Bizler temelinde temizlik olan bir din mensupları olarak, maalesef temizliğe ve hijyene hiç önem vermiyoruz…
Önce şunu iyi anlayalım, hijyen nedir? ” Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümü hijyen olarak tanımlanır.”
Şimdi gelelim bu kısa tanımın açıklamasına ve detaylarına, hijyen yani temizlik önlemleri nasıl alınır ve nasıl olmalıdır.
Eskiden yani hava, su ve toprak temiz ve sağlıklı iken, kimse hijyene dikkat etmezdi, kimse bunu sorgulamazdı bile…
Her şeyin bir birine karıştığı bir ortamda, neyin temiz neyin kirli olduğunu ayırmak çok zor olduğu gibi, neredeyse imkansız hale gelmiştir.
Örneğin devasa hastanelerde hijyen ortamı sağlamak mümkün mü, veya bu oramdan emin olmak mümkün mü?
İnsanların kendileri tam olarak hijyen mi, yani stabil mi, yani mikrop ve bakterilerden soyutlanmış ve virüslerden arındırılmış mı?
Hijyen kısa adı temizlik olan bu davranış biçimi, ile biz nasıl hijyenik olduğumuzu iddia edebiliriz, bakımlı ve temiz olan, her zaman ellerini ve vücudunu yıkayan biri hijyen mi?
Bu soruyu günümüz koşullarında evet olarak cevaplamak çok zor, hijyen gözle görünen bir temizlik olmaktan çıkmış günümüz dünyasında, gözle görülmeyen, virüs ve bakterilerin yayıldığı ortamlarda, yalnız kişisel bakımlar yetersiz kalmaktadır!
İslam toplumu olmamız hesabı ile günde beş vakit abdest alan ve temizlik konusunda en çok su kullanan bir toplum olmamıza rağmen, salgınlar ve hastalıklardan kurtulamıyoruz.
Nedeni ise günümüz temizlik araçlarının sağlıksız ve hijyen olmaması, örneğin su ve toprak, hatta havamızın bile temizliği tartışılıyor.
Bunun için hjjyen konusuna yeni bir tanım getirmemiz gerekiyor, hijyenik bir dünya, atmosfer ve yeryüzü kaynaklarını oluşturmamız gerekiyor!
Kullandığımız dezenfekte malzemelerin ve hastanelerin hijyenik ortamların bile bakteri ürettiği günümüzde, daha çok hijyen konusu üzerinde durmamız gerekir.
Bizler daha fazla hastane ve kimyasal temizlik malzemeleri üreteceğimize, hijyenik bir doğal ortam oluşturmaya önem vermeliyiz.
Su kaynaklarını evsel ve sanayi atıklarından arındırmalı, fosil yakıtları azaltmalı, bakım ürünü olarak kimyasallardan uzak durmalıyız.
Bizler gerçekten Hijyenik bir ortam oluşturmak istiyorsak, öncelikle aklımızı ve düşüncelerimizi tamamen arındırmalı ve temizlemeliyiz.
Hijyen haftasında, hijyenin anlam ve önemini topluma açık bir şekilde anlatmalıyız, temizliğin bir insani görev olduğu, temizlik için öncelikle ruh temizliğine önem vermeli…
Temiz bir ruh, temiz bir düşünce ve temiz bir ortam oluşturarak, Hijyen haftasına temiz bir şekilde girebilir, herkese hijyen dersi verebiliriz.
Öncelikle günümüz kimyasal temizlik ve bakım ürünlerinden uzak durmalı, sanayi ve diğer yakıtların bacalarını temiz enerji ile değiştirmeli ve insanları sevmeliyiz…