Allah kutsal kitap Kuran ı kerim i yeryüzüne gönderince ilk ayeti ve ilk emri oku olmaktadır, bu ilk emri yerine getirmeden, Allah’ı ve onun dinini tanımak ve anlamak mümkün değildir.
Her insanın öncelikle kendi ana dili üzerinden okuma ve yazma bilmesi onun insani vazifesidir. Okuma yazma bilmeyen birinin insani görevini tamamlayıp yeryüzündeki diğer canlılardan ayrılması gerekmektedir.
Tüm ilahi dinlerin temelinde okuma yazma şarttır, tüm ilahi dinler birer yazılı mesaj ile gönderiliyor ve bu mesajı okuyanlar, hak din ve Allah’ın mesajlarını anlayanlardır.
Her kavim ise kendi ana dili ile İlahi mesajları anlaması ve uygulaması için okuryazar olması şarttır, dini öğrenmek için, bir Kürt ün, bir Türk ün, bir İngiliz in, bir Fransız’ın Arapça veya İbranice bilmesi şart ve farz değildir.
Bunun için milyonlarca Kız ve Erkek çocuğu daha küçük yaşta Arapça kurslarına gönderilerek, sözde dinini öğrenmesi için Arapça öğretilmektedir!
Bu kurslarda yetişin çocukların yüzde 99 u ise maalesef dini öğrenmeden, sadece Arapça yı öğrenerek bu kursları bırakıyor!
Yani bu Arapça kurslarında ne dil, ne de din öğretiliyoruz, tamamen cahil ve tamamen bilgisiz yetişiyorlar ilahi mesaj hakkında!
8 Eylül dünya okuma yazma günü nedeniyle bizlerde bir mesaj vererek tüm insanlığı uyandırmak ve velileri uyarmak isteriz, dini emirleri ve ibadetleri öğrenmek için Arapça farz ve elzem bir dil değil, Kürtçe veya ana dilin neyse bu dil ile Kuran ı öğrenip yaşamak çok mümkün ve en uygun yol!
Herkes ana dilinde anlayacağı ve yaşayacağı dilden okuma yazma öğrenmesi ve inandığı dini anlayacağı dilde öğrenmesi farzdır.
Bu konuda Birleşmiş milletler UNESCO birimi dünya da okuma yazmanın geliştirilmesi için dünya çapında çalışmalar yürütmekte ve herkesin kendi ana dilinde okuma yazma öğrenmesine çalışmaktadır.
Bizde ise Milli Eğitim ve Halk Eğitim merkezleri bu görevi üstlenen kurum ve kuruluşlardır, buna rağmen kendi ana dilimizde eğitim görerek, okuma yazma öğrenmemiz maalesef çok sıkıntılı!
Biran önce ana dilde eğitim müfredatı yasalaşmalı ve yaygınlaşmalıdır, insanlarımız, kendi ana dilinde okuma yazma öğrenmeli ve dinlerini öğrenmek için ana dilde Kuran ve Hadisler yayınlayarak bu yolda kutsal bir hizmet yapmalılar.
“Dünya Okuma Yazma Günü, dünya çapında önemli günlerden bir tanesidir. Okuryazarlığın önemine vurgu yapılan bu gün, her yıl 8 Eylül'de kutlanmaktadır.
Bu özel günün amacı okuryazarlığın bireyler ve toplumlar için olan önemine dikkat çekmektir. Dünya Okuma Yazma Günü aynı zamanda Uluslararası Okuryazarlık Günü olarak da bilinmektedir. Bu gün UNESCO tarafından 26 Ekim 1996 yılında Genel Konferans'ın 14.oturumunda ilan edilmiş ve her yıl 8 Eylül'de kutlanılmasına karar kılınmıştır.
Bir tek kitap yazmak için yarım kitaplık okuyunuz. Okuma ihtiyacı barut gibidir, bir kere tutuşunca artık sönmez. Okuma zevkini kazanmayanın öğrenimi yarıda kalmıştır. Okumak bir deva, anlamak bir şifadır. Okumak bir insanı doldurur, insanlarla konuşmak hazırlar, yazmak ise olgunlaştırır. Okumasını bilirsen, her insanın bir kitap olduğunu göreceksin. Gençlerini kitapla beslemeyen milletlerin sonu acıdır.”