek olarak; A işyerinden 02.01.2020 tarihinden çıkıp B işyerine 03.01.2020 tarihinde işe girmesi durumunda kesinti olmamış sayılacaktır. Fakat B işyerine 04.01.2020 tarihinde işe girer ise son 60 gün hesabında ara verilmiş sayılacak olup, KÇÖ den yararlanamayacaktır.

4-Başvuru listesinde, personellerin telefon numaraları ve adresleri kesinlikle yer almalıdır.

5- Başvuru tarihini takip eden günden başlamak üzere ilk 7 gün kısa çalışma ödeneği işveren tarafından ödenecektir. Örneğin kısa çalışma ödeneği başlangıcı 24.03.2020 olur ise 24-31 Mart arası kısa çalışma ödeneceğini işveren ödeyecektir.

6- Başvuru sırasında kısa çalışma ödeneği başlangıç ve bitiş tarihi yazılmalıdır. Kısa çalışma süresi en az 30 gün en fazla 90 gün olabilir. Yine örneğimizden yola çıkarsak 24.03.2020 başlangıç tarihi olduğunda bitiş tarihi 21.06.2020 olacaktır. ( 24 Mart dâhil 90 gün)

7- Başvuru müracatında sebep dışsal sebepler COVİD-19 seçilmeli ve ek olarak yönetim kurulu kararı (şahıs firmaları için bireysel ön yazı), işletme ruhsatı, vergi levhası, işçi listesi, talep formu yeterli olacaktır. Başvurular kesinlikle işkur sitesinde belirtilen mail adreslerine yapılacaktır.

8- Başvuru yapan firmanın şubeleri var ise, her bir şubesi için sgk dosya numarası bazında ve şube işkur numarası ile birlikte başvuru yapması gerekir. (Her bir şubenin ayrı bir işkur numarası vardır. İşveren meslek danışmanından öğrenebilirsiniz)

9- Onaylanan başvurulardan sonra firmalara ödeme yapılacak personel listesi gelecek ve her bir personelin adına banka ibana ödeme çıkarılacaktır.

10- Hiçbir şekilde işverene ödeme yapılmayacaktır.

11- Çalışanlar için farklı kısa çalışma saatleri belirlemeniz işi zorlaştıracaktır. Bütün çalışanlar için tek tip kısa çalışma saati belirlemeniz başvurunuzun incelenmesini kolaylaştıracaktır. Kabul edilen kısa çalışma gün sayısının altında çalışma yapılabilir.

12- Sektör sınırlaması yoktur. Herkes başvuru yapabilir.

13- Başvurularda İç İşleri Bakanlığı Genelgesiyle kapatılan işyerlerine öncelik verilecektir.

14- Başvuru evrakları firma kaşe ve imzası tamamlandıktan sonra pdf ya da tiff formatında taratılıp mail ile gönderilecektir. Personel listesi excel olarak da maile eklenecektir.

15- Kısa çalışma ödeneğinden faydalanılacak işçilerin işkur’ a kayıtlı olmasına gerek olmamakla birlikte, işçilerin kendi adına yapılan ödemelerini e-devlet ortamından takip edebilmesi için gereklidir.

16- SGK prim ve vergi borcu olan firmalar da başvuru yapabilir.

KARAR VERİCİLERİN SAĞDUYULU VE İNSAFLI DAVRANMALARI DİLEĞİ İLE…

YAZARIN DİĞER YAZILARI